קנדה וניו זילנד בצמרת אזורי הסיכון לבועות דיור
מחקר של סוכנות בלומברג דירג את המדינות שבהן קיים החשש הגדול ביותר לתיקון מחירים. עורכי המחקר: "סבב גלובלי של הורדות ריבית רק יעלה את הסיכון ועלול לטמון את זרעי המשבר הבא"
קנדה וניו זילנד הן הכלכלות בעלות הסיכון הגבוה ביותר להתפתחות בועת דיור. כך על פי מחקר שערך בלומברג אקונומיקס.
- תעלומת הפייק ניוז בקנדה עוברת דרך חברה מרחוב שוקן
- האדם שדרס את החתולה של מנהיגת ניו זילנד שובר שתיקה
- הרווחה בראש: מה כדאי לישראל ללמוד מהתקציב בניו זילנד
הכלכלן ניראג' שאה חקר את היחס בין מחירי הבתים לגובה דמי השכירות וההכנסה. התוצאות הראו כי קנדה וניו זילנד מסתמנות כבעלות הסיכון הגבוה ביותר להיווצרות בועת דיור בתחומן, זאת בשל היחס בין מחירי הדיור לשכר שהוא מהגבוהים בעולם. אוסטרליה, שבדיה ובריטניה נמצאות גם כן בטווח הסכנה.
קובעי מדיניות בזירות הללו כבר נוקטים מהלכים על מנת לצנן את שוק הדיור. כך למשל, ממשלת קנדה השיתה מסים על משקיעים זרים, ובניו זילנד, הממשלה הטילה איסור גורף על משקיעים זרים לרכוש נדל"ן למגורים. האתגר הבא צפוי להגיע מכיוון הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים, הנמצאים על סף הורדת שיעורי ריבית. בניו זילנד, הבנק המרכזי הוריד בחודש מאי את הריבית לשיא שלילי של 1.5% וצפוי לבצע הורדה נוספת בהמשך השנה.
"קיים סיכון כי סבב גלובלי של הקלות מוניטריות יביא להתפתחות בועות דיור", כך לפי שאה. "בעוד בנקאים מרכזיים ממוקדים בהימנעות מהאטה בצמיחה הכלכלית הגלובלית, מדיניות מוניטרית רופפת יותר עלולה לטמון את זרעי המשבר הבא".
על פי מדד המורכב מ־57 כלכלות בעולם, רק עתה חזרו מחירי הדיור לשיאים שרשמו לפני משבר 2008.
על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה של קנדה שפורסמו החודש, 37.9% מהדירות בטורונטו נמצאות בבעלות אנשים שאינם מתגוררים בהן. "הנתונים מחזקים את ההנחה כי דיור נחשב כעת להשקעה, ולא בהכרח כמקום לגור בו", כך לפי אנדי יאן, מומחה נדל"ן באוניברסיטת סיימון פרייזר בוונקובר, שאמר את הדברים ל"גרדיאן". לדבריו, הנתונים מראים כי מחירי הדיור התנתקו מרכיב ההכנסה ומונעים מגישה להון, מה שמעניק יתרון בולט למשקיעים. "זה כבר לא עניין של היצע או ביקוש", אמר יאן. "השאלה הנשאלת כעת היא עבור מי אנחנו בונים".
הדאגה לגבי שוק הנדל"ן הקנדי התמקדה עד כה בוונקובר, שם רק 12% מהמשפחות יכולות להרשות לעצמן לרכוש בית ומחצית מהדירות נמצאות בבעלות משקיעים.
המיסוי שהושת על נכסים ריקים ועל רוכשים זרים רושם הצלחה מסוימת כאשר מדובר על היקפי בעלות זרה, אבל ונקובר עדיין מדורגת שניה מאחורי הונג קונג כעיר היקרה ביותר למגורים בעולם. בטורונטו, העיר המאוכלסת ביותר בקנדה, נכסים בבעלות משקיעים תורמים לעלייה במחירי הדירות והשכירות.