$
חברה וסביבה

"מה שקרה השבוע בוושינגטון מרגיש כמו סרט ההמשך לסרט על הקורונה"

יפעת אלון-פרל, ציר משרד הכלכלה והתעשייה בשגרירות ישראל בוושינגטון בשיחה עם CTech על המהומות בארה"ב: "היכולת להגיב אחרי אירוע מטלטל - גם שלנו, גם של העסקים וגם של הממשל - היא טובה. זה שריר שכבר עבדנו עליו"

אלון סיני, CTech 20:3305.06.20

"כל האווירה מסביב היא אווירה של מועקה. זאת תחושה בהחלט לא נוחה, אבל זה לא משפיע על העבודה. מה שקורה עכשיו בוושינגטון לא באמת שינה את סדר היום שלי, כי בכל מקרה אני או בבית או בשגרירות", כך אמרה יפעת אלון-פרל, ציר משרד הכלכלה והתעשייה בשגרירות ישראל בוושינגטון די סי, בשיחה עם CTech. אלון פרל התייחסה בדבריה למהומות שמתחוללות ברחבי ארצות הברית בשבוע האחרון בעקבות המחאה על הריגתו של האזרח האפרו-אמריקאי ג'ורג' פלויד במיניאפוליס בשבוע שעבר.

 

 

 

"יש תחושה שכל מה שקורה השבוע זה סרט המשך לסרט הראשון על מגפת הקורונה. זה די הזוי", אומרת אלון-פרל שמתייחסת גם לאווירה הכללית ששררה בבירת ארצות הברית עקב הגבלות התנועה והריחוק החברתי שכפתה מגפת הקורונה העולמית. "יש הרבה דברים שנקודתית הם מאוד לא נעימים, כמו למשל שעיר הבירה של ארה"ב נסגרת ב-7 בערב בגלל עוצר. זה לא דבר נורמלי. אבל בשורה התחתונה מהזווית של פעילות החברות, אני לא רואה השפעה של המהומות. ממילא באזור הבית הלבן, היכן שמרוכזים משרדי ממשלה ובנקים בינלאומיים, האנשים עובדים מהבית כבר חודשיים וחצי. ככה שההשפעה כלכלית לא בולטת בגלל המהומות".

 

יפעת אלון-פרל יפעת אלון-פרל צילום: גדעון שרון

 

 

השיחה עם נציגת הכלכלה והתעשייה בוושינגטון התקיימה במסגרת פרויקט DiplomaTech שמפרסם אתר CTech של כלכליסט וכולל סדרת ראיונות עם הנספחים המסחרים והכלכליים בנציגויות ישראל ברחבי העולם. "היכולת להגיב אחרי שקורה אירוע מטלטל - גם היכולת שלנו, גם של העסקים וגם של הממשל וכל מה שקשור אליו - היא טובה. זה שריר שכבר עבדנו עליו, אז אני חושבת שגם מהבחינה הזו היכולת להגיב למצבים משתנים טובה יותר היום", מסבירה אלון-פרל. "דיפלומט ותיק הסביר לי שהשגרירות בוושינגטון זה מיני ממשלת ישראל, כיוון שיש כאן נציגות בעצם לכמעט הכול. גם הנספחות שאני עומדת בראשה עוסקת במכלול הנושאים שמינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה עוסק בהם וזה שונה מנספחויות אחרות בעולם".

 

לדבריה, לב העבודה שלה הם נושאים של מדיניות סחר ורגולציה, ובנוסף פעילות מול המוסדות הפיננסיים לפיתוח שהמטות שלהם בוושינגטון. רכיב נוסף בעבודה שהוא, לדבריה "הלחם והחמאה" של פעילות הנספחויות הכלכליות בעולם, זה קידום ייצוא והשקעות. "אני מנטרת רגולציה שיש לישראל חוזקה בהם ולכן נדרשת רגישות לכל שינוי ברגלוציות שעלולות להשפיע על ישראל. לפעמים זה רק לעדכן שדברים השתנו, כדי שחברות יתאימו את עצמן וילמדו, כמו ליזום וובינאר על שינויים של ה-FDA בנושאי בריאות דיגיטלית. לפעמים יש גם פעילות פרו-אקטיבית שמתבטאת בהעברת הערות. הממשל האמריקאי עובד באופן מאוד שקוף, אז ברגע שיש רגולציה חדשה, יש לציבור אפשרות להעיר הערות והציבור זה גם זרים. אנחנו מעירים הערות".

 

הפגנות ליד הבית הלבן, וושינגטון הפגנות ליד הבית הלבן, וושינגטון צילום: AFP

 

 

"אין דבר שקשור לסחר בינלאומי שזז פה בוושינגטון שאני לא יודעת עליו ממקורות גלויים או מקשרים חמים שיש לנו בממשל או בארגונים פרטיים ובהתאם לדברים שמתרחשים אנחנו מגיבים. לדוגמא כשאני מבינה שיש שינוי כיוון במדיניות בנושאי סחר, או חקירה במשרד המסחר על איזשהו מוצר. שנאים חשמליים נשמע כמו נושא ממש משעמם, אבל יש ייצוא ישראלי של כמה עשרות מיליוני דולרים בתחום. אם החקירה הזו תסתיים בהטלת מכסים - אז עשרות מיליוני דולרים של ייצוא יישראלי עלולים כבר לא להיות פטורים מהטבת מכס שיש לנו במסגרת ההסכם. התפקיד שלי לדאוג שזה לא יקרה".

 

"היחסים בין ארה"ב לישראל מורכבים מכל כך הרבה דיסציפלינות, כמובן הצבאית-ביטחונית וסייבר - ברמות הכי גבוהות והכי אסטרטגיות גם במישור הכלכלי. ישראל עם כל החדשנות והחשיבה מחוץ לקופסה היא באמת השותף האסטרטגי אולי הכי חשוב של ארה"ב מבחינה כלכלית. לדוגמה כל מה שקורה בארץ בתחום הבינה המלאכותית והפתרונות לבריאות, חקלאות, מים וסייבר. אחרי ארה"ב, לישראל יש הכי הרבה חברות מבוססות בינה מלאכותית. אז בוודאי שיש לנו קלף ואנחנו לא סתם מבקשים יחס מיוחד ושההחלטות האמריקאיות לא יפגעו בנו. אנחנו באמת מאמינים שאנחנו השותף הנכון של ארה"ב ושיש הרבה ערך גם מצד ארה"ב לשותפות הכלכלית המחקרית הזאת עם ישראל".

 

נערכים לחצי שנה של פעילות וירטואלית

 

בכל הקשור לפעילות השוטפת בתקופה שמשלבת את השפעת מגפת הקורונה והמחאה האלימה ברחבי ארצות הברית, אלון-פרל מתמקדת בתקופה הקרובה באירועים וירטואליים. לדבריה, "כרגע אי אפשר בכלל לחשוב מתי ניתן יהיה לקיים אירוע פיזי, אבל כשזה יתאפשר "נוכל לחזור לפעילות מהר מאוד, כי את זה אנחנו כבר יודעים לעשות. אני מכינה את עצמי לעוד הרבה זמן של פעילות וירטואלית. אנחנו לא יודעים מתי נרצה לראות את עצמנו באירועים רבי משתתפים וצפופים, והדבר הזה כנראה לא יחזור בקרוב ובטח לא בתדירות שהיה. מבחינתי חלק מיצירת הקשרים היה להשתתף באירועים האלה. גם באירועים שאנחנו יוצרים עכשיו אני מכינה את עצמי לפחות לחצי שנה של פעילות וירטואלית. גם איך לחשוף חברות מישראל להזדמנויות עסקיות כאן וגם איך לנהל פעילויות גדולות יותר כמו פאנלים", אומרת אלון-פרל.
x