$
קורונה

משבר הקורונה

עד שיחזרו הנוסעים, חברות התעופה מסתערות על המטען

צניחה של 90% בתעבורת הנוסעים העולמית העבירה את עיקר המאמץ של ענקיות התעופה לתחום הסחורות. לופטהנזה עקרה מושבי איירבוס והוסיפה טיסות מטען לסין, וירג'ין משנעת רק ציוד רפואי והדיילים של אמריקן איירליינס מלווים ליעדן חבילות

תמר טוניק 07:2316.04.20

המשבר הגדול ביותר בתולדות ענף התעופה, שהפיל ב־90% את תנועת הנוסעים הגלובלית, אילץ את החברות לנקוט מהלכים דרמטיים על מנת להמשיך ולהתקיים. מהוצאת עובדים לחופשה כפויה ועד לעקירת אלפי מושבים כדי לפנות מקום למטען — החברות הגלובליות ממציאות מחדש את ענף התעופה בתקווה לשרוד את החודשים הקרובים ולחזור ולהטיס נוסעים.

 

 

 

בהתאם, בשבועות האחרונים זורמים דיווחים על זינוק של עד 10% בעלויות הובלת המטען, זאת בשל מצוקתן של יצואניות המוכנות לשלם סכומים גבוהים כדי לשנע מוצרים בעידן של משבר כלכלי חסר תקדים. "לפחות בטווח הקרוב, כל עוד טיסות הנוסעים נפגעות, פעילות המטען צפויה לסייע לחלק מחברות התעופה לכסות במידת מה על ההפסדים", כך לפי אנליסט בכיר בשיניאנג סקיוריטיז בסיאול, שאמר את הדברים ל"פורצ'ן". "הצניחה במחירי הנפט ותעריפי ההובלה הגבוהים מייצרים כדאיות כלכלית עבור חברות תעופה מסוימות בהסבת מטוסים למטען", ציין.

 

 

 

דואר צבאי וציוד משרדי

 

בזמנים רגילים, כ־45% מפעילות המטען האווירית מתבצעת במטוסים יעודיים ושאר הסחורות מובלות במטוסי נוסעים לצד המזוודות. אף כי כ־90% מהסחר העולמי מתבצעים דרך הים, תעבורת המטען האווירית מייצגת כ־35% משווי פעילות הסחר הגלובלית, כאשר המובילות בתחום הן אמירטס, קטאר איירווייז, קתאי, קוריאן אייר ולופטהנזה. בה בעת, לחברות תעופה רבות ובהן דלתא, ג'פן איירליינס ואייר קנדה, אין מטוסי מטען, והן מסתמכות על מטוסי הנוסעים להובלת סחורות. הסיבה לכך היא ההעדפה של יצואניות רבות להובלה ימית בשל העלויות הנמוכות יותר. "קיים מחסור במטוסי מטען בטווח הקצר בעקבות השבתת מטוסי נוסעים, אבל הביקושים עדיין קיימים", אמר ג'יימס תיאו, אנליסט בבלומברג סינגפור. קתאי, חברת המטען הגדולה באסיה, דיווחה כי עצירת פעילות הנוסעים הביאה לקיצוץ של כ־30% בקיבולת המטען שלה. קוריאן אייר, השנייה בגודלה באסיה, דיווחה החודש כי הוסיפה קווים לווייטנאם כדי להוביל סחורות, ממסכי LCD וחלקי טלפונים סלולריים ועד לתותים קוריאניים.

 

בארה"ב, מוקד הקורונה הבוער ביותר, עם למעלה מ־26 אלף מקרי תמותה, הענקיות מסבות מטוסי נוסעים להובלת מטען. כך, אמריקן איירליינס, חברת התעופה הגדולה בעולם לפי מספר טיסות יומי בעידן שלפני קורונה, ביצעה בחודש שעבר טיסות מטען, לראשונה מאז 1984. אמריקן הסבה מטוסי בואינג 300־777 להעברת ציוד רפואי, דואר צבאי, חבילות של קמעונאיות מקוונות וציוד משרדי שנמצא כיום בביקוש גבוה, בשל המעבר לעבודה מהבית. הטיסות מתקיימות בין נמלי פרנקפורט ודאלאס־פורט וורת'.

 

דלתא, שנייה לפי מספר טיסות יומיות, מובילה ציוד רפואי בין דבלין לאטלנטה במטוסי איירבוס. יונייטד, המדורגת שלישית, מנצלת את מטוסי הבואינג 777 ו־787 שלה על מנת לשנע אספקה רפואית בין שיקגו לפרנקפורט.

 

 

 מטוס של חברת אמריקן איירליינס מעמיס מטען מטוס של חברת אמריקן איירליינס מעמיס מטען צילום: אם סי טי

 

לופטהנזה תתכווץ ב־20%

 

הפגיעה הקשה ביותר בתנועת הנוסעים נרשמה במערב אירופה, עם צניחה של 90.7%, לעומת 52.9% בצפון־מזרח אסיה, שם הירידה היתה המתונה ביותר. ריאנאייר, חברת התעופה הגדולה באירופה מבחינת מספר נוסעים, השביתה כ־90% מפעילותה, לפחות עד 17 ביוני. וירג'ין אטלנטיק השביתה את טיסות הנוסעים לחלוטין, אך מובילה ציוד רפואי. לופטהנזה, חברת התעופה השנייה בגודלה ביבשת, הוציאה לחל"ת כ־70% מעובדיה, אחסנה כ־700 מטוסים מתוך צי של 763 והוציאה משימוש לצמיתות כ־40 מטוסים. השבוע דווח כי תעקור את המושבים מכמה ממטוסי האיירבוס בצי, ובשיתוף עם החברה־האחות אוסטריאן איירליינס היא תוסיף 51 טיסות מטען שבועיות לשנגחאי ולבייג'ינג.

 

מהלכי ההתייעלות כוללים גם פגיעה קשה בחברות־בנות. לופטהנזה תסגור את חברת הלואו־קוסט שלה ג'רמנווינגז, המעסיקה 1,400 עובדים, ותצמצם את פעילות יורו־ווינגז. במזכר שפרסמה בחודש שעבר, שצוטט ב"פייננשל טיימס", לופטהנזה העריכה כי באוקטובר היא תגיע להיקף של 25% מפעילותה ערב המשבר וכי עד סוף 2020 תעמוד התפוסה שלה על 75%. החברה מקיימת מגעים יומיומיים עם ממשלת גרמניה לגבי מצבה הפיננסי, ובחודש שעבר היא דיווחה כי עומדים לרשותה קווי אשראי של כ־5 מיליארד יורו כנגד 10 מיליארד יורו בשווי מטוסים שטרם שועבדו. "לופטהנזה היתה הראשונה להוריד פעילות", כך לפי אנליסטים בברנסטיין. "אין ספק שהיא רצינית כשהיא אומרת שהיקפה העתידי יהיה קטן ב־20%". על פי דיווחים, החברה מקיימת מגעים להלוואות בהיקף של 10 מיליארד יורו.

 

סיבה לאופטימיות הגיעה השבוע מסין, שדיווחה על עלייה של 1% בתנועת הנוסעים, כולל בווהאן, מוקד התפרצות האסון. במוקדי הקורונה באירופה, צוותי אוויר מושבתים של SAS, וירג'ין אטלנטיק ואיזיג'ט מנדבים את כישוריהם כדי לסייע למערכות הרפואיות. בארה"ב, דיילי אמריקן מלווים טיסות מטען, כדי לוודא שבעידן של חוסר ודאות, לכל הפחות הסחורות יגיעו ליעדן בשלום.

 

הענקיות האמריקאיות יקבלו מענק פדרלי כדי לשלם משכורות לעובדים

 

חברות התעופה המובילות בארה"ב יקבלו סיוע פדרלי בהיקף של מיליארדי דולרים שיאפשר למנוע את פיטוריהם של מאות אלפי עובדים — כך בהודעת שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין.

 

 

שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין שר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין צילום: אי פי איי

 

עם החברות שהסכימו לתנאי החילוץ נמנות אמריקן איירליינס, סאות'ווסט איירליינס, דלתא ויונייטד. עוד אמר מנושין, כי משרד האוצר פועל להקצאת סיוע גם לחברות התעופה הקטנות יותר ויקיים דיונים עם חברות המטען "בקרוב מאוד".

 

חבילת הסיוע כוללת שילוב של מענקים והלוואות בריבית נמוכה, אשר היקפן מתוך הסיוע היווה את סלע המחלוקת העיקרי בין משרד האוצר לחברות התעופה ואיגודי העובדים. במקביל דרש משרד האוצר מחברות התעופה להגביל דיבידנדים, חבילות שכר לבכירים ורכישה חוזרת של מניות.

 

אמריקן, המעסיקה 130 אלף עובדים מתוך 750 אלף בתעשיית התעופה בארה"ב, תקבל 5.8 מיליארד דולר, מתוכם 4.1 מיליארד דולר כמענק. במקביל היא תגיש בקשה להלוואות פדרליות בהיקף של 4.75 מיליארד דולר. סאות'ווסט איירליינס תקבל 3.2 מיליארד דולר, מתוכם כמיליארד דולר בהלוואה. החברה מסרה כי היא צפויה לפרוע את ההלוואה בתוך עשור. סיוע בהיקף של 10 מיליארד דולר יועבר לנמלי תעופה בארה"ב.

x