סין אישרה את חוק הגבלת האוטונומיה בהונג קונג
ברוב של 2,878 מחוקקים מול אחד בלבד אישר הפרלמנט הסיני את "חוק הביטחון הלאומי" - שמגביל את האוטונומיה בהונג קונג ומדאיג את המערב. החוק עדיין לא נכנס לתוקף, ועובר כעת להנהגה בבייג'ינג. ראש ממשלת סין על הזעם האמריקני: "סכסוך עם ארה"ב יפגע בשני הצדדים"
הפרלמנט הסיני, הקונגרס העממי הלאומי, אישר היום ברוב מוחץ את חוק הביטחון הלאומי בהונג קונג, שמגביל את האוטונומיה בעיר ומדאיג את המערב. החוק הסיני נועד להיאבק ב"בדלנות, חתרנות, התערבות זרה וטרור" בעיר שבה היו בשנה שעברה הפגנות חסרות תקדים נגד השלטון הפרו-סיני.
- נקודת שפל היסטורית: כלכלת הונג קונג קרסה ב-8.9% ברבעון הראשון
- הונג קונג מחלקת לאזרחיה 1,200 דולר במזומן כדי לעודד את הכלכלה
- המיליארדר מהונג קונג שזיהה את הפוטנציאל במשבר מוקדם וגזר מיליארדים מ-Zoom
החוק אושר בסיום הכינוס השנתי של הקונגרס הלאומי העממי, גוף שנחשב לחותמת גומי להחלטות שכבר התקבלו על ידי ההנהגה הקומוניסטית. המחוקקים באולם הריעו כשהלוח הראה את תוצאות ההצבעה: 2,878 חברים הצביעו בעד החוק, שישה נמנעו ומחוקק אחד בלבד התנגד. ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג אמר אחרי ההצבעה שהחוק יתרום ליציבות בהונג קונג ולשגשוג העיר.
כעת עובר חוק הביטחון הלאומי להנהגה הסינית. לפי התקשורת הסינית בשבועות הקרובים ההנהגה הסינית אמורה לנסח את החוק לפרטי פרטים, והוא צפוי להיכנס לתוקף עד ספטמבר. חלק מפרטי החוק כבר פורסמו החודש: החוק צפוי להגביר את הפעילות של סוכנויות המודיעין הסיניות בהונג קונג, ובעיר יוקמו בסיסים שישרתו את אותן סוכנויות.
בזמן שחברי הקונגרס הצביעו על החוק, בהונג קונג נשלחו שוטרים חמושים לרחובות. בימים האחרונים מוחים מפגינים פרו-דמוקרטים בעיר נגד השלטון בבייג'ינג, והממשלה הפרו-סינית של הונג קונג. במקביל לקידום חוק הביטחון הלאומי מוטרדים המפגינים מחוק נוסף – חוק הקובע כי אי-כיבוד ההמנון הסיני ייחשב לעבירה פלילית.
שלושה מחוקקים פרו-דמוקרטים שמחו נגד החוק וניסו לשבש את הליך החקיקה הוצאו מהאולם. "רצינו להשתמש בכל דרך לעצור את אישור חוק ההמנון הלאומי ברשות המחוקקת, שלמעשה נשלטת על ידי המפלגה הסינית הקומוניסטית", אמר אחד המחוקקים שהורחקו. "החוק הוא עוד דרך להגביר את הלחץ על התושבים בהונג קונג".
אתמול יצאו אלפי מפגינים לרחובות הונג קונג ו-360 איש נעצרו. המחאה הלילה הייתה שקטה ולא לוותה בעימותים: עשרות מפגינים התאספו בקניון בעיר ומחו נגד השלטון, בזמן שהמחוקקים בהונג קונג דנים בחוק ההמנון הסיני.
בשנה שעברה מחו מפגינים פרו-דמוקרטים בהונג קונג במשך חודשים על חוק ההסגרה לסין, שבסופו של דבר נדחה בעקבות המחאה. הפרו-דמוקרטים בהונג קונג מקווים שהמחאה שלהם תצליח גם הפעם. הם חוששים שחוק הביטחון הלאומי יפגע קשות באוטונומיה בהונג קונג וישים סוף לדמוקרטיה. ארה"ב ומדינות אחרות במערב שותפות לחשש הזה.
מזכיר המדינה מייק פומפאו אמר אתמול לקונגרס שממשל טראמפ כבר לא רואה בעיר טריטוריה שיש לה אוטונומיה מסין – מה שעשוי לסלול את הדרך לביטול המעמד הכלכלי המיוחד שלו זוכה הונג קונג מצד ארה"ב, מעמד שסייע לה לקבע את היותה אחד המרכזים הכלכליים החשובים בעולם. ראש ממשלת סין אמר הבוקר שליחסי סין וארה"ב יש בעיות חדשות ואתגרים חדשים. הוא אמר שסכסוך עם ארה"ב יפגע בשני הצדדים.
הונג קונג נהנית מיחס כלכלי-מסחרי מועדף מצד ארה"ב, מאז החזרתה לשלטון סיני מידי בריטניה ביולי 1997. מאז 1997 נשמרה האוטונומיה בהונג קונג בזכות מודל "מדינה אחת, שתי מערכות". לחוק החדש צפויות להיות השלכות כלכליות משמעותיות, ובהונג קונג הזהירו מבריחת משקיעים.
הרשויות בסין והממשלה הפרו-סינית בהונג קונג טוענות שהחוק החדש לא יפגע באוטונומיה בעיר, ונועד לשמור על הביטחון הלאומי. קארי לאם, מנהיגת הונג קונג, מסרה אחרי אישור החוק בפרלמנט הסיני: "החוק לא יפגע בזכויות ובחירות שמהן נהנים תושבי הונג קונג". לאם בירכה על אישור הוק ואמרה שהשלטון בעיר ישתף פעולה עם בייג'ינג כדי להשלים את החקיקה הרלוונטית בהקדם האפשרי.
במועצת הביטחון של האו"ם רצו אתמול לדון בחוק שיחול על הונג קונג אך סין הטילה וטו. השגריר ז'אן ז'ון כתב בטוויטר שנושאי הונג קונג הוא נושא פנים-סיני. בעקבות אישור הוק הודיע משרד החוץ של יפן שהמדינה "מודאגת מאוד" מהמהלך, וחוששת שהוא יסכן את מעמדה המיוחד של הונג קונג ואת החופש שקיים בעיר.