פרשנות
נגיף הקורונה: בממשל טראמפ חוגגים על המצוקה הסינית
דבריו של שר המסחר האמריקאי שלפיהם התפרצות הקורונה עשויה לשמש זרז להחזרת משרות לארה"ב, משקפים את הלך הרוח הטראמפי האמיתי, הדורס תפיסות מקובלות של אחווה הומניטרית ועזרה הדדית
- הערכות: הנזק של הקורונה לצמיחה העולמית - 160 מיליארד דולר
- עיר במצור: כיצד תושבי ווהאן הסינית משיגים אוכל?
- בהלת הקורונה: אפל סוגרת את חנויותיה בסין עד ה-9 בפברואר
חילופי מילים ברוח זו הושמעו לא אחת בחודשים האחרונים ברקע מלחמת הסחר המתנהלת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. אך גם אם היה נדמה שהמערכה מגיעה לרגיעה מסוימת, הרי דבריו של רוס משקפים את הלך הרוח הטראמפי האמיתי, הדורס תפיסות מקובלות של אחווה הומניטרית ועזרה הדדית.
במבחן התוצאה מלחמת הסחר הגדולה והמאיימת שזעזעה את השווקים ב־2019, והולידה נבואות קודרות על האטה גלובלית בצמיחה, עלולה להיראות בקרוב כלא יותר מהתעטשות קטנה. בסוף השבוע דווח על האטה בפעילות הנמלים הימיים בסין ברקע למחסור בכוח אדם המעכב את זמני העמסת הסחורות ויוצר צוואר בקבוק במחסנים. בתגובה הממשל הסיני אישר לעסקים שנפגעו להפר חוזים על סמך סעיף "כוח עליון", בלי שיינקטו נגדם צעדי ענישה.
חברות בארצות הברית נערכות לפגיעה הצפויה בשרשרת האספקה, שתורגש החל מאמצע החודש, כאשר הפעילות הערה בדרך כלל בנמלי לוס אנג'לס ולונג ביץ' תתחיל לרשום האטה משמעותית. העומסים הללו שירבצו על המאזנים של חברות מתווספים לפגיעה שנרשמה ממילא במלחמת הסחר והמכסים שהשיתה וושינגטון על סחורות סיניות.
אבל המספרים המפחידים באמת הם אלה הנסתרים מעין הציבור הגלובלית, ואותם שום בריונות טראמפית לא תצליח להביס. נתוני ההדבקה הרשמיים עומדים על 9,925, רובם בסין. על פי פרסומים ב"פורבס", מודלים מסוימים אומדים את מספר הנדבקים עד סוף פברואר ב־100 מיליון. גם אם האמת נמצאת במקום טוב באמצע, מוטב כי הטראמפים של העולם יאחדו כוחות למלחמה האמיתית הנדרשת כעת.
על רקע התחזיות השחורות הללו ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז ביום חמישי על מצב חירום גלובלי, מחשש מהתפשטות הנגיף למדינות שבהן מערכות הבריאות חלשות; וגם מדינות החלו לנקוט מגבלות משמעותיות על כניסה לתחומן.
החל מהיום בשעה 17:00 שעון ארה"ב אזרחים זרים ששהו בסין ב־14 הימים האחרונים לא יוכלו להיכנס בשערי ארה"ב, ואמריקאים שישובו ממחוז חוביי, שם התגלה לראשונה וירוס הקורונה, יוכנסו לבידוד למשך שבועיים. אמריקאים שיגיעו למדינה ממקומות אחרים בסין יהיו נתונים להסגר עצמי מבוקר.
גם אוסטרליה הודיעה שלא תתאפשר כניסה מסין, חוץ מתושבי ואזרחי המדינה, שיוכנסו להסגר למשך שבועיים.
ביום חמישי הודיעה רוסיה כי 16 מתוך 25 נקודות מעבר לאורך הגבול עם סין ייסגרו. על פי CNBC, משרד החוץ הרוסי אף הקפיא את הנפקת הוויזות לאזרחי סין. ביום שישי דחתה ממשלת הונג קונג את דרישת הציבור לסגור את גבולות הטריטוריה בטענה שמהלך כזה יהיה מפלה, אך התחייבה להדק את הפיקוח על זרם הנכנסים באמצעות בידוד כל המגיעים מחוביי. מנהיגת הונג קונג קארי לאם הפצירה בתושבים להימנע מביקורים בסין.
גם סינגפור הודיעה כי תאסור את כניסתם של סינים וזרים ששהו בסין לאחרונה. הממשל ביפן הודיע על שורת צעדים בעקבות התגלות 14 מקרי חולי בשטח המדינה. אשפוז בכפייה ושימוש בקרנות ציבוריות לתקצוב טיפול במגפה הם בין מהלכים אלה. טוקיו נערכת לשימוש במתקני ציבור כמו מרכזי אימון והכשרה כדי לאכלס את השבים מסין.
בהכנת הידיעה סייעה עדי ברק