$
כלכלה ומדיניות

ירידת מחירי הנפט פוגעת בדאעש, אך גם מחלישה את מי שיכול לעצור אותו

הכנסות הארגון ממכירת הנפט אינן ידועות אך מוערכות בכמיליון דולר ביום. צניחת ההכנסות מסבירה גם את הדיווחים הכמעט יומיומיים על הפחתת שכר חמושי דאעש בעשרות אחוזים שכיום מגיע לכ־100 דולר בחודש

דורון פסקין 08:1121.01.16

אחת השאלות המרכזיות העולות מירידת מחירי הנפט היא כיצד תשפיע על ארגון הטרור דאעש, ועל התפשטות האידיאולוגיה שהוא מנסה להנחיל לצעירי המזרח התיכון. הארגון הג'יהאדיסטי אמנם עשה את הונו מנפט, אך לא בלתי נמנע שהוא דווקא ייצא נשכר מהמגמה הנוכחית.

 

נפילת מחירי הנפט החלה ביוני 2014 אז רשם דאעש את הישגו הגדול ביותר — ההשתלטות על מוסול, העיר השנייה בגודלה בעיראק. באותה התקופה נע מחיר חבית הנפט סביב 115 דולר ודאעש הרוויח ממכירת נפט משדות שברשותו ב־30–40 דולר. אבל ברמת המחירים הנוכחית, הנפט של דאעש כבר לא כל כך אטרקטיבי אם כי באזורים מסוימים הוא מוצע גם במחיר של 10 או 20 דולר לחבית.

 

לוחמי דאעש לוחמי דאעש

 

"הפיצוי" האלים על אובדן ההכנסה מהנפט

 

ככלל, שנת 2015 לא היטיבה עם דאעש. למרות שהצליח להוציא לפועל פיגועים מחוץ לטריטוריה שלו, ובראשם אלה שבפריז, ב־2015 איבד ארגון הטרור כ־14% משטחו. אובדן השטחים היווה גם מכה לכיסו של הארגון, בין השאר בשל אובדן צירי תנועה חשובים. במקביל, הגבירו כוחות הקואליציה (וגם הרוסים) את מאבקם במקורות המימון של דאעש ובדגש על שדות הנפט ואמצעי ההובלה. לפי הערכות, פוטנציאל ההפקה של דאעש בעיראק ובסוריה, שעמד בשיאו על 70 אלף חביות ביום, ירד מאז לכ־25 אלף חביות ביום.

 

הכנסות הארגון ממכירת הנפט אינן ידועות אך מוערכות בכמיליון דולר ביום. צניחת ההכנסות מסבירה גם את הדיווחים הכמעט יומיומיים על הפחתת שכר חמושי דאעש בעשרות אחוזים שכיום מגיע לכ־100 דולר בחודש.

 

אבל למרות הפגיעה בהכנסות הנפט, הכנסות הארגון מעסקים אחרים הלכו והאמירו ב־2015.

 

מי שמשלם את המחיר הכבד ביותר כתוצאה מאובדן הכנסות הנפט הם אותם 10 מיליוני הסורים והעיראקים הנתונים לשליטתו. זאת משום שכדי לפצות את עצמו על הירידה בהכנסות, הגביר הארגון את פעילות גביית המסים, החרמת הרכוש, הסחיטה והכופר לצד עסקי פשע נוספים כמו הברחות, מכירת עתיקות, סחר באיברים ומעשי שוד. רק השבוע דווח מהעיר מוסול שדאעש העמיד למכירה פומבית בתים שננטשו על ידי התושבים הנוצרים של העיר וכן משרדים ונכסים שהיו שייכים לממשלת עיראק.

 

לפי הערכות במערב הנכסים שצבר דאעש, עם המשך זרימת ההכנסות ממקורות שונים, יאפשרו לו לכלכל את מכונת המלחמה שלו בשלוש השנים הקרובות לפחות.

 

"צונאמי כלכלי" בעיראק וכורדיסטן מקל על דאעש

 

במקביל, לירידה במחירי הנפט יש השלכות שליליות גם לכוחות שנלחמים בדאעש. השבוע הזהיר סגן ראש ממשלת חבל כורדיסטן בצפון עיראק קבאד טלבאני, מכך שחבל ארצו עלול לטבוע ב"צונאמי כלכלי" בשל הירידה במחירי הנפט. זוהי מכה קשה לחבל הכורדי, שמאז 2003 נהנה משגשוג כלכלי יחסי ולהתעניינות מצד משקיעים בזכות תעשיית הנפט, עם יצוא של כ־600 אלף חביות ביום, והדבר עלול להשפיע גם על היכולת של הכורדים להילחם בדאעש.

 

ההיתדרדרות במחירי הנפט גוררת גם עיכוב בתשלום המשכורות של לוחמי המיליציה הכורדית, "פשמרגה", הניצבים בקו החזית נגד חמושי דאעש. לפשמרגה תפקיד חשוב באסטרטגיה האמריקאית בדחיקת דאעש מצפון עיראק, באמצעות הענקת חיפוי אווירי לכוחות הקרקעיים.

 

גם ראש ממשלת עיראק חיידר אלעבאדי הזהיר לאחרונה כי ארצו תתקשה להמשיך ולהילחם בדאעש בשל הירידה במחירי הנפט, המקור העיקרי להכנסותיה. אל־עבאדי הדגיש כי תקציבה של עיראק קוצץ השנה ב־30%, דבר שישפיע על האמצעים שיועמדו לרשות כוחות הביטחון העיראקיים הנלחמים באנשי הג'יהאד. ממשלת עיראק קיצצה גם ב־50% את תקציב המיליציה השיעית הראשית הנלחמת בדאעש. ללא סיוע מבחוץ, סביר להניח שהכוחות העיראקיים יתקשו לשחרר את מוסול במהלך השנה הנוכחית.

 

כלכלת מדינות המפרץ סופגת גם היא מכות קשות עם ירידת מחירי הנפט, אם כי לרובן עוצמה כלכלית גדולה יותר להתמודד עם הקשיים בהשוואה לעיראק. תקציבי הצנע של 2016, עליהם הכריזו מדינות המפרץ ובראשן ערב הסעודית, מעוררים חשש לתסיסה חברתית. משום שערב הסעודית היא הספקית השנייה בגודלה של לוחמים ערבים לדאעש (אחרי תוניסיה), תסיסה חברתית כזו עשויה לשרת את ארגון הטרור, המשחר לפתחה של החברה הסעודית בהצלחה לא מבוטלת.

 

 

מאז החל "האביב הערבי" בשלהי 2010, נטען כנגד משפחת סעוד, השולטת בערב הסעודית, כי היא "קונה שקט" באזורה באמצעות מיליארדים של הכנסות הנפט. אלא שעם שינוי חוקי המשחק, הסעודים מאותתים על שינוי קו בתחום המדיניות הכלכלית.

 

לסיכום, לירידת מחירי הנפט בעולם יכולה להיות השפעה חיובית על הצרת צעדיו של ארגון דאעש באזור אך לצד זה גם סיכונים.עם זאת, גם ברמת מחירי נפט נמוכה צריך להביא בחשבון שיכולתם של תאי דאעש ברחבי העולם לבצע פיגועים בסדר גודל של פריז לא תיפגע.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלת מדינות ערב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x