ניתוח כלכליסט
השפעת נגיף הקורונה על שוק הנפט חמורה כמו משבר 2008
ההסגר שנכפה על כלכלת סין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם, הפיל את צריכת החביות היומית ב־20% בחודש ינואר. סעודיה, שטענה כי השפעת הנגיף על שוק הנפט תהיה שולית, תכנס השבוע פגישת חירום של היצרניות
התפשטות נגיף הקורונה יוצרת זעזועים בביקושים בשוק הנפט העולמי, דבר שצפוי להשליך באופן דרמטי על יצרניות הנפט, בדגש על מדינות המפרץ הערביות.
לפי הערכות, בשל הצעדים שנקטו השלטונות הסינים כדי להתמודד עם הנגיף הקטלני, ובכלל זה סגירת מפעלים וביטול טיסות, נרשמת בינואר צניחה של כ־20% בצריכה, שהם כ־3 מיליון חביות נפט ביום. צניחה כזו בביקושים לנפט לא נרשמה מאז המשבר הכלכלי שהיכה ב־2008, עובדה המשתקפת גם במחירים.
- כך תעקבו אחר התפשטות נגיף הקורונה בעולם בזמן אמת
- אבנר חדד: "נגיף הקורונה ימשיך להזיז את השווקים בטווח הקצר, לאף אחד לא ברור עד מתי"
- "צריך לשמור על צניעות בכל הקשור לקורונה, זה אירוע טרי ורב הנסתר על הגלוי"
במהלך ינואר צנח מחיר חבית נפט מסוג ברנט בכ־12% לכ־56 דולר בעוד שמחיר נפט מסוג WTI איבד בחודש שעבר כ־15% והוא מדשדש סביב 50 דולר לחבית. בשלב זה לא מסתמנת שליטה על קצב התפשטות הנגיף בסין, ולכן החשש בשוק הנפט הוא כי לפחות במהלך פברואר ומרץ תירשם ירידה של בין 2 ל־3 מיליון חביות ביום בצריכת הנפט בכלכלת הענק.
יבוא שיא לסין ב־2019
סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם והצריכה בה מוערכת ב־15 מיליון חביות ביום. לפיכך, כאשר השוק הסיני אינו יציב, הדבר משליך על כלל פעילותו של שוק הנפט העולמי. בשנה שעברה זינק יבוא הנפט הסיני ביותר מ־9%, לכ־10 מיליון חביות ביום. יתירה מכך, בחודשיים האחרונים של 2019, בטרם פרץ משבר הקורונה, נרשם דווקא יבוא שיא עם כ־11 מיליון חביות ביום בנובמבר וכ־10.8 מיליון ביום בדצמבר. בשקלול הערכות לפתרון משבר הסחר עם ארה"ב, הצפי בשוק הנפט היה חיובי. עם זאת, ההערכות לא לקחו בחשבון את הופעתו של הווירוס החדש ואת עוצמת השפעתו.
גם יצרניות הנפט, ובראשן סעודיה, לא היו ערוכות. בינואר, אחרי שכבר התברר כי מדובר במשבר, סעודיה, השחקנית המובילה באופ"ק, התייחסה באדישות, שלא לומר בביטול, להשלכות התפשטות הנגיף. שר האנרגיה הנסיך עבדאלעזיז בן סלמאן הצהיר ב־12 בינואר כי לנגיף תהיה "השפעה שולית" על שוק הנפט והביע בטחונו כי הגורמים "הפסיכולוגיים" יתפוגגו במהרה.
אבל הזחיחות התחלפה עד מהרה בדאגה גוברת והולכת. זו הסיבה שהשבוע תתכנס ועדת מומחים של אופ"ק כדי לדון בהשלכות המשבר ולהמליץ על מהלכי ההתמודדות. ישנם סימנים לכך כי אופ"ק, ביחד עם שותפותיה מחוץ לארגון ובהנהגת רוסיה, הגוף הידוע כאופ"ק+, יקדים פסגה המתוכננת לחודש מרץ כבר לחודש הנוכחי, וזאת כדי להכריז על צעדים חדשים שיעצרו את הדימום במחירי הנפט. כרגע, האופציות המדוברות הן קיצוץ היצע הנפט בעוד כ־500 אלף חביות ביום וכן הארכת הסכם אופ"ק+ לקיצוץ התפוקה מעבר לחודש מרץ 2020. כמו כן, ישנה אפשרות כי היצרניות ובראשן סעודיה יכריזו על קיצוץ חריג לתקופה מוגבלת, עד יעבור זעם, זאת כדי לנסות ולייצב את המחירים.
המבחן האמיתי הוא בציות
ההחלטה על העמקת הקיצוץ צפויה להתקבל נוכח האינטרס המשותף של מנהיגות אופ"ק+ סעודיה ורוסיה, היצואניות המובילות לסין ב־2019, עם 1.7 מיליון ו־1.6 מיליון חביות ביום, בהתאמה. עם זאת, ניסיון העבר מראה כי המבחן האמיתי הוא לא בקבלת ההחלטות, אלא במידת הציות מצד היצרניות. מצב זה מקבל משנה תוקף בהתחשב בכך כי בקלחת יצוא הנפט לסין מעורבות עוד מדינות שצפויות להיפגע קשות מהמצב החדש. אלה מונות את עיראק, עם יצוא ממוצע של כמיליון חביות ביום לשוק הסיני, עומאן עם כ־680 אלף חביות ביום, וכן כווית ומדינת איחוד האמירויות.
ההערכות הן כי כלל יצואניות הנפט לסין נפגעות מהירידה בביקושים. בהיבט זה מדובר בעוד מכה לכלכלה האיראנית הנתונה ללחץ הסנקציות מצד הממשל האמריקאי. ב־2019 ייצאה איראן כ־295 אלף חביות ביום לשוק הסיני, חרף הסנקציות. אמנם מדובר בצניחה של למעלה מ־50% בהשוואה ל־2018, אך למרות זאת הפכה סין ליעד המרכזי של תעשיית הנפט האיראנית, זאת לאחר יישור קו עם ארה"ב מצד שאר הלקוחות בדרום מזרח אסיה.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com