רגיעה בעימות? סגן נשיא ארה"ב נכנס חזיתית בסין
מייק פנס השתתף בפסגת שיתוף הפעולה האסייתית-פסיפית ופנה למשתתפים: "אנחנו לא מטביעים את שותפותינו בים של חובות. אנחנו לא כופים, משחיתים, או מסכנים את העצמאות שלכם"; הרמיזה העבה ביחס לסין הגיעה כמה שעות לאחר שטראמפ אמר שייתכן שלא יוטלו יותר מכסים על מוצרים המיובאים ממנה
סגן נשיא ארה"ב מייק פנס תקף את סין במהלך פסגה בפפואה גינאה החדשה, ואמר שארה"ב מציעה למדינות האזור אפשרויות טובות יותר ליחסים דיפלומטיים וכלכליים מאשר בייג'ינג בעלת הגישה הנוקשה. הדברים נאמרו כמה שעות לאחר שהנשיא דונלד טראמפ אמר שייתכן שלא יוטלו יותר מכסים על מוצרים המיובאים מסין.
- "אנשים בסין לא יתחברו עם מי שהציון שלו נמוך"
- מלחמת הסחר: "סיכוי נמוך לפריצת דרך בפגישת הפסגה בין נשיאי ארה"ב וסין"
- סין מחריפה את הצנזורה, פושטת על ארגוני החדשות במדיה החברתית
"אל תקבלו מצב בו חוב למדינה זרה עלול לאיים על הריבונות שלכם", כך אמר היום (שבת) פנס בדברים שנשא בפסגת שיתוף הפעולה האסייתית-פסיפית (APEC) הנערכת בפפואה גינאה החדשה. "אנחנו לא מטביעים את שותפותינו בים של חובות. אנחנו לא כופים, משחיתים, או מסכנים את העצמאות שלכם. ארה"ב עושה עסקים באופן פתוח והוגן – ואנחנו לעולם לא מציעים רצועת חנק או כביש חד כיווני", כך אמר פנס, שרמז בדימויים שבחר ליוזמת "החגורה והדרך" של נשיא סין שי ג'ינפינג. יוזמה זו כוללת השקעות עתק של סין בתשתיות במדינות אסיה, אפריקה ואירופה ונתפסת במערב כניסיון לחזק את ההשפעה הסינית.
הדברים נאמרו לקראת סוף הסיור בן השבוע של פנס באסיה, בו הוא מייצג את הנשיא טראמפ שבחר לא לקחת חלק במפגשי הפסגה הנערכים שם. זו הפעם הראשונה מאז 2013 בה נשיא ארה"ב מחליט להיעדר מהם.
פנס נשא את נאומו מעט לאחר ששי סיים לשאת את דבריו, ומתח ביקורת על סין על ההלוואות בתחום התשתית עתירות החוב וה"בלתי שקופות" שלה, על גניבת קניין רוחני מצידה, ועל פריסת כוחותיה בים סין הדרומי. פנס אמר גם שבכוונת ארה"ב לשתף פעולה עם פפואה גינאה החדשה ואוסטרליה בפעילות ימית משותפת. "נמשיך לשוט ולטוס בכל מקום בו החוק הבינלאומי מאפשר זאת והאינטרסים הלאומיים שלנו דורשים זאת. וכל התנכלות רק תגביר את נחישותנו", אמר פנס.
שי תקף קודם לכן את גישתו של נשיא ארה"ב ביחס למדיניות חוץ וסחר, ואמר שגלובליזציה שתוסדר באופן חוקי תגן על הצמיחה העולמית, בעוד בידוד ופרוטקציוניזם רק יגרמו לעוד בעיות. הוא הזהיר מעימות בצורת מלחמת סחר (כפי שמתנהלת כיום בין ארצו ובין ארה"ב) או מלחמה קרה. הוא גם הגן על יוזמת "החגורה והדרך", ואמר שהיא "אינה מלכודת כפי שמספר אנשים תייגו אותה".
טראמפ עצמו אמר אתמול בשיחה עם כתבים כי "סין רוצה להגיע לעסקה" עם ארה"ב בתחום הסחר, אך כל הסכם חייב להיות "הדדי". בעקבות הטלת המכסים ההדדיים על מוצרי יבוא בין שתי המדינות אמר נשיא ארה"ב כי סין מוכנה להגיע לפשרה בנוגע לרבים מהמוצרים. לפיכך אמר כי קיימת אפשרות שארה"ב לא תיאלץ להטיל יותר מכסים על מוצרים סיניים. לדבריו, "אני חושב שנגיע לעסקה. נדע זאת בקרוב מאוד. איננו יכולים להרשות לעצמנו סחר שמיועד לאנשים טיפשים, וזו הדרך שהם (הסינים) ניצלו את ארצנו"
טראמפ ושי אמורים להיפגש בעוד שבועיים בפסגת ה-G20 בבואנוס איירס, ולדון במספר נושאים בוערים בין המדינות, ביניהם מלחמת הסחר ההולכת ומסלימה.