$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

ברולס רויס ובפורשה: הנובורישים הסינים נתפסים על חם ברשת

נהגת רולס רויס חסמה במשך יותר משעה את כניסת החירום בבית חולים ונהגת אחרת בפורשה הכתה את מי שניסה למנוע ממנה לבצע פניית פרסה במקום אסור. שני סרטונים שהופצו בחודש האחרון ברשתות החברתיות בסין העלו לסדר היום את תחושת הזכאות של בעלי הממון והכוח במדינה

אופיר דור, בייג‘ינג 16:5306.09.19

ביום רביעי ה-14 באוגוסט גלשה בנונשלנטיות מכונית רולס רויס לבנה מהודרת אל כניסת החירום של בית החולים ליולדות בבייג‘ינג. המכונית נעצרה בכניסה על ידי המאבטחים שהבהירו לנהגת כי הכניסה מיועדת לאמבולנסים או רכבים מורשים בלבד והפנו אותה אל החניון הצמוד. אלא שנהגת הרולס רויס סירבה לשוב לאחור ודרשה בתוקף להיכנס דרך כניסת החירום לבית החולים.

 

 

 

נהגת הרולס רויס בת ה-31 סירבה להתקפל גם אחרי שלמקום הוזעקו שוטרים. במהלך הוויכוח הסוער בין הצדדים אמר אחד השוטרים לנהגת כי היא חייבת לשתף פעולה באופן מלא עם ההוראות. "אני אומרת לך שלא אזיז את הרכב", ענתה לו בצעקות הנהגת החובשת מסכה שחורה על פניה. "אין לי מחויבות לשתף פעולה עם המשטרה. האם אתה מתכוון להכות אותי?". רק אחרי למעלה משעה, נאותה האישה לפנות את הכניסה לשביל החירום. לפי אחד מעובדי בית החולים, האישה טענה כי היא תמיד משתמשת בכניסת החירום בביקוריה במקום.

 

פורשה בסין פורשה בסין צילום: China Daily

 

כמה עולה לוחית רישוי יוקרתית?

 

סרטונים ותמונות של האירוע בבית החולים, כולל הוויכוח בין הנהגת למשטרה, עלו לרשתות החברתיות בסין עוד באותו הערב והפכו מיד לוויראליים, כשנהגת הרולס רויס סופגת ביקורת חריפה על התנהגותה מהגולשים. הנושא הפך לוהט עוד יותר לאחר שהגולשים הסינים זיהו כי מספר לוחית הרישוי של הרולס רויס מתחיל ב-A88, מספר ייחודי ששייך בדרך כלל לגורמים בכירים בממשל הסיני או לאחד מרוכשי הרכבים הפרטיים הראשונים בסין.

 

 

 

 

"זוהי החברה שלנו. העשירים עושים מה שהם רוצים", הגיב אחד הגולשים המרוגזים ברשת החברתית וויבו (Weibo), הגרסה הסינית לטוויטר. "רבים מהם (בעלי המעמד הגבוה) מפרים את החוק כמו על ידי חצייה באור אדום או שימוש בנתיבי החירום. משטרת התנועה לא יכולה לעשות שום דבר לגבי זה", כתב אחר.

 

גולשים נוספים אפילו חיברו בין מקרה הרולס רויס לבין ההפגנות המתרחשות בהונג קונג, וטענו כי דוגמאות כאלה מבהירות למה המפגינים הצעירים שם יוצאים לרחוב. "הונג קונג לא רוצה להפוך לסין השנייה", כתב אחד המגיבים. הגולשים הביעו תמיכה בהתנהלות הנחושה של השוטרים הבייג‘ינאים מול הנהגת, אף שראוי לתהות למה הם לא פשוט הזמינו גרר וסיימו עם כל הוויכוחים מהר יותר.

 

 

תקרית האישה עם הכובע סוטרת לנהג שסירב לפנות לה מקום כדי לבצע פניית פרסה במקום אסור תקרית האישה עם הכובע סוטרת לנהג שסירב לפנות לה מקום כדי לבצע פניית פרסה במקום אסור צילום: Weibo

 

נהגת פורשה נהגת פורשה צילום: Weibo

 

 

לאחר המקרה מיהרה הנהגת, שזוהתה רק בשמה המשפחה שאן, להתנצל בדמעות בסרטון שעלה ברשת. לדבריה, היא מיהרה לפגישה דחופה עם הרופא בבית החולים כיוון שלא חשה בטוב וחשבה שהיא בהריון. היא חששה לאחר לפגישה ועקבה אחרי רכב אחר שנכנס דרך כניסת החירום. שאן הכחישה כי משפחתה עשירה או מקושרת וטענה שרכב הרולס רויס הנוצץ שייך לחבר, שאת שמו סירבה למסור. ההתנצלות בכל מקרה לא עשתה רושם על השוטרים. שאן נעצרה בתחילה לחמישה ימים במעצר מנהלי ונקנסה על הפרת הסדר הציבורי, אבל אלו היו רק תחילת הצרות שלה.

 

חקירת המשך של המשטרה גילתה את הדרך הפתלתלה בה הצליחו האישה ובעלה להשיג את לוחית הרישוי הנחשבת. לפי המשטרה, בעלה של שאן, נציג משפטי של חברה פרטית, רכש את מכונית הרולס רויס בשנה שעברה וקיבל לוחית רישוי רגילה שמתחילה באות H. לאחר מכן הבעל פנה לעובד לשעבר שלו וביקש ממנו לסייע במציאת לוחית רישוי מכובדת יותר בשוק.

 

העובד לשעבר איתר בעלים של לוחית רישוי ישנה ויוקרתית שמתחילה ב-A88. כדי להקל על התהליך, נרשמה הבעלות על הרולס רויס על שם בעלי לוחית הרישוי המיוחדת באופן פיקטיבי ולא חוקי, כאשר שאן היא זו שהמשיכה להשתמש בה בפועל. בעלה של שאן שילם כ-2 מיליון יואן (כ-280 אלף דולר) לעובד לשעבר כדי להשלים את העסקה, אף שבפועל העובד העביר ככל הנראה רק חלק קטן מהסכום ושלשל את הרוב לכיסו. שאן עצמה מואשמת כעת במזימה לזייף, לשנות ולסחור במסמכי זיהוי והעובד לשעבר בעבירת מרמה.

  

מפקד המשטרה הודח מתפקידו

 

זהו לא הסרטון הראשון מסוג זה שנפוץ ברשתות החברתיות הסיניות. שבועיים לפני כן, ב-30 ביולי, כבש בסערה את הרשתות סרטון אחר שהגיע מהעיר צ‘ונגצ‘ינג בדרום-מערב סין. בסרטון הזה נראית אישה מטופחת בנעלי עקב גבוהות, משקפי שמש שחורות וכובע רחב שוליים יוצאת ממכונית פורשה אדומה בוהקת וניגשת בצעדים בטוחים לעבר נהג ברכב מולה, שסירב לפנות לה מקום כדי לבצע פניית פרסה במקום אסור. השניים מתווכחים ובשלב מסוים סוטרת בחוזקה האישה לנהג מולה. הנהג ממול לא נשאר חייב ומחזיר לה סטירה חזקה עוד יותר שגורמת לכובעה להתעופף באוויר.

 

 

רולס רויס חוסמת כניסת חירום לבית חולים רולס רויס חוסמת כניסת חירום לבית חולים צילום: Weibo

 

 

סרטון האישה בפורשה הפך לאחד הסרטונים הנצפים ביותר בוויבו במשך מספר ימים, כאשר הרוב המכריע של גולשי האינטרנט מצדדים בנהג האחר. ”נהגי פורשה יכולים להיות שחצנים!“, כתב אחד הגולשים בתגובה לסרטון. הטונים עלו עוד יותר כאשר סרטונים נוספים מהתקרית נפוצו ברשת ובהם נשמעת נהגת הפורשה מתרברבת כי בעלה הוא מפקד תחנת משטרה בעיר וחילץ אותה בעבר משורה של עבירות תנועה כולל נסיעה במהירות מופרזת וחצייה באור אדום. לפי עדות אשתו של הנהג האחר המעורב בתקרית, נהגת הפורשה הוסיפה ולעגה ללבושו המרופט ול“מכונית הקבצנים“ בה הוא נוסע, SUV זול של חברת צ‘רי הסינית.

 

גם נהגת הפורשה מיהרה לפרסם התנצלות בעקבות הביקורת החריפה שהופנתה כלפיה ברשת. ”אמרתי הרבה דברים בשל יהירות, רהבתנות ומזג רע“, היא כתבה במכתב התנצלות. ”ביישתי את אנשי צ'ונגצ'ינג ואני מרגישה באמת אשמה ומלאת חרטה“. גם במקרה הזה ההתנצלות לא ממש עזרה. בתחילה נהגת הפורשה נקנסה ב-250 יואן על עבירות תנועה והורדת שתי נקודות על נעלי עקב וכובע שאינם הולמים לנהיגה.

 

בהמשך הודיעה משטרת צ'ונגצ'ינג כי היא מפטרת את בעלה של הנהגת, קצין המשטרה טונג שיאוחוואה, בשל עבירות משמעת. המשטרה כרגע בודקת לעומק את הנכסים וחשבונות הבנק של המשפחה שעל פי הדיווחים חיה ברמת חיים גבוהה מאוד. לפי הפרסומים הזוג רכש את הפורשה קופה מיד שלישית במחיר של כ-90 אלף דולר, בעוד הבעל נהג ב-BMW 525 שעלתה 60 אלף דולר. מאז נרכשה הפורשה במרץ 2016 ספגה הנהגת 29 דו"חות תנועה, אך בניגוד לדברי הרהב שלה אף אחד מאלו לא בוטל בפועל על ידי בעלה.

 

סין עברה בעשורים האחרונים טלטלות גדולות שהפכו אותה מכלכלה סוציאליסטית נוקשה לשוק קפיטליסטי תוסס. שינויים אלו יצרו צמיחה כלכלית יחידה במינה אך גם הולידו תופעות לוואי חריפות כמו פער גדל בין עשירים לעניים ושחיתות גואה. ריכוז ההון בידי קבוצה קטנה הוביל להתפתחות תרבות נובורישית ראוותנית ומנטליות לפיה בעל המאה הוא בעל הדעה ומותר לו לעשות הכל, תופעות שבאות לידי ביטוי היטב בסרטוני הרולס רויס והפורשה.

 

האופטימים יאמרו אולי שהעובדה כי הגורמים המעורבים בשני המקרים נענשים בחומרה, מבטאת שינוי הנובע מקמפיין המלחמה בשחיתות המקיף שמקדם נשיא סין שי ג‘ינפינג מאז עלה לשלטון ב-2012. מקרים אלו מבטאים גם את כוחו האדיר של האינטרנט בסין לחשוף עוולות. לעומת זאת הפסימים יטענו כי הסיבה ששני המקרים טופלו בנחישות רבה נובעת מכך שהמעורבים בהם לא היו באמת מקושרים במיוחד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x