הווירוס שמלחיץ את ענף התעופה ומזניק יצרניות תרופות
חברות תעופה מחלקות החזרים, בטרמינלים בודקים נוסעים ודיילים מצטיידים במסכות הגנה. המרוויחות הגדולות: חברות התרופות שעשויות למזער את הנזק. העיר ווהאן שממנה יצא הנגיף היא ציר מסחרי ופיננסי וגם לרנו יש שם מפעל
הווירוס הקטלני שהתגלה בעיר הסינית ווהאן וזכה לכינוי כמו־סארס בשל הדימיון במבנה הנגיף, התפשט כבר ליפן, דרום קוריאה, טייוואן, תאילנד וארה"ב, וגבה את חייהם של 17 בני אדם.
- הערכות: הווירוס הסיני עשוי להקטין את הביקוש לנפט ב-260 אלף חביות ביום
- סין: מספר המתים מווירוס הקורונה במדינה עלה לתשעה
- כל מה שידוע עד כה על הנגיף המסתורי בסין
הבהלה העולמית שלחה מטה מניות של חברות תעופה, והקפיצה מניות של יצרניות תרופות. כך לדוגמה, מניית חברת התעופה ההונג קונגית קתאי פסיפיק נפלה ב־9% מאז 14 בינואר, מניית היינאן איירליינס הסינית איבדה 5% מהשיא שנרשם החודש, ומאז יום שישי נפל מדד S&P500 Airlines ב־5% אך התאושש מעט. מנגד, מניית NanoViricides האמריקאית, המפתחת תרופות חדשניות למחלות ויראליות, המריאה ביותר מ־158%.
ווהאן, השוכנת במזרח המדינה היא העיר הגדולה ביותר במחוז חוביי עם אוכלוסייה של כמעט 19.8 מיליון תושבים, והעיר השישית בגודלה בסין. היא מהווה ציר מסחרי, פיננסי ותחבורתי ומושכת אליה גם חברות גלובליות כמו ענקית הרכב הצרפתית רנו, שמחזיקה מפעל במקום.
במטרה לבקר את ממדי הנזק, שדות תעופה בסינגפור, רוסיה ומדינות נוספות כבר מפעילות מערך שיקוף ובדיקות רפואיות קפדניות לנוסעים הנוחתים מסין. בנוסף, הווירוס אילץ חברות תעופה לאפשר ללקוחות שינויים וביטולים בטיסותיהם המוזמנות אל ווהאן וממנה.
קתאי פסיפיק התירה לאנשי הצוות לעטות מסכות בכל הטיסות הבינלאומיות של החברה. שלשום הנחה רגולטור התעופה הסיני את חברות התעופה לאפשר לנוסעים לשנות את תאריכי הטיסות המוזמנות לווהאן או לאפשר החזרים מלאים ללא עלות נוספת. אנליסטים מחברת הייעוץ והמחקר דאיווה העריכו כי הנחייה זו תשפיע על יותר מ־24 חברות תעופה.
בתקופה זו של השנה הסינים גודשים את שדות התעופה יותר מהרגיל, לקראת ראש השנה הסיני שיחול ב־25 בינואר. על פי נתונים רשמיים, בראש השנה שעבר, 415 מיליון סינים נפשו בתיירות פנים, עלייה של 7.6% לעומת 2018. בנוסף, בראש השנה אשתקד יצאו 6.31 מיליון סינים מהמדינה, זינוק שנתי של 12.4%.
אתמול אישר המרכז הסיני לבקרה ומניעת מחלות כי מקור הווירוס הוא במאכלי הים שנמכרו בשוק ייעודי בווהאן. הווירוס, שבין תסמיניו נמנים חום, שיעול וקשיי נשימה, הוא מוטציה של נגיפי קורונה. מוטציה קודמת של אותו הנגיף, שקיבלה את השם סארס, התגלתה לראשונה ב־2002 בסין וב־2003 התפשטה במהירות למדינות השכנות ובהמשך לאזורים נוספים בעולם.
על פי נתוני הבנק העולמי, ב־2003 יצאו מסין כ־86 מיליון נוסעים, מספר שנסק ל־611.5 מיליון ב־2018. זינוק זה מעיד על פוטנציאל התפשטות הנגיף, שעלה משמעותית מאז התפרצות הסארס.
הביקוש למסכות גובר אך יש דרכים אחרות להתמגן
בתוך כך, מסכות הפנים שהיו אך לפני כמה חודשים סמל ההתנגדות בהונג־קונג מציפות את רחובות סין, אך הפעם ההתנגדות היא אחרת — פחד מהחשיפה לווירוס החדש.
סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי תורים ארוכים משתרכים בערי סין מחוץ לבתי מרקחת וחנויות המוכרות מסכות. "לא הכנו גיבוי והמלאי אזל", סיפר מוכר בבית מרקחת בבייג'ינג לסוכנות AFP. גם משנגחאי הגיעו דיווחים על חנויות שבהן אזלו מסכות. בפלטפורמות המקוונות, ובראשן טאובאו ו־JD, הביקוש גובר והרגולטור בשנגחאי הזהיר כי יעניש את מי שאוגרים מסכות בציפייה לעליית מחירים. JD מסרה כי אסרה על סוחרים להעלות מחירים ותסיר מהאתר את מי שיעשו זאת.
עם זאת, ישנם המפקפקים במידת יעילותן של המסכות. ד"ר אריק טונר, מדען בכיר באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, המתמחה בהיערכות לאירועים קטסטרופליים ולטרור ביולוגי טוען בראיון ל"ביזנס אינסיידר" כי "אין בכך רע, אך חבישת מסכה, להוציא נותני שירות רפואי, מעולם לא אובחנה כדרך מאוד יעילה להגנה מפני מחלות מדבקות".
כך, המסכות נעדרות גם מההנחיות למטיילים של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). בהנחיות לאלו החווים סימפטומים, לעומת זאת, המרכז ממליץ על מסכה כדי למנוע הדבקה.
כדי לצמצם את הסיכויים להידבקות, ד"ר מריה ואן קרהוב מארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליצה להקפיד על היגיינה בסיסית, כלומר, שטיפת ידיים עם סבון באופן תכוף, השתעלות אל תוך המרפק וצמצום מגע של הידיים עם הפה העיניים והאף. בנוסף, היא ממליצה על הימנעות ממגע עם בעלי חיים והקפדה יתרה בבישול בשר.
שירות כלכליסט