הצהרת שרי האוצר של ה-G20 לא צפויה לכלול התייחסות לצורך בסיום מלחמת הסחר
שרי האוצר של 20 הכלכלות הגדולות המכונסים ביפן צפויים להגדיר את המתחים סביב נושא הסחר הגלובלי כ"מוגברים", אך ייזהרו מלהצהיר שקיים צורך לפתור את המשבר כדי לא להביך את ארה"ב במערכה הכלכלית מול סין
שרי האוצר של מדינות ה-G-20, המכונסים במהלך סוף השבוע בפסגה בעיר פוקואקה ביפן, הסכימו להגדיר את המתחים סביב סוגיית הסחר הגלובלי כ"מוגברים", אבל לא הסכימו על נוסח משותף, שלפיו קיים צורך לפתור את מתחים אלה - כך אמרו לסוכנות רויטרס שלושה גורמים המקורבים לנושא, בעוד יומה השני של הוועידה יוצא לדרך.
אחרי משא ומתן סוער שכמעט הביא לביטול פרסום ההצהרה המשותפת, שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים שהתאספו בפוקואקה הסכימו על הצהרה כללית בנושא הסחר, שנוסחה לראשונה בוועידה שנערכה בבואנוס איירס בדצמבר. הועידה בבואנוס איירס הביאה להפסקת אש במלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, ואפשרה את המשך המשא ומתן בין שתי המעצמות בניסיון לפתור את סכסוך הסחר שביניהן. אבל השיחות עלו על שרטון בחודש שעבר, וגרמו לשני הצדדים להטיל מכסים גבוהים יותר על הסחורות זו של זו, בעוד הסכסוך ביניהן נמשך כבר קרוב לשנה.
- הטריק של פייסבוק: לשלם מסים בלי לשלם הרבה יותר
- פייסבוק וגוגל על הכוונת: בריטניה תטיל מס על ענקיות הטכנולוגיה
- מס הטכנולוגיה הצרפתי יוכל להכניס למדינה חצי מיליארד יורו בשנה
קרן המטבע העולמית הזהירה בשבוע שעבר שסכסוך הסחר צפוי לחתוך את הצמיחה בשנה הבאה, ושהשווקים הפיננסים איבדו מערכם בעוד הקשרים בין שתי המעצמות הלכו והעכירו.
אתמול דווח כי שרי האוצר של מדינות ה-G20 הסכימו להתקדם במאמץ לסגור פרצות בחוק שמאפשרות לענקיות טכנולוגיה גלובליות לשלם פחות מיסים.
פייסבוק, גוגל, אמזון ועוד חברות טכנולוגיה גדולות סופגות ביקורת ציבורית על כך שהן מדווחות על רווחיהן במדינות המהוות מקלטי מס - כדי לשלם פחות מסים - ללא שום קשר למיקומן הפיסי או למיקום הגאוגרפי של לקוחותיהן.
התקנות החדשות יגדילו את נטל המס על חברות בינלאומיות, אבל גם יקשו על מדינות כמו אירלנד למשוך השקעות חוץ ישירות באמצעות התמריץ של שיעורי מיסים תאגידיים נמוכים.
"נראה שיש לנו קונצנזוס חזק", אמר אתמול שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין, במהלך פגישה בת יומיים של שרי האוצר של מדינות ה-G20 שנערכת בעיר היפנית פוקואוקה. "כעת עלינו למנף את ההסכמה הרחבה ולהתחיל לרדת לפרטים הטכניים של ההסכם".
מנוצ'ין דיבר בפאנל שעסק במיסוי גלובלי אחרי שרי האוצר של צרפת ובריטניה, שהביעו הזדהות עם חששותיו כי חוקי המיסוי החדשים עלולים להפלות לרעה חברות מסוימות.
"אנחנו לא יכולים לבקש מאוכלוסייה כלשהי לשלם מסים, בזמן שחברות מסוימות לא מחויבות לכך כי יש ביכולתן לדווח על הכנסותיהן במקלטי מס", אמר שר האוצר הצרפתי ברונו לה-מר.
בריטניה וצרפת הן התומכות הנלהבות ביותר בהצעה להשית "מס דיגיטלי," בטענה שחוקי המיסוי התאגידיים אינם הוגנים עוד בעידן חברות הענק והמכירה לצרכנים דרך האינטרנט.
חברות אינטרנט גדולות טוענות שהן עומדות בחוקי המיסוי אך מודות שהן משלמות מעט מסים באירופה, בעיקר הודות למיסוי הנמוך באירלנד ולוקסמבורג.
הדיונים בנושא בוועידת ה-G20 נעים סביב שתי נקודות מפתח: האחת היא מתן הזכות למדינות למסות חברה ששירותיה או מוצריה נמכרים בהן, גם אם אין לאותה חברה נוכחות פיזית באותן מדינות; והשנייה - קביעת מס גלובלי מינימלי שמדינה תוכל לדרוש מחברה, גם אם זו מצאה דרך להצהיר על הכנסותיה במקלט מס אחר כלשהו.