$
קורונה

באיטליה מנסרים שולחנות: כך מתמודדות מדינות המערב עם החזרה לכיתות

בגרמניה חזרו ללימודים בתחילת החודש וסגרו בגלל קורונה, בבריטניה ההורים מטפסים על הקירות מאז מרץ ובארה"ב לא מעזים לאייש מחדש את הכיתות. המגפה הפילה לתהום מערכות חינוך ברחבי העולם

נועם אוסטפלד ועדי ברק 07:0119.08.20

חודש לפני תחילת שנת הלימודים, דירקטוריון בתי הספר הציבוריים של פילדלפיה (SDP) הגיע להכרעה: הפעילות החינוכית בעיר השישית בגודלה בארה"ב תתחדש ב־2 בספטמבר באופן מקוון. הלמידה מרחוק תתקיים עד אמצע נובמבר, אז ייבחנו שוב התנאים בשטח.

 

 

 

התוכנית המקורית של המפקח על SDP היתה למידה פרונטלית של יומיים והיתר מהבית, אך לחצים שהפעילו מנהלים, מורים והורים הכריעו את הכף.

 

"הדרך שבה אנו מנסים למנוע הדבקה עלולה לגרום יותר נזק מהמגפה עצמה", טענה מריה מקלוגן, חברת דירקטוריון ורופאת ילדים. לדבריה, בתי ספר ובייחוד היסודיים צריכים להיחשב כספקים של שירותים חיוניים, וככאלה, להגדיר את המורים עובדים חיוניים. בינתיים, גורמים בדירקטוריון הביעו חשש כי המחוז "נוטש" את הילדים ופועל מתוך פחד.

 

הורים רבים בפילדלפיה החלו להתעניין ברישום ילדיהם לבתי ספר פרטיים בעלות של עשרות אלפי דולרים בשנה, שכן אלה ייפתחו במתכונת רגילה. פרט למימון פעילות בית הספר השוטפת, דמי הלימוד יוזרמו להתאמת המבנים לימי קורונה. בית הספר היסודי לבנים האברפורד ישקיע, לדבריו, סכום בן שבע ספרות בשדרוג מערכות סינון האוויר והרחבת צוות עובדי הניקיון.

 

הפערים הבין מעמדיים זכו לתגובה מעניינת במערכת החינוך של השכנה ניו ג'רזי. שם, בדומה לפרו, ברזיל ומקסיקו, החליטו לאמץ טכנולוגיה ישנה: הטלוויזיה החינוכית. זאת, לאחר שהרשויות הבינו כי ל־300 אלף תלמידים במדינה אין גישה לאינטרנט. מאז אפריל, אז החל הסגר במדינה, ועד לסיום שנת הלימודים הקודמת, שודרו בתחנת הטלוויזיה הציבורית NJTV שיעורים שהקליטו בבית יותר מ־200 חברי ארגון המורים עבור כיתות ג'-ו'. אחד המורים סיפר כי השתמש בשמיכה של החתול כדי להקים סטודיו עם מסך ירוק.

 

שנת הלימודים בארה"ב נפתחת במועדים שונים במדינות שונות. כך, באריזונה התחדשו כבר שלשום הלימודים, אך מורים רבים נקטו בשביתת מחלה, כלומר דיווחו שאינם חשים בטוב ולא הגיעו. גם בצפון קרוליינה התחדשו שלשום הלימודים, אך באופן מקוון. ביום הראשון קרסה המערכת, כך שאלפי תלמידים נותרו ללא גישה לשיעורים.

 

 

בינתיים, ניו יורק, מחוז בתי הספר הציבוריים הגדול בארה"ב, עם 1.1 מיליון תלמידים, עשויה להיות העיר הגדולה הראשונה בארה"ב שתפתח את שנת הלימודים באופן פרונטלי, ב־10 בספטמבר. זאת לאחר שארבעה חודשי לימוד מרחוק הוגדרו ככישלון עבור מאות אלפי תלמידים, ובראשם ילדים בעלי צרכים מיוחדים ומחוסרי בית.

 

ערים גדולות אחרות, כמו לוס אנג'לס, יוסטון, וושינגטון הבירה ומיאמי, הודיעו כי יפתחו את שנת הלימודים מרחוק. אך רשויות ניו יורק מאמינות כי בהינתן התמתנות התחלואה, שהיתה הגבוהה בארה"ב, הדבר אפשרי. עם זאת, עדיין קיימים מכשולים, כמו מחסור באחיות, מערכות מיזוג מיושנות ואיומי מורים לפתוח בשביתה איטלקית.

 

הבלבול וחילוקי הדעות אינם מאפיינים רק את מערכת החינוך האמריקאית. ברחבי העולם, בתי ספר נפתחו בשבועות האחרונים או נערכים להיפתח במהלך ספטמבר, בצל אי־ודאות רבה.

 

גרמניה

מחשבים בהשאלה לנזקקים

 

שני בתי הספר הראשונים שנפתחו מחדש בגרמניה בתחילת אוגוסט נאלצו להיסגר כעבור מספר ימים, לאחר שמורה ותלמיד חלו בקורונה. בתי הספר הללו, השוכנים במדינת מקלנברג־מערב פומרניה, היו שפן הניסיונות עבור שאר 15 המדינות הפדרליות.

 

במהלך אוגוסט יחזרו בהדרגה בתי הספר ברחבי גרמניה, כאשר כל מדינה קובעת את שיטת הלימוד. בעוד הממשל המרכזי הדגיש את העדפתו ללמידה פרונטלית, הדרישה מהמדינות היתה לתגבר את אמצעי הלמידה העצמית, למקרה שיידרש סגר או בידוד. במקלנברג־מערב פומרניה, ההנחיה שהתקבלה היא ללמד מרחוק כשנוצר מחסור במורים, ולשם כך עומדת לרשותם מערכת מבוססת ענן. הממשל הפדרלי הקצה 5 מיליארד יורו לתוכנית לקידום למידה דיגיטלית, המיועד בין השאר לרכישת ציוד למידה מרחוק, שזמינים להשאלה לתלמידים הזקוקים לכך. במקביל, כ־2,000 מורים השתתפו בקורסים שהכשירו אותם להוראה מקוונת.

 

איטליה

כיתות לימוד במוזיאונים

 

החזרה ללימודים ב־14 בספטמבר מעלה חששות כבדים באיטליה, מוקד הקורונה הראשון מחוץ לסין. ברוב בתי הספר במדינה נהוג עדיין להשתמש בספסלים ובשולחנות משותפים. כעת, לקראת שנת הלימודים החדשה, בתי ספר הזמינו שולחנות אישיים, ועד שאלה יגיעו, בכוונתם לנסר את הקיימים. כך יתאפשר לתלמידים, שיחולקו לקבוצות קטנות, לשמור על ריחוק של מטר.

 

צעד בטיחותי נוסף הוא למידה בקבוצות, שיחולקו לשעות ולימים שונים, והכיתות יעברו חיטוי מספר פעמים ביום. מורים יעטו מסכות וגם מגיני פנים, ובשבוע האחרון של אוגוסט תחליט הממשלה אם תלמידים יתבקשו לעטות מסכות גם כן.

 

במקרים שבהם לא יתאפשר לשמור על ריחוק, כיתות יועברו ללימודים בחוץ, ככל שמזג האוויר יאפשר זאת, או למבנים ציבוריים מרווחים כמו מוזיאונים ותיאטראות. תלמידים שבני משפחותיהם נמצאים בקבוצת סיכון, יוכלו לבחור בלמידה מהבית. פחות מחודש לפני פתיחת שנת הלימודים, באיטליה קיים עדיין מחסור ב־20 אלף כיתות לימוד, בשל הנחיות הריחוק החברתי.

 

סינגפור

קוד היגיינה מחמיר

 

שנת הלימודים בסינגפור מתחילה בינואר ומסתיימת בנובמבר, וכעת נמצאים התלמידים בעיצומו של הסמסטר השלישי, שהחל ב־2 ביוני ויסתיים ב־4 בספטמבר. בהתאם להיערכות הקורונה, תלמידי השנה האחרונה של בית הספר היסודי או התיכון משתתפים בלימודים פרונטליים מלאים חמישה ימים בשבוע. השאר לומדים שבוע מהבית ושבוע בכיתה, לסירוגין.

 

במשפחות ברוכות ילדים - שלושה ילדים ומעלה בהגדרת משרד החינוך הסינגפורי - ההורים מוזמנים לפנות לבית הספר אם הם נזקקים למחשבים נוספים, אף כי מערך הלימוד מרחוק אינו מושתת לחלוטין על לימוד באמצעות מחשב. משפחות שאין ברשותן גישה לאינטרנט מהבית, מקבלות גם הן סיוע מבית הספר.

 

 

בית ספר בסינגפור בית ספר בסינגפור צילום: רויטרס

 

הקוד ההיגייני בסינגפור מחמיר מאוד, והתלמידים מחוייבים לעטות מסכות ולשמור על כללי הריחוק החברתי. ילדים צעירים מגיל 12 ומטה, ומי שסובלים מבעיות בדרכי הנשימה, מורשים להשתמש במגיני פנים.

 

בתי הספר מבצעים בדיקת חום יומית ומוודאים כי אין לתלמידים תסמיני מחלה מחשידים אחרים. משטחים יחוטאו בתדירות גבוהה, ותלמידים יידרשו לניקוי ידיים תכוף. כדי למנוע התקהלות, הילדים מגיעים ללימודים ויוצאים הביתה, בשעות שונות.

 

אוסטרליה

אין חובת מסכה

 

בסוף יולי חזרו ללימודים ילדי מדינת ניו סאות' וויילס תחת חשש כבד מפני התפרצות גל שני של המגפה, זאת לאחר שמקבץ של חולים התגלה בקולג' במלבורן.

 

התלמידים חזרו ללמוד באופן פרונטלי תחת נהלי ריחוק חברתי והיגיינה מוגברת, אך ללא חובה או המלצה לעטות מסכה. בין מדינות אוסטרליה השונות קיימים חילוקי דעות באשר לשגרת הקורונה ותוכניות החזרה ללימודים. כך, בעוד שבניו סאות' וויילס וקווינסלנד נערכים לחזרה הדרגתית ללימודים פרונטליים, במדינת ויקטוריה קיימת התנגדות לחזרה לכיתות, מלבד במקרים שבהם מדובר על ילדי עובדים חיוניים.

 

 

ניו סאות' וויילס, אוסטרליה ניו סאות' וויילס, אוסטרליה צילום: רויטרס

 

בשבוע החולף הציגה ניו סאות' וויילס תקנות חדשות כדי לאפשר המשכיות של הלימודים הפרונטליים, זאת בעקבות התפרצות מחודשת של הנגיף.

 

תחת החוקים החדשים, התלמידים נדרשים להישאר בכיתות במשך יום הלימודים כולו, וחל איסור על יציאה לטיולים מחוץ לגבולות הקהילה או האזור. איסור חל על קיום אירועים כמו נשפים וטקסי סיום.

 

בריטניה

קמפיין להרגעת ההורים

 

לאחר שנסגרו בחודש מרץ, בכוונת ממשלת בריטניה לפתוח מחדש את בתי הספר בספטמבר, בלי קפסולות ובלי למידה מרחוק, אבל עם קמפיין שאמור לשכנע את ההורים שאין ממה לחשוש. תחת הסלוגן backtoschoolsafely# הקמפיין ידגיש את ההיערכות שמבצעים בתי הספר כדי לשמור על בריאות הילדים.

 

חלק מרכזי בתוכנית תהיה נוסחת "תפוס את זה, זרוק את זה, הרוג את זה", כאשר לפיה מתבקשים הילדים להתעטש ולהשתעל לתוך טישיו ולהשליכו מיד לפח. בנוסף, בתי הספר יהיו מחוייבים לניקיון יסודי ותכוף, במיוחד של ידיים ומשטחים שחשופים למגע תדיר, כמו ידיות של דלתות. מי שבן משפחתם חש שלא בטוב, מתבקש להישאר בבית.

 

בשל ההשבתה הממושכת, כאשר באזורים מסוימים גם לא התקיימו לימודים מרחוק, בתי הספר הונחו ללמד תכנים רחבים בכל הנושאים, אולם במקביל לשים דגש על כישורי למידה ותכנים בסיסיים שנפגעו, בעיקר בשכבות הנמוכות.

 

 

מורות מדגימות נהלי קורונה בבי"ס יסודי בטוסון אריזונה מורות מדגימות נהלי קורונה בבי"ס יסודי בטוסון אריזונה צילום: בלומברג

 

ספרד

בלבול ברמת המחוזות

 

המחוזות הראשונים מבין 17 מחוזות ספרד ישובו ללימודים ב־7 בספטמבר, זאת לאחר שבחודש מרץ נסגרו בתי הספר והשיעורים הועברו בלמידה מרחוק. 

 

לקראת שנת הלימודים הקרובה הנחתה הממשלה לשמור על ריחוק חברתי של 1.5 מטרים, ואם הדבר לא מתאפשר, לעטות מסכות ולהחמיר בנהלי ההיגיינה. התקנות האלה חלות בעיקר על השכבות הבוגרות יותר של התלמידים. בכיתות גן חובה ובבתי הספר היסודיים יוקמו קפסולות בנות 25 תלמידים, והילדים שילמדו בהן לא יידרשו לעמוד בתקנות הריחוק החברתי או לעטות מסכה.

 

התוכניות הללו הן פשרה שהכתיבו התנאים בשטח, שכן הממשלה הציעה במקור ריחוק חברתי של 2 מטרים וקפסולות של 15 תלמידים בלבד. בינתיים, מורים במחוזות השונים בספרד מתלוננים על היעדר הנחיות ברורות מהממשלה המרכזית.

 

כדי ליצור את הקפסולות ולאפשר לילדים להימנע ממסכות וריחוק חברתי, ממשלת קטלוניה תגייס עוד 5,000 מורים למצבת כוח האדם. מחוז מדריד נערך לגיוס 600 מורים נוספים וגיבש דרכי פעולה שיותאמו לחומרת המגפה בכל רגע נתון. אלה כוללות גם אפשרות לנוכחות חלקית ולמידה מרחוק. באזורים מסוימים הציעו הרשויות כי תלמידים מעל גיל 14 יוכלו להחליט האם ללמוד מרחוק, או להגיע לבית הספר בשעות אחר הצהריים במקום בבוקר.

 

לפי הודעת ממשלת קטלוניה בסוף השבוע האחרון, אם יתגלה מקרה קורונה אצל תלמיד או מורה, הכיתה כולה תיכנס לבידוד למשך שבועיים, גם אם שאר ילדי הכיתה אינם נשאים. במקרה של חשד להדבקה, רק האדם המסוים ייכנס לבידוד עד שיקבל את תוצאות הבדיקה. במקרה של שני מקרים חיוביים בשתי קבוצות שונות, בית הספר כולו ייכנס לבידוד.

 

קנדה

גיוס של מאות אחיות

 

במחוז אונטריו שבירתו טורונטו תיפתח מחדש מערכת החינוך בספטמבר, כאשר בבתי הספר היסודיים הכוונה היא לחזור למתכונת רגילה לחלוטין, ללא צמצום מספרי התלמידים בכיתות.

 

"כשמדובר בשמירה על בטחון ילדינו, לא אקח סיכונים מיותרים", ציין בחודש שעבר ראש ממשלת אונטריו, דאג פורד. עם זאת, הורים רבים עדיין מוטרדים מהתוכנית לפתיחת בתי הספר היסודיים, שבהם לא יונהגו קפסולות מצומצמות והלימודים יתקיימו חמישה ימים בשבוע ובכיתות רגילות.

 

בתיכונים האזוריים שבהם מספר התלמידים גדול, יתקיימו הלימודים במתכונת משולבת של לימוד מרחוק ולימוד רגיל, כאשר במתכונת הפרונטלית התלמידים יפוצלו לקבוצות של 15 שיגיעו לבית הספר בימים שונים. בתיכונים הקטנים יותר תתאפשר, לפי בחירה, תוכנית רגילה.

 

תלמידים בכיתות ד' עד יב' יחוייבו בעטיית מסכות במהלך שעות הלימודים. ילדים קטנים יותר לא יחוייבו בכך, אך מוסדות הלימוד ינסו לעודדם לעשות זאת.

בעוד התלמידים יוכלו להסתפק במסכות בד מאולתרות, המורים ושאר סגל בית הספר יחוייבו בעטיית מסכות רפואיות, שיסופקו להם על ידי מערכת החינוך.

 

במקרה של חשש, הורים יוכלו לבקש כי ילדיהם ילמדו במתכונת מקוונת בלבד. לעומת זאת, ילדים בעלי צרכים מיוחדים, שמתקשים בלמידה מרחוק, יורשו להגיע לבית הספר מדי יום.

 

במוסדות החינוך יושם דגש על היגיינה מוגברת, בדיקות חום עצמיות והגבלת כניסה של מבקרים. בנוסף, התלמידים מתבקשים להקפיד על ריחוק חברתי בכל זמן שזה מתאפשר. שלטי הכוונה יוצבו במסדרונות ובמגרשי המשחקים בבתי הספר כדי להגביל הצטופפות של תלמידים באזורים הללו.

 

תלמידים ומורים שיפתחו תסמיני קורונה, יבודדו כמובן במהירות. מי שייבדק ויימצא שלילי לנגיף, יצטרך בכל זאת להמתין בבית 24 שעות נוספות, כדי לוודא שאינו מפתח תסמינים.

 

כדי לפקח על יישום ההליכים הרפואיים כנדרש, בכוונת ממשלת אונטריו לתגבר את מצבת האחיות בבתי הספר, זאת במסגרת השקעה כוללת של 300 מיליון דולר קנדי שתאפשר גיוס אנשי צוות נוספים, הרחבת מנגנוני התמיכה בתלמידים בעלי צרכים מיוחדים ורכישת מסכות, ציוד מיגון נוסף וחומרי ניקוי.

x