מחקר: התזונה בישראל היא הטובה בעולם
חוקרים באוניברסיטת וושינגטון מצאו שתזונה לקויה גורמת לאחד מכל חמישה מקרי מוות בעולם, הרבה יותר מעישון. בישראל מדובר בשיעור הנמוך ביותר - 89 מקרים על כל 100 אלף תושבים בשנה
- היום: משרד הבריאות יפרסם את המלצותיו להגבלת פרסום מזון מזיק
- התחליף להמבורגר, ביצים וחלב? נמצא החלבון הצמחי שעתיד להוביל לשינוי בהרגלי התזונה
- לקראת שבועות: קמפיין של ארגונים למען תזונה טבעונית נגד צריכת חלב
עם זאת, המחקר שפורסם במגזין Lancet תחת הכותרת הנטל העולמי של מחלות (The Global Burden of Disease ) מצא שהתזונה בישראל היא הטובה בעולם, שכן שיעור מקרי המוות כתוצאה מתזונה ירודה עומד אצלנו על 89 לכל 100 אלף תושבים בשנה, והוא הנמוך בעולם.
באופן כללי, מדינות שנושקות גם לים התיכון, כמו צרפת וספרד הן בעלות שיעור מקרי המוות מהנמוכים ביותר. לעומת זאת, מדינות באסיה נמצאות בקצה השני של הסקאלה, כשבאוזבקיסטן שיעור מקרי המוות כתוצאה מתזונה הגבוה ביותר – 892 לכל 100 אלף תושבים.
"במדינות רבות, תזונה לא טובה גורמת ליותר מקרי מוות מעישון ולחץ דם גבוה", הסביר אשקן אפשין, העורך הראשי של המחקר, המסכם 27 שנים של ניתוח הרגלי אכילה ותזונה ברחבי העולם.
החוקרים הדגישו כי המחקר אינו עוסק בהשמנת יתר, אלא בתזונה ב"איכות גרועה" שפוגעת בלב ואפילו יכולה לגרום לסרטן.
מלח אחראי למספר הגבוה ביותר של מקרי מוות
על פי המחקר, מלח אחראי למספר הגבוה ביותר של מקרי מוות בשנה: 3 מיליון. גורמים נוספים שמקצרים חיים הם מחסור בדגנים מלאים (3 מיליון מקרי מוות), אי אכילת פירות (2 מיליון), ואכילת כמות קטנה מדי של אגוזים, ירקות, אומגה 3 וסיבים.
"מצאנו שהתזונה היא אחד הגורמים הדומיננטים של מצב הבריאות של אנשים ברחבי העולם", הגיב פרופ' כריסטופר מורי, מנהל המכון לבריאות והערכה באוניברסיטת וושינגטון, שערך את המחקר.
עוד עולה מהמחקר כי ב-2017 תועדו 11 מיליון מקרי המוות הקשורים לתזונה לקויה. מתוכם, 10 מיליון מקרי מוות נגרמו בשל מחלות לב, ככל הנראה מצריכה מוגזמת של מלח, שגורמת לעלייה בלחץ הדם. לעומת זאת, דגנים מלאים, ירקות ופירות עוזרים למנוע בעיות לב. מחלות נוספות שנגרמות כתוצאה מתזונה לא טובה הן סרטן וסכרת.
למרבה ההפתעה, המחקר לא מזכיר צריכה מוגזמת של סוכר ובשר מעובד בגורמי הסיכון. "הם אכן יכולים לגרום לנזק, אך בהיקף קטן ממחסור בדגנים מלאים, פירות, אגוזים וירקות", הסביר פרופ' מורי. לדברי החוקרים, קמפייני הבריאות צריכים להפסיק להתמקד בסוכר ושומנים ופשוט לקדם מזונות בריאים.