$
כלכלה ומדיניות

לראשונה אחרי הברקזיט: בריטניה ויפן חתמו על הסכם סחר דו-צדדי

הסכם הסחר הגדול הראשון של בריטניה מאז עזבה את האיחוד האירופי יעלה את המסחר עם יפן ב-19.5 מיליארד דולר בשנה ויקל על חברות בריטיות לפעול שם. יפן מייצאת כבר עתה סחורות בשווי 14 מיליארד דולר בשנה לבריטניה

שירות כלכליסט 09:2423.10.20
יפן ובריטניה חתמו היום (ו') על הסכם סחר דו-צדדי – הראשון מסוגו מאז הברקזיט. במסגרת ההסכם יופחת המכס על בשר טלה יורקשייר הנמכר ביפן ובמקביל יופחת המכס על חלקי מכוניות המיובאות למפעל של ניסאן בבריטניה.

 

"הולם ביותר שאנחנו נמצאים בארץ השמש העולה כדי לברך על שחר של יום חדש של סחר חופשי", הצהירה שרת המסחר הבינלאומי הבריטית אליזבת טראס במהלך טקס החתימה.

 

שרת המסחר הבריטית אליזבת טראס ושר החוץ היפני טושימיטסו מוטגי. הסכם היסטורי שרת המסחר הבריטית אליזבת טראס ושר החוץ היפני טושימיטסו מוטגי. הסכם היסטורי צילום: איי אף פי

לצידה השתתף בטקס שר החוץ היפני טושימיטסו מוטגי. טראס כינתה את ההסכם "אבן דרך" בהיותו הסכם הסחר הגדול הראשון עבור בריטניה מאז עזבה את האיחוד האירופי.

 

ההסכם, שלפי ההערכות יעלה את המסחר הבריטי עם יפן ב-15 מיליארד פאונד (19.5 מיליארד דולר) בשנה יקל גם על חברות בריטיות לפעול ביפן.

 

תחום השירותים הפיננסיים מייצג את הייצוא העיקרי של בריטניה, ועומד היום על 28% מכלל הייצוא. הודות להסכם, יין מבעבע, מעילים, נעליים וגבינת סטילטון המיוצרים באנגליה יהפכו זולים יותר ביפן.

 

מוטגי אמר כי ההסכם ממשיך את ההסכם הקודם אך מוסיף תחומים נוספים של שיתופי פעולה כמו מסחר מקוון ושירותים פיננסיים. בריטניה כלולה בהסכם הסחר של יפן עם האיחוד האירופי רק עד סוף השנה הנוכחית, אז מסתיימת תקופת המעבר והיא אמורה לעזוב סופית את האיחוד האירופי.

 

בכל מקרה, יש צורך באישור הפרלמנט בשתי המדינות לפני שההסכם יוכל להיכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה. האישור צפוי להתקבל ביפן כבר בשבוע הבא, שכן מפלגת השלטון שולטת בשני בתי הפרלמנט.

 

יפן כבר מייצאת סחורות בשווי 1.5 טריליון ין (14 מיליארד דולר) בשנה לבריטניה, בעיקר מכוניות, חלקי רכב ומכונות, והיא מייבאת סחורות בשווי של קרוב ל-1 טריליון ין (9.5 מיליארד דולר) בשנה מבריטניה, כולל תרופות, מוצרים רפואיים ומכוניות, כך לפי אתר משרד החוץ היפני.

 

לפי ההסכם החדש, המכסים על מכוניות יפניות יופחתו בהדרגה ויוסרו כליל רק ב-2026, בדומה לתנאים של ההסכם של יפן עם האיחוד האירופי.

 

x