משבר הקורונה
ממשלת צרפת חשפה תוכנית תמריצים בהיקף של 100 מיליארד יורו
התוכנית תימשך שנתיים, והיא כוללת סובסידיות לשכר, קיצוצי מסים לעסקים ומימון לפרויקטים סביבתיים. ראש ממשלת צרפת ז'אן קסטקס אמר כי היעד הוא יצירת 160 אלף משרות חדשות עד סוף 2021
ממשלת צרפת חשפה היום (ה') תוכנית תמריצים בהיקף של 100 מיליארד יורו (118 מיליארד דולר), שאמורה לחלץ את הכלכלה מהמשבר אליו נקלעה בעקבות התפרצות הקורונה. הנשיא עמנואל מקרון בונה על כך שהתוכנית תסייע גם להעלות את אחוזי התמיכה בו פחות משנתיים עד לבחירות הבאות.
- מקרון: צרפת עושה הכול כדי להימנע מסגר נוסף
- מגפת הקורונה בצרפת: שיא במספר הנדבקים ביממה מאז הסרת הסגר
- צרפת: כ-3,780 נדבקים חדשים בנגיף ביממה האחרונה
התוכנית, הנקראת "שיגור מחדש של צרפת" (France Relaunch), כוללת סובסידיות לשכר, קיצוצי מסים לעסקים ומימון לפרויקטים סביבתיים. המטרה היא להתרחק מהוצאות החירום שנדרשו בעקבות הקורונה ולפתור בעיות ארוכות טווח שיעזרו להעלות את ההשקעות ולייצר מקומות עבודה בכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו.
התוכנית תימשך שנתיים ומתמקדת בארבעה תחומים עיקריים: הגברת התחרותיות, יצירת מקומות עבודה, קידום מדיניות חברתית ומימון המעבר לכלכלה ירוקה יותר.
ראש ממשלת צרפת ז'אן קסטקס אמר כי היעד הוא יצירת 160 אלף משרות חדשות עד 2021 באמצעות תכנית התמריצים. לדבריו, אחת המטרות העיקריות של התוכנית היא להשקיע "במגזרי העתיד" ולמנוע קיצוצי משרות.
התאוששות מקרטעת
כלכלת צרפת היתה בין הנפגעות הגדולות ביותר לנוכח הסגר שהוטל לבלימת התפשטות הקורונה, וההתאוששות הראשונית שחוותה כבר מקרטעת. המענקים הממשלתיים אמנם הצליחו לעת עתה לבלום את עליית שיעור האבטלה, אך החשש הוא שיעלה בחדות בחודשים הקרובים. הבחירות הבאות מתוכננות להתקיים באפריל 2022, כך שלמקרון לא נותר עוד זמן רב כדי לשפר את המצב בצורה דרמטית.
בעקבות המשך התפשטות הקורונה, ממשלות רבות ברחבי אירופה מתכוונות להשיק תמריצים נוספים לכלכלה. כך למשל בגרמניה הקואליציה תומכת בהרחבת הגירעון התקציבי בשנה הבאה. אולם, התכניות הללו מערערות את מצבן הפיננסי של המדינות. בצרפת, הוצאות החירום העלו את נטל החובות לשיעור של 120% מהתוצר – שיעור שהבנק המרכזי כבר הזהיר כי אסור לעקוף. בעקבות המצב, קרן הסיוע האירופית צפויה לממן עד 40% מתוכנית התמריצים הצרפתית.
לפי פרטי התוכנית הצרפתית שנחשפו היום, 15 מיליארד יורו יוקצו להגדלת התעסוקה, ביניהם 7.6 מיליארד יורו למימון עובדים בחל"ת והכשרות מקצועיות, וכן יחולקו בונוסים לחברות שיעסיקו צעירים. בנוסף, יש בתוכנית תקציב להפיכת מבנים לחסכוניים יותר באנרגיה. כמו כן, יורד המס על ייצור, מהלך שיעלה 10 מיליארד יורו בשנה.
"יש פה שילוב חכם של צעדים קצרי טווח להעלאת הביקוש באמצעות הגנה על מקומות עבודה ותמיכה ארוכת טווח בהצע על ידי השקעות", הגיב הכלכלן הראשי של אליאנץ לודוויק סוברן. "אך זו תוכנית מאד צרפתית במהותה מהבחינה הזו שהם מתכוונים לפתור את כל הבעיות בתוכנית אחת בלבד. אין אלטרנטיבות לתמיכה בעסקים ובמשקי הבית בתגובה להתגברות המגיפה".
לפי ההערכות הממשלה, בזכות התוכנית ישוב התוצר הצרפתי ב-2022 לרמות של לפני המגיפה. יתרה מכך, כמחצית מ-400 אלף מקומות העבודה שהממשלה מצפה שייווצרו השנה ובשנה הבאה מיוחסות לתוכנית התמריצים, ו-300 אלף משרות אחרות יישמרו בעזרת שילוב בין קרנות חירום ומנגנונים להגנה על העובדים.