$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

הקורונה צפויה להביא לירידה של 6% בצריכת האנרגיה העולמית

כתוצאה מהירידה בצריכת האנרגיה - שיעור פליטות הפחמן בעולם צפוי להצטמק בשיעור שיא של כ-8%. כך לפי דו"ח נרחב של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA); "הצלילה בביקוש לכמעט כל סוגי האנרגיה היא מדהימה, במיוחד בכל הנוגע לפחם, נפט וגז. רק אנרגיות מתחדשות נשארות יציבות"

עומר כביר 14:3130.04.20

מגיפת הקורונה הביאה לצניחה חסרת תקדים בהיקף צריכת האנרגיה העולמית, ועלולה לפגוע בהליכי הפקת אנרגיה מדלקי מאובנים וכך לשנות את שוק האנרגיה. כך לפי דו"ח נרחב של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), שפורסם היום.

 

 

לפי הדו"ח, המגיפה סיפקה את הזעזוע הגדול ביותר שספגה תעשיית האנרגיה מזה שבעה עשורים, והיא צפויה להביא לירידה של 6% בצריכת האנרגיה בעולם – פי 7 מהירידה שנרשמה ב-2008 במהלך המשבר הכלכלי הגדול. כתוצאה, שיעור פליטות הפחמן בעולם צפוי להצטמק בשיעור שיא של כמעט 8%.

 

פצלי שמן פצלי שמן צילום: בלומברג

 

"מדובר בזעזוע היסטורי לכל עולם האנרגיה, אמר מנהל IEA, ד"ר פתיח בירול, בהודעה לעיתונות. "לאור המשבר הבריאותי והמשבר הכלכלי חסרי התקדים, הצלילה בביקוש לכמעט כל סוגי האנרגיה היא מדהימה, במיוחד בכל הנוגע לפחם, נפט וגז. רק אנרגיות מתחדשות נשארות יציבות. עדיין מוקדם לקבוע את ההשפעות ארוכות הטווח, אבל תעשיית האנרגיה שתגיח מהמשבר תהיה שונה משמעותית מזו שלפניו".

 

לדברי מחברי הדו"ח, ירידה של 6% בצריכת האנרגיה העולמית שקולה לצריכה השנתית של כל הודו, צרכנית האנרגיה השלישית בגודלה בעולם. הירידה הגדולה ביותר צפויה להרשם בכלכלות מתקדמות, כשבארה"ב עתידה לרדת הצריכה ב-9% ובאיחוד האירופי ב-11%. ההשפעה הסופית תלויה בהתמשכות וחומרת המאמצים להגבלת התפשטות הנגיף. להערכת IEA, כל חודש של סגר עולמי ברמות זהות לאלו של תחילת אפריל יוביל לירידה של 1.5% בצריכת האנרגיה.

 

שינויים בדרכי השימוש בחשמל בעת הסגר הובילו לצניחה משמעותית בביקוש הכולל לחשמל, כשבימי השבוע נרשמות רמות צריכה דומות לאלו שנרשמו טרם המשבר בסוף השבוע. סגר מלא הוביל לירידה של 20% או יותר בביקוש לחשמל, ובסך הכל צפוי הביקוש לחשמל ב-2020 לרדת בכ-5% - הירידה הגדולה ביותר מאז השפל הכלכלי הגדול בשנות ה-30 של המאה ה-20.

 

במקביל, הסגר מוביל לצריכה גדולה יותר של מקורות חשמל דלי-פחמן, כמו רוח, שמש, הידרו ואנרגיה גרעינית. אחרי שב-2019 תפוקת החשמל ממקורות אלו עברה לראשונה את התפוקה מפחם, השנה היא אמורה להוות 40% ממקור החשמל בעולם. מגמה זו משפיעה על תפוקת החשמל מפחם ומגז טבעי, כאשר הירידה בביקוש לפחם תהיה הגדולה ביותר ותעמוד על 8%. השימוש בגז טבעי עתיד לשבור רצף של עשור של עלייה בביקושים לטובת ירידה של 5% ב-2020. גם צריכת הנפט צפויה לרדת.

 

מקורות מתחדשים יהיו מקורות האנרגיה היחידים שיצמחו ב-2020 ויגדלו בשיעור של 5% בסך הכול. עם זאת, הגידול יהיה איטי יותר מבשנים קודמות. התוצאה של כל מגמות אלו תהיה שפליטות הפחמן העולמיות ירדו בכמעט 8% וירשמו את הרמה הנמוכה ביותר מאז 2010. מדובר יהיה בירידה הגדולה בהיסטוריה, כמעט פי 6 מהשיא הנוכחי ששייך ל-2009.

 

"המשבר הדגיש את הצורך של חברות מודרניות להסתמך על אספקת אנרגיה אמינה כדי לתמוך במערכות בריאות, בעסקים ובחיי היומיום", אמר בירול. "אבל אסור לקחת את זה כמובן מאליו – דרושה השקעה גדולה יותר ומדיניות חכמה יותר כדי לאבטח את אספקת החשמל הנחוצה. מכיוון שהירידה בפליטות הפחמן היא תוצאה של מוות בטרם עת וטראומה כלכלית בכל העולם, אין סיבה לשמוח על כך. ואם השלכות המשבר הכלכלי של 2008 מלמדות משהו, אנחנו צפויים לראות זינוק חד בפליטות עם שיפור התנאים הכלכליים. אבל ממשלות יכולות ללמוד מהחוויה וליישם טכנולוגיות לאנרגיה נקייה כחלק מתוכניות ההתאוששות הכלכלית שלהן. השקעה בתחומים אלו יוצרת משרות, הופכת את הכלכלות לתחרותיות יותר ומכוונת את הועלם לעתיד של אנרגיה נקייה".

x