$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

מחקר: האנרגיה המתחדשת עלולה להחריף את משבר ההכחדה

לפי מחקר שהתפרסם החודש בכתב העת המדעי Nature Communications, הסיבה היא אובדן שטחי מחייה לטובת מכרות של חומרי הגלם הדרושים לבניית טורבינות רוח ופאנלים סולאריים. התוצאות הסביבתיות של הכרייה כבר ניכרות באזורים שונים בעולם

עומר כביר 08:4222.09.20

בניית התשתית הדרושה לעולם שמבוסס על אנרגיה מתחדשת עלולה להחריף את משבר ההכחדה, כתוצאה מאובדן שטחי מחייה לטובת מכרות של חומרי הגלם הדרושים לבניית טורבינות רוח ופאנלים סולאריים – כך לפי מחקר שהתפרסם החודש בכתב העת המדעי Nature Communications.

 

 

אלומיניום אלומיניום צילום: shutterstock

 

דו"ח של האו"ם, שהתפרסם בשבוע שעבר, גילה שהמאמצים הבינלאומיים להתמודד עם אובדן המגוון הביולוגי העולמי רשמו כישלון גורף, ושעשור מאז חתמו מרבית מדינות העולם על אמנה בנושא אף לא אחד מ-20 היעדים שנקבעו באמנה ואמורים היו להתבצע עד השנה לא הושלם באופן מלא. "האנושות ניצבת בצומת דרכים", התריעו מחברי הדו"ח.

 

המחקר החדש מעלה שמאמצינו לבלום את משבר האקלים עלולים במקביל להחריף את אובדן המגוון הביולוגי. החוקרים מיפו 40 מתכות ומינרלים הדרושים על מנת להקים תשתיות אנרגיה מתחדשת, דוגמת אלומיניום, קובלט, ליתיום ומתכות נדירות, ואת האזורים שבהם ניתן למצוא אותם.

 

הממצאים מעלים שאתרי כרייה קיימים ועתידיים של חומרים אלו מקיפים 50 מיליון קמ"ר, 82% מהם עתידים לשמש להפקת החומרים לתשתיות אנרגיה מתחדשת. כשהצליבו החוקרים בין שטח המכרות למקומות קריטיים לשימור המגוון הביולוגי התגלתה תמוה מטרידה: 8% משטחי המכרות חופפים לאזורים מוגנים (דוגמת שמורות טבע), 7% לאזורי מפתח של מגוון ביולוגי ו-16% לאזורי בר.

 

"מקומות אלו נמצאים בכל העולם והם נחשבים קריטיים להשרדות של מינים רבים שכבר מאויימים על ידי גורמים אחרים, כמו משבר האקלים", אמרה החוקרת הראשית, ד"ר לאורה סונטר מאוניברסיטת קווינסלנד, לאתר Earther. "כרייה במקומות אלו יכולה להוסיף לחץ".

 

התוצאות הסביבתיות של כריית חומרי גלם לתשתיות אנרגיה מתחדשת כבר ניכרות באזורים שונים בעולם. כך למשל בגינאה, מכרות בוקסיט - חומר גלם של אלומיניום - מהווים סיכון רציני לאוכלוסיית השימפנזים במדינה; מכרות ניקל באי האינדונזי סולאווסי גרמו לאובדן שטחי מחיה ולהגברת הלחץ על מינים מקומיים שבסכנת הכחדה.

 

"החדשות הטובות הן שהמחקר מצביע על כך שמרבית החומרים הדרושים קיימים גם מחוץ לאזורים שחשובים למגוון הביולוגי", אמרה סונטר ל-Earther. "כדי להמנע מוויתורים בין אנרגיה מתחדשה לשימור מינים ומערכות אקולוגיות, אנחנו צריכים לזהות את האתרים והמינים שנמצאים בסיכון הגדול ביותר ולוודא שמכרות חדשים לא תורמים שלא במתכוון להכחדתם".

x