מחקר: תאורה מלאכותית היא עוד זיהום שפוגע בכדור הארץ
לפי מחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי Nature Ecology and Evolution, עצמת התאורה המלאכותית בכדור הארץ גדלה ב-2% בשנה, והדבר גורם בעיות כמו שינויים ברמות ההורמונים, במחזורי הרבייה, בדפוסי הפעילות ובפגיעות לטורפים של מינים רבים בכל העולם
תאורה מלאכותית צריכה להיחשב כאל אחד מסוגי זיהום אחרים, מכיוון שההשפעה שלה על העולם הטבעי התרחבה עד כדי כך שהיא יוצרת שיבושים מערכתיים נרחבים. אבל הפתרון לבעיה לא רק פשוט, אלא גם יכול לסייע בהתמודדות עם משבר האקלים – כך לפי מחקר שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Nature Ecology & Evolution.
לפי המחקר, עצמת התאורה המלאכותית בכדור הארץ גדלה ב-2% בשנה, מה שיוצר בעיות שלדברי המדענים ניתן להקבילן לאלו שנגרמות כתוצאה משינוי אקלים. בין השאר הם מונים במחקר שינויים ברמות ההורמונים, במחזורי הרבייה, בדפוסי הפעילות ובפגיעות לטורפים של מינים רבים בכל העולם.
ההשפעות של זיהום האור יכולות להיות מגוונות ובלתי צפויות: פריחה מוקדמת יותר באביב, מה שפוגע בהאבקה באמצעות חרקים, ציפורי ים עפות לתוך מגדלורים או צבי ים שבמקום לזחול למים אחר בקיעתם זוחלים בטעות ליבשה כיוון שהם מבלבלים בין אורות ממלונות לאורך החופים להשתקפות אור השחר על פני המים.
"הפכנו את הלילה ליום הרבה יותר ממה שצריך"
לפי המחקר, שמרכז ממצאים מ-126 מחקרים קודמים בנושא, בכל מיני בעלי החיים שנבדקו נמצאו רמות מוגברות של מלטונין, ההורמון שמסדיר את מחזור השינה, כתוצאה מתאורה מלאכותית בלילה. שינוי בדפוסי התנהגות זוהה בקרב מינים שפעילים ביום ובלילה. מכרסמים, שלרוב מחפשים מזון בלילה, היו פעילים פחות שעות. ציפורים החלו לשיר ולחפש תולעים מוקדם יותר ביום.
אף שבכמה מקרים זוהו השפעות לטובה, כמו צמחים שגדלו מהר יותר או עטלפים ששיגשגו, האפקט המצטבר היה שלילי. "מה שבולט הוא עד כמה ההשפעות רחבות", אמר לגארדין המדען הראשי במחקר, פרופ' קווין גסטון, מהמכון לסביבה וקיימות של אוניברסיטת אקסטר. "ההשפעות זוהו בכל מקום – מיקרובים, חסרי חוליות, בעלי חיים וצמחים. אנחנו צריכים להתחיל לחשוב על תאורה כמו שאנחנו חושבים על לחצים מערכתיים גדולים דוגמת שינוי אקלים".
לדבריו, תמונות לוויין מצביעות לא רק על כך שיותר מקומות על כדור הארץ הופכים למוארים, אלא שהתאורה עצמה נעשית חזקה יותר. זאת, בין השאר, מכיוון שנורות ליבון יקרות בעלות אור צהוב מוחלפות בנורות LED זולות שמפיצות אור לבן בעל השפעות עמוקות יותר. "נכון לעכשיו, יש לנו גישה שאור זה משהו שאנחנו זורקים ולא חושבים עליו יותר מדי אבל אנחנו צריכים לחשוב במושגים של להשתמש בו מתי, איפה ואיך שאנחנו צריכים. זה עוד מזהם", אמר גסטון לגארדיאן.
הפתרון, אגב, פשוט, זול ויסייע גם להתמודד עם משבר האקלים: להשתמש בפחות אור, מה שיחסוך בעלויות אנרגיה ויסייע לצמצם את היקף פליטות גזי החממה: "יש צורך אנושי עמוק להעיר את הלילה, אנחנו עדיין מפחדים מהחושך. קידמנו את היכולת להפוך את הלילה ליום הרבה יותר מכפי שאנו צריכים".