$
כלכלה ומדיניות

פסגת ה-G20: סין מזהירה מפני מדיניות פרוטקציוניסטית

מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם נועדים באוסקה, כשבלב הפסגה - פגישת טראמפ ושי שתיערך מחר; נשיא ארה"ב אמר שענייני הסחר עומדים בראש סדר העדיפות שלו; הודו, יפן ורוסיה יצאו להגנת חוקי הסחר הבינלאומיים

שירות כלכליסט 08:5328.06.19
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבהיר כי ענייני סחר עומדים בראש סדר העדיפויות שלו בפסגת מנהיגי ה-G20 שמתקיימת בסוף השבוע באוסקה, יפן. במקביל, נשיא סין שי ג'ינפינג הזהיר מפני עליית הפרוטקציוניזם בעוד שהודו, יפן ורוסיה הגנו על חוקי סחר בינלאומיים.

 

 

 

טראמפ, שמקיים שורה של פגישות בשולי הפסגה עם מנהיגים אחרים כמו ראש ממשלת יפן שינזו אבה וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, אמר כי לדעתו תחזית הסחר של ארה"ב משתפרת, זאת על אף שבשבוע האחרון הספיק למתוח ביקורת על הברית הביטחונית בין ארה"ב ויפן ולדרוש מהודו לסגת ממכסים שהיא משיתה בתגובה לביטול מעמד הסחר המיוחד שלה עם ארה"ב. לפני פגישתו עם מודי אמר נשיא ארה"ב כי "אני חושב שיהיו כמה דברים גדולים שנכריז עליהם. הסכם סחר גדול מאוד. אנחנו עושים דברים גדולים עם הודו מבחינת הסחר, מבחינת הייצור".

ראשי המדינות המשתתפות ראשי המדינות המשתתפות צילום: איי פי

 

בנוסף, טראמפ צפוי לקיים פגישות מחר (שבת) גם עם נשיא סין שי, שם הוא קרוב לוודאי שיעלה את החששות של ארה"ב בנוגע לענקית הטלקום הסינית וואווי, ולסוגיות הסחר בין המדינות.

 

ענייני הסחר והמתיחות המתמשכת בין ארה"ב וסין מעסיקים גם את המנהיגים האחרים בפסגה. כך למשל, נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר הביע דאגה מהמצב. "יחסי המסחר בין סין וארה"ב הם בעייתיים, ותורמים להאטה בכלכלה העולמית", אמר במסיבת עיתונאים.

 

שי הזהיר אף הוא מכך שחלק מהמדינות מאמצות מדיניות של פרוטקציוניזם. "זה פשוט הורס הסחר העולמי, וזה משפיע על האינטרסים המשותפים של המדינות שלנו, מאפיל על השלום והיציבות ברחבי העולם", אמר בתום פגישה של מנהיגי הכלכלות המתעוררות.

 

מימין: אבה, שי וטראמפ מימין: אבה, שי וטראמפ צילום: אי פי איי

 

באותה הפגישה ציין מודי כי כי יש להתמקד בביצוע רפורמות בארגון הסחר העולמי, ואילו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התלונן על הניסיונות לחסל את הארגון. עוד הוסיף כי מצב הכלכלה העולמית מדאיג, שכן הסחר העולמי מושפע מ"פרוטקציוניזם והגבלות הנובעות ממניעים פוליטיים".

 

טראמפ מצידו מצא גם נקודות אור, ושיבח את ההתקדמות בסחר מול יפן. "אני מעריך את העובדה שאתם מעבירים חברות רכב למישיגן, אוהיו, פנסילבניה וצפון קרולינה", אמר בפגישתו עם ראש ממשלת יפן. מדובר במדינות הנחשבות כמהותיות להבטחת בחירתו לכהונה שנייה.

 

אבה בירך על ביקורו של טראמפ במדינה, וטען כי הפגישות התכופות בין שני המנהיגים מהוות "הוכחה לברית החזקה בין יפן וארה"ב". בהמשך הוא קרא לשאר המנהיגים להעביר מסר של תמיכה בסחר חופשי והוגן, והזהיר כי מתיחות גיאופוליטית ובמסחר היא בעלייה ולכן מתגברים הסיכונים לכלכלה העולמית. "היום ברצוני לשוחח עם המנהיגים על צעדים להגביר את התנופה בעד רפורמות בארגון הסחר העולמי", הצהיר בפתיחת הפסגה.

 

בתום הפגישה בין שני המנהיגים דווח כי הם הסכימו להאיץ את שיחות הסחר והסכימו כי הברית ביניהם חזקה מאי פעם.

 

עקיצה לפוטין

טראמפ ופוטין נועדו היום בשולי הוועידה, לפגישה הראשונה מאז החלה החקירה הפדרלית בארצות הברית בנוגע להתערבות הרוסית בבחירות 2016 - ועל רקע ההסלמה ביחסי ארצות הברית ואיראן. בתשובה לשאלת עיתונאי אם יזהיר את פוטין בנוגע להתערבות בבחירות הבאות לנשיאות ב-2020, צחק טראמפ ואמר לנשיא רוסיה: "בבקשה, אל תתערב בבחירות".

 

 

פגישת טראמפ ופוטין פגישת טראמפ ופוטין צילום: איי פי

 

לפני כן שיבח טראמפ את "מערכת היחסים הטובה מאוד" שלו עם פוטין. אמש מתח נשיא רוסיה ביקורת חריפה על השקפות העולם של המערב בנושא זכויות להט"ב, הגירה ורב-תרבותיות - שאותם כינה מתקפה על "ערכי המשפחה המסורתיים".

 

בריאיון נרחב ל"פייננשל טיימס" הלונדוני, רגע לפני פתיחת ועידת G20 ביפן, אמר פוטין כי "הרעיון הליברלי" נמצא בדרך החוצה, כשהציבור מפנה את גבו לנושאים אלו. הוא אף אמר שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ביצעה "טעות קריטית" כשהחליטה ב-2017 לאפשר למיליון פליטים להיכנס למדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x