מלחמה על כל דבר: ועידת G7 נפתחת היום
ועידת שבע המדינות המתועשות תחל היום בצרפת, וספק רב אם המנהיגים יצליחו להגיע להסכמה על הצהרה משותפת כשסוגיות רבות מעיבות על היחסים ביניהם: מלחמת הסחר המחריפה והביקורת על מדיניות טראמפ בעניין, הקשיים שמעורר הברקזיט, מעמדה של רוסיה ואפילו מדיניות הודו בקשמיר; עם זאת, דווח על הסכמות בין ארה"ב ויפן בסוגיות הסחר
- טראמפ: "האם אני רוצה שפאוול יתפטר? לא אמנע זאת"
- התגובה האמריקאית: העלאת שיעור המכס על מוצרים סיניים ב-550 מיליארד דולר
- טראמפ משתולל: הורה לחברות בארה"ב "לחפש אלטרנטיבה לסין"
בפסגה, שתתקיים במשך שלושה ימים בעיירת הנופש הצרפתית ביאריץ, ישתתף לראשונה ראש ממשלת בריטניה החדש בוריס ג'ונסון, שאמור להנדס את עזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי.
בפסגת שבע המדינות המתועשות שהתקיימה בשנה שעברה בקנדה התעמתו המנהיגים עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על רקע החלטתו להטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום. גם השנה טראמפ צפוי לעורר כמה סערות ומחלוקות. לפי ההערכות, הוא ינצל את האירוע כדי לשבח את קווי המדיניות שלו, שלדבריו הובילו לצמיחה בארה"ב, זאת על אף שרבים באירופה העבירו עליהן ביקורת. מחר תתקיים בוועידה פגישה שתתמקד בכלכלה העולמית, זאת לבקשת הממשל האמריקאי. בעלות בריתה של ארה"ב, כמו גרמניה, מודאגות מאיומיו של טראמפ להטיל מכסים על שורת מוצרים כמו מכוניות, מטוסים ויין, מחשש שהדבר יפגע בכלכלותיהן.
לפי וול סטריט ג'ורנל, טראמפ מתוכנן לקיים פגישות אישיות במהלך הפסגה עם שאר המנהיגים, ביניהם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ראש ממשלת יפן שינזו אבה וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. כמו כן, צפויה להתקיים פגישה ראשונה בין טראמפ וג'ונסון, מאז מונה לראש ממשלת בריטניה, שבה ידונו בהסכם סחר בין שתי המדינות. עם זאת, בקונגרס האמריקאי כבר איימו לחסום הסכם חדש בעקבות הברקזיט אם הוא יערער על הסכם השלום שהושג עם צפון אירלנד ב-1998. כמו כן, טראמפ צפוי להעלות לדיון עם מקרון את נושא המכסים בין המדינות. בתגובה להחלטת צרפת למסות חברות טכנולוגיה, איים טראמפ להשית מכסים על כל היבוא הצרפתי לארה"ב. בנוסף מקרון מתנגד לעמדת טראמפ לפיה יש להשיב את רוסיה לפורום ה-G7, לאחר שהודחה ממנו בעקבות סיפוח קרים. לדברי מקרון, מהלך כזה שיבוצע ללא תנאים לרוסיה יאותת על חולשה.
חזית פוטנציאלית נוספת עלולה להתפתח בפגישת טראמפ עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. הודו אמנם אינה חברה ב-G7 אך מודי הוזמן אישית על ידי מקרון. לפי בכירים בממשל האמריקאי טראמפ ינצל זאת כדי להעלות לדיון את ההסלמה בקשמיר לאחר שהודו ביטלה סמכויות אוטונומיות המוקנות לחבל ארץ זה.
לפי ההערכות האנליסטים, חילוקי הדעות הרבים עלולים להקשות על המנהיגים לנסח הצהרה משותפת בסיום הפסגה. מקרון הודה כי לאחר הכישלון להגיע להסכמה בפסגה בשנה שעברה החליטו המנהיגים לוותר על המסורת ארוכת השנים של קיום מו"מ בנושא חודשים לפני הפסגה. לפי מתיו גודמן, סגן נשיא בכיר במרכז ללימודי אסטרטגיה ויחסים בינלאומיים, המנהיגים "לא יסכימו על נושאי מסחר, ואולי אפילו לא יסכימו על הצהרה משותפת כתוצאה מכך".
קבוצת מדינות ה-G7 מורכבת מארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה, יפן ואיטליה. עד 2014 גם רוסיה לקחה חלק באירוע, אך היא הודחה כאמור בעקבות סיפוח חצי האי קרים מאוקראינה. בפסגה משתתפים בדרך כלל גם נשיא הנציבות האירופית ונשיא המועצה האירופית המייצגים את האיחוד האירופי. אך השנה דווח כי נשיא הנציבות היוצא ז'אן קלוד יונקר לא ישתתף שכן הוא מחלים מניתוח חירום.
ובכל זאת הסכמה
עם זאת, העיתון היפני ניקיי מפרסם כי ארה"ב ויפן הסכימו על מסגרת רחבה להסכם סחר.
לפי הדיווח, נציג הסחר האמריקאי רוברט לייטייזר ושר האוצר היפני טושימיטסו מוטגי הגיעו להסכמה על הסכם הסחר בפגישתם שנערכה אתמול בוושינגטון. ממשלת יפן הסכימה להוריד את המכס על בקר אמריקאי, ואילו ארה"ב תמשיך להשית מכסים עם מכוניות יפניות. בעיתון ציינו עוד כי ההכרזה הרשמית על ההסכם תתפרסם במהלך פגישתם מחר של טראמפ ואבה, בפסגה. לפי הדיווח, החתימה על ההסכם תתקיים בספטמבר, אז יפגשו שוב שני המנהיגים באסיפה הכללית של האו"ם.
מוטגי אמר לעיתונאים בוושינגטון כי בפגישתו עם לייטייזר חלה "התקדמות גדולה". המו"מ בין השניים נמשך שלושה ימים, וזה צפוי להיות הסבב האחרון בדרג זה בין שתי המדינות, כשסגירת כל הפרטים תבוצע בדרגים הנמוכים יותר. לדבריו, "ביצענו מאמצים כדי לצמצם את הפערים בין הצדדים. המו"מ מצידנו נועד להגן על עמדתה של יפן".
בניקיי מדווחים כי יפן תפחית את המכסים על בשר בקר וחזיר אמריקאי לשיעור החל על המדינות החברות בהסכם הסחר הטרנס פסיפי (TPP). טראמפ נסוג מההסכם הזה, שנחתם על ידי קודמו בתפקיד ברק אובמה. עם זאת, ארה"ב לא מתכוונת להוריד את המכס בגובה 2.5% שהשיתה על מכוניות יפניות. אולם, השיחות בנושא יימשכו.