דיווח שוטף
ראש ממשלת איטליה: ב-3 ביוני ייפתחו הגבולות ללא חובת בידוד
מעל 5 מיליון חולי קורונה בעולם; התמותה במחוזות "דמוקרטים" בארה"ב גבוהה פי 3 מבאזורים רפובליקאיים; ארה"ב תשקיע 1.2 מיליארד דולר בפיתוח חיסון לקורונה בבריטניה - ותקבל 300 מיליון מנות; חוקר בכיר: "חיסון לקורונה? לא בזמן הקרוב"; מייקל כהן, עורך דינו לשעבר של טראמפ, שוחרר מהכלא בגלל הקורונה
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
19:32 - מייקל כהן, עורך דינו לשעבר של טראמפ, שוחרר מהכלא בגלל הקורונה
עורך דינו לשעבר של הנשיא דונלד טראמפ, מייקל כהן, שוחרר היום מהכלא עקב מגיפת הקורונה. כהן נידון ל-3 שנות מאסר על תשלום "דמי שתיקה" לשתי נשים שעמן ניהלטראמפ רומן במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות בשנת 2016. הוא שיקר לקונגרס בבנושא. כבר בחודש אפריל פורסם לראשונה על שחרורו המוקדם, אך הוא התעכב. מוקדם יותר החודש, שוחרר מהכלא עוזרו לשעבר של טראמפ, יו"ר קמפיין לשעבר פול מנפורט. מנפורט הורשע בהונאה וריצה כשנה מתוך שבע וחצי שנים שנגזרו עליו.
17:22 - ראש ממשלת איטליה: ב-3 ביוני ייפתחו הגבולות ללא חובת בידוד
איטליה תפתח את גבולותיה לכל מדינות האיחוד האירופי ללא חובת בידוד, החל מה -3 ביוני, כחלק מהמאמצים "להפעיל מחדש את הכלכלה", אמר היום (ה') ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה בפרלמנט ברומא.
16:54 - ראש ממשלת אירלנד: "הברקזיט יסבך את ההתאוששות הכלכלית מהקורונה"
ראש ממשלת אירלנד, ליאו ואראדקר, אומר כי ההתאוששות הכלכלית ממגפת הקורונוה לא תהיה קלה, והוסיף כי בברקזיט "יסבך אותה" עוד יותר.
וראדקר הזהיר כי חלקים מהמשק עשויים שלא להיראות שוב. ואראדקר קרא לאזרחי ארצו להתחסן נגד נגד שפעת. "מגיפה זו מלמדת אותנו שאין שום תירוץ לא להתחסן", אמר.
15:10: בדיקה: התמותה באזורים שבהם רוב לדמוקרטים בארה"ב - גבוהה פי 3 מבאזורים רפובליקאיים
מבדיקה שערכו בסוכנות הידיעות רויטרס עולה כי התמותה מקורונה באזורים בארה"ב שבהם רוב למפלגה הדמוקרטית גבוהה פי 3 מאשר באזורים עם רוב רפובליקאי. לפי הבדיקה, במחוזות שבהם היה רוב להילארי קלינטון בבחירות ב-2016 נרשמו 39 מקרי מוות הקשורים לקורונה לכל 100 אלף תושבים, זאת בעוד שבמחוזות שבהם היה רוב לדונלד טראמפ שיעור מקרי המוות עומד על 13 מכל 100 אלף תושבים. חוסר האיזון הזה משקף את הפגיעה הקשה שחוו אזורים עם צפיפות אוכלוסין גבוהה כמו ניו יורק לעומת מצבם הטוב יחסית של האזורים הכפריים יותר.
באופן כללי, מחוזות דמוקרטיים ב-36 מ-50 המדינות דיווחו כולם על שיעורי מקרי מוות גבוהים יותר מאשר במחוזות רפובליקאיים. כך למשל, בקנזס שבה דווח על 152 מתים מקורונה, שיעור המוות גבוה פי 7 בשני המחוזות שתמכו בקלינטון מאשר בשאר המדינה. הנתונים האלה משתקפים גם בדעות לגבי המגיפה וההתמודדות איתה. סקר שערכו ברויטרס מצא שקרוב למחצית מהדמוקרטים "מודאגים ביותר" מהנגיף, לעומת שליש בלבד מקרב הרפובליקאים שנשאלו. בדומה, הרפובליקאים מעוניינים יותר להסיר את המגבלות מאשר דמוקרטים.
14:40 - סקוטלנד צפויה לבטל חלק מהמגבלות החל בשבת
השרה הראשונה של סקוטלנד ניקולה סטרג'ון צפויה לחשוף מתווה בארבעה שלבים להקלת המגבלות שהוטלו בשל הקורונה. לפי הדיווחים, השלב הראשון ייצא לדרך בעוד יומיים, וההתקדמות תיבחן בכל שלושה שבועות, ולפיה יוחלט אם להמשיך בשלבים הבאים. בכל מקרה, התהליך צפוי להיות הדרגתי. לסקוטלנד יש את הסמכות להחליט בעצמה על הסגר בנפרד מהממשלה הבריטית. לראיה, חלק מההקלות עליהן צפויה להכריז סטרג'ון כבר נכנסו לתוקף בבריטניה בשבוע שעבר, אך באותו הזמן היא טענה כי לא יהיה זה צעד בטיחותי עבור סקוטלנד לאמץ אותן.
14:30 - ארה"ב תשקיע 1.2 מיליארד דולר בפיתוח חיסון לקורונה בבריטניה - ותקבל 300 מיליון מנות
ארה"ב תזרים 1.2 מיליארד דולר ליצרנית התרופות אסטרה זנקה (AstraZeneca) כדי לסייע במציאת חיסון לקורונה. לפי הודעת הממשל, ארה"ב גם הבטיחה לעצמה 300 מיליון מנות מהחיסון.
ההשקעה מאפשרת את קיומו הפוטנציאלי של ניסוי קליני בקיץ, שבו ישתתפו 30 אלף מתנדבים, והיא מעניקה דחיפה למאמצי החברה הבריטית לפיתוח חיסון. בשלב זה כמאה חברות ברחבי העולם עובדות באופן פעיל על פיתוח חיסון.
שר הבריאות האמריקאי אלכס אזר אמר כי הוא מקווה שהמנות הראשונות של החיסון, שמפותח בשיתוף עם אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, יהיו זמינות עד אוקטובר, ושההזמנה כולה תושלם עד תחילת 2021.
עם זאת, בחברת התרופות הדגישו כי ישנה סבירות שהחיסון כלל לא יעבוד, והם עדיין מחכים לתוצאות של ניסוי מוקדם שנערך בדרום אנגליה, ורק לאחר מכן יוכלו להתקדם לניסוי רחב היקף.
13:15 - חוקר בכיר: "חיסון לקורונה? לא בזמן הקרוב"
חוקר בכיר של סרטן ואיידס מזהיר כי לא צפוי חיסון לקורונה בתקופה הקרובה, ולכן ממליץ לממשלות לא להסתמך על האפשרות הזו בבואן להסיר את המגבלות. וויליאם הייזלטין, חוקר פורץ דרך בתחום הסרטן, האיידס ופרויקט הגנום האנושי, טוען כי הגישה העדיפה לניהול המגיפה היא באמצעות ניטור זהיר של ההדבקות והטלת סגר ובידוד כשהנגיף מתחיל להתפשט. הוא אמנם טוען כי ניתן לפתח חיסון לקורונה, אך הוסיף: "לא הייתי בונה על זה". לדבריו ניתן להשתלט על הנגיף על ידי זיהוי מקרי הדבקות, מציאת אנשים שנחשפו ובידודם. בהתאם, קרא לאנשים לחבוש מסיכות, לשטוף ידיים ולשמור על מרחק – אסטרטגיה שלטענתו עבדה בסין ובמדינות אחרות באסיה כמו טייוואן ודרום קוריאה, בעוד שארה"ב, רוסיה וברזיל לא פעלו מספיק לבודד אנשים שנחשפו לנגיף.
12:45 - מנכ"ל הית'רו: סינון תרמי של נוסעים עשוי להפוך לתקן בינלאומי
ג'ון הולנד-קיי, מנכ"ל שדה התעופה הית'רו בלונדון, מסר ל-BBC כי הפיילוט שבו פצחו בשדה התעופה העמוס ביותר באירופה של סינון תרמי עבור הנוסעים הנוחתים עשוי להפוך לתקן בינלאומי עתידי בניסיון "לשכנע אנשים לחזור לטוס". לדבריו, האמצעים השונים הקיימים כיום במדינות שונות מבלבלים את הנוסעים. בנוסף, הוא תומך ברעיון של "גשרי אוויר" שיאפשרו מעבר בין מדינות שבהן שיעור ההדבקה נמוך, וזאת על מנת לתמרץ את תעשיית התיירות. "אין דרך אחת מושלמת לוודא שרק אנשים בריאים יטוסו בשלב זה, ולכן עלינו לנקוט בגישה המבוססת על סיכונים", הסביר. "כשרמות ההדבקות ירדו בבריטניה ובמדינות אחרות, נצטרך למצוא דרך שתאפשר למרבית האנשים שהם לא חולים לטוס".
11:45 - באירופה חוששים מ"חג העלייה"
במדינות באירופה, בהן צרפת וגרמניה חוגגים היום את חג העלייה הנוצרי (Ascension Day), אך החשש הוא שהחופש יוביל לעלייה מחדש בהידבקות בקורונה. בעקבות זאת במשרד הבריאות הצרפתי הזהירו את הציבור ש"הנגיף עדיין מסתובב", ובמחוז בריטאני בצפון מערב המדינה אף סגרו מחדש כמה חופים בשל מה שהרשויות כינו "התנהגות לא מקובלת" מצד חלק מהמבלים בסוף השבוע האחרון. במקביל, בהולנד שוקלים לסגור כבישים וחניונים בחג ואילו בגרמניה חנויות רבות נסגרו היום והחשש הוא מטיולים מעבר לגבול. לעומת זאת, בקפריסין הסירו סופית את ההגבלות, ומסעדות ופאבים נפתחו היום מחדש, וכך גם מספרות, פארקים וגני שעשועים. כמו כן, ניתן גם לארח עד עשרה אנשים בבתים.
בסיציליה נעצר מתאם הפעולות נגד הקורונה יחד עם תשעה אנשים בחשד לשחיתות. המתאם מואשם שהכניס לכיסו 600 מיליון יורו (660 מיליון דולר) באמצעות חוזים ציבוריים לא חוקיים.
11:30 - הופעת דרייב אין באוסטרליה
על אף ההקלות בסגר ברחבי העולם - אולמות ההופעות נותרו סגורים בינתיים. פתרון יצירתי למצב הוא הופעות בסגנון דרייב אין. אתמול דווח כי בחודשי הקיץ יתקיים פסטיבל דרייב אין בחניון של אצטדיו היאנקיז בניו יורק, שיכלול הופעות ודוכני אוכל, וכעת נודע כי בסידני אוסטרליה התקיימה כבר הופעה בסגנון. הזמרת קייסי דונובן הופיעה למול קהל מכוניות בחניון של אצטדיון ספורט בעיר. הגשם הכבד שירד לא הפריע לאנשים ליהנות מהמוזיקה, אותה שמעו דרך מכשירי הרדיו במכוניות. בכל זאת, אנחנו בעידן הקורונה, והצופים התבקשו לחנות את המכוניות במרחק 2 מטרים אחת מהשנייה. במקום מחיאות כפיים אנשים השתמשו בצופר המכוניות כדי להריע לשירים או להביא את הערכתם.
הופעות נוספות של קומיקאים, אופרה ואפילו בלט מתוכננות להתקיים בשבועות הקרובים בערים נוספות ברחבי אוסטרליה.
10:00 - איזיג'ט תחדש את הטיסות ב-15 ביוני
איזיג'ט שבה לאוויר: חברת התעופה הבריטית מודיעה כי בכוונתה לחדש את הטיסות שלה ב-15 ביוני, בשלב ראשון בעיקר טיסות פנימיות בתוך בריטניה ובצרפת – שאר הקווים יופעלו באופן מדורג.
דיילי הקרקע והמטוס, הטייסים והנוסעים עצמם, כולם יהיו מחוייבים במסכות פנים, והחברה לא תספק מזון בטיסות.
09:00 - מעל 5 מיליון חולי קורונה בעולם
מספר חולי הקורונה המאומתים בעולם חצה את ה-5 מיליון - כך לפי נתונים מעודכנים של אוניברסיטת ג'ון הופקינס. בשבוע האחרון חלקה של דרום אמריקה במספר החולים החדשים היה גבוה מזה של ארה"ב ואירופה.
מדובר בשלב חדש של המגפה, שהחלה בסין, עברה לאירופה ולארה"ב, וכעת מתפשטת במהירות בדרום אמריקה.
רבים מהנדבקים החדשים הם בברזיל, שעקפה את גרמניה, צרפת ובריטניה - וכעת נמצאת במקום השלישי בעולם במספר החולים, אחרי רוסיה וארה"ב.
קצב ההידבקות בברזיל הוא השני בגובהו בעולם, אחרי ארה"ב.
בברזיל אובחנו כמעט 20 אלף חולים ביממה האחרונה, ו-888 בני אדם נוספים מתו מהנגיף. בכך מגיע מספר החולים שאובחנו במדינה ל-291,579, ומספר המתים - לכ-19 אלף.
אמש הפכה פרו למדינה השנייה בדרום אמריקה אחרי ברזיל שחצתה את רף 100 אלף חולים בנגיף הקורונה. מספר המתים עומד כבר על יותר מ-3,000 והוא השלישי אחרי ברזיל ומקסיקו. הנתונים צמחו פי שלושה מתחילת מאי.
7:00 - "אם המשחקים האולימפיים לא יתקיימו ב-2021 הם יבוטלו"
נשיא הוועד האולימפי, תומאס באך, אמר בריאיון לרשת BBC כי המשחקים האולימפיים בטוקיו יתבטלו, אם לא יתקיימו ב-2021. בחודש מרץ החליטו הוועד האולימפי וממשלת יפן לדחות את קיום המשחקים בשנה בשל התפשטות נגיף הקורונה. "אי אפשר לשנות את לוח הזמנים של עולם הספורט בכל שנה", אמר באך. הוא הסביר כי ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, אמר כי האולימפיאדה לא תוכל להתקיים גם בשנה הבאה, אלא אם הנגיף ייבלם.
6:30 - מקסיקו: שיא במספר המתים מקורונה ביממה אחת
משרד הבריאות של מקסיקו עדכן כי ביממה האחרונה מתו מקורונה 424 בני אדם נוספים, שיא חדש של מתים ביממה אחת במדינה. אתמול מתו במקסיקו 334 חולי קורונה. כמו כן, ב-24 השעות האחרונות אובחנו עוד 2,248 חולים. עד כה התגלו במדינה כ-56 אלף נשאים, מתוכם מתו 6,090.
6:20 - הקורונה בארה"ב: יותר מ-1,500 מתו ביממה האחרונה
בארצות הברית מתו ביממה האחרונה 1,561 חולי קורונה, כך עולה מנתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. מדובר במגמה דומה לנתונים שהפרסמו אתמול, אז מתו 1,536 חולים. עד כה אובחנו במדינה 1.55 מיליון חולים, מתוכם מתו יותר מ-93 אלף בני אדם.