$
קורונה

משבר הקורונה

בריטניה תסבסד משכורות, צרפת תאסור לפנות שוכרים

תחזיות האו"ם לאובדן המשרות העולמי עומדות על 25 מיליון וממשלות משיקות מהלכי חירום שנועדו להגן על עובדים ובני משפחותיהם. מאיטליה ועד אוסטרליה, משרדי אוצר יוזמים הקלות מס, הקפאת משכנתאות ומענקים למעוטי הכנסה

תמר טוניק, נועם אוסטפלד ועומרי מילמן 08:1122.03.20

קרוב ל־25 מיליון משרות עלולות להימחק ברחבי העולם בשל התפרצות מגפת הקורונה, אך תגובה בינלאומית מתואמת ורחבת היקף תוכל להפחית את השפעתה על היקפי האבטלה הגלובליים — כך על פי הערכות ארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם שנמסרו בסוף השבוע.

 

 

 

ברקע התחזית הקודרת והנסיקה במספר הנדבקים והמתים, ממשלות ברחבי העולם השיקו מהלכים לתמיכה ישירה ביחידים ובעסקים, כאשר המסר המגיע ממנהיגים, מבריטניה ועד אוסטרליה, הוא הצורך הדחוף בהצלת משרות.

 

 

שוטר בטיימס סקוור, ניו יורק שוטר בטיימס סקוור, ניו יורק צילום: רויטרס

 

ארה"ב חשפה ביום חמישי את "שלב שלוש" בחבילת התמריצים שלה, הכולל, בין השאר, זיכויי מס והלוואות לעסקים קטנים. עסקים שבהם פחות מ־500 עובדים יהיו זכאים להלוואות שהיקפם הכולל יגיע ל־300 מיליארד דולר, כאשר במסגרת התוכנית, חלק מהחוב יימחל במידה והחברות הללו לא יפטרו עובדים עד סוף יוני.

 

חברות יחזירו עובדים

 

ממשלת בריטניה, שנקלעה למשבר הקורונה בצלה של דרמת הברקזיט ותחזיות להתכווצות הכלכלה, הודיעה ביום שישי על מהלך "חסר תקדים" לשימור משרות שבמסגרתו היא תסבסד 80% משכר העובדים שמעסיקיהם יימנעו מפיטוריהם, בסכום של עד 2,500 ליש"ט בחודש.

 

חיטוי בפירנצה חיטוי בפירנצה צילומים: אי.פי.אי

 

הסובסידיה תחול גם על חברות שכבר פיטרו עובדים בגלל המגפה, כל עוד אלה יוחזרו למצבת כוח האדם ויקבלו חופשה בתשלום. אנליסטים מקפיטל אקונומיקס, שצפו זינוק של 1.5 מיליון במספר המובטלים בבריטניה בגלל המגפה, כלומר 8% אבטלה, עדכנו את התחזית ל־700 אלף מובטלים חדשים בעקבות ההודעה.

  

שוטרים צרפתים מונעים כניסת מכוניות מאיטליה שוטרים צרפתים מונעים כניסת מכוניות מאיטליה צילום: רויטרס

 

ממשלת צרפת, שהציבה על ראש סדר היום את מניעת קריסתם של עסקים והגדלת מעגל האבטלה, הקצתה קרן חירום בגובה 45 מיליארד יורו, כאשר 32 מיליארד יורו מסכום זה יממנו דחייה של חודש בתשלום מסי חברות וביטוח לאומי. גם שוכרי הדירות יהיו זכאים לסיוע, וממשלת צרפת תאריך בחודשיים, עד 31 במאי, את תוקפה של תקנה המכונה "שביתת נשק חורפית". תקנה זו מונעת מבעלי דירות לפנות דיירים בחודשים הקרים ביותר של השנה.

 

מענק לעובדים עונתיים

 

איטליה, הנפגעת הקשה ביותר מהנגיף, הודיעה על חבילת סיוע בגובה 10 מיליארד יורו לתמיכה בעסקים ובעובדים. משפחות יוכלו לעכב תשלומי משכנתה, ועצמאים או עובדים עונתיים יהיו זכאים החודש למענק של 600 יורו.

 

בקפריסין, הממשלה דיווחה על שורה של צעדים שנועדו להגן במקביל על שכירים ועל עסקים ועצמאים. כך למשל, עסקים שבהם פחות מחמישה עובדים ומחזורם ייפגע ביותר מ־25% יקבלו סובסידיה בגובה 70% ממשכורות העובדים, בתנאי שאלו יישארו בעבודה. עסקים קטנים עם מחזור של עד מיליון יורו ועסקים שנפגעו ביותר מ־25% יזכו להקפאה של תשלום המע"מ ויחלו לשלם אותו רק מ־10 באפריל בתשלומים, עד נובמבר. במקביל יופחת המע"מ מ־19% ב־2% למשך חודשיים.

 

עובדים בעסקים שנסגרו, בעיקר מקומות פנאי ובילוי, ובעסקים שמחזורם נפגע ביותר מ־25% יקבלו דמי אבטלה במידה ולא יעבדו. עובדים בבידוד ומבוגרים בני 63־65 שעדיין לא יצאו לפנסיה יקבלו מהממשלה דמי מחלה בגובה 800 יורו לחודש. כך עולה מניתוח שעשתה מחלקת מיסוי בינלאומי BDO.

  

 

x