הגרוש נכנס להליכי פשיטת רגל: האם יפסיק לשלם מזונות?
פקודת פשיטת הרגל מאפשרת לגרושה לפנות לבית המשפט המחוזי בתיק פשיטת הרגל לשם קציבת מזונותיה
כאשר אדם נכנס להליכי פשיטת רגל, פעמים רבות יש להליכים אלה השפעה רבה על המעגל הקרוב אליו, כך לדוגמה בני משפחה שערבו לו, מוצאים עצמם מעורבים בהליכים, בית המגורים עומד בסכנה ומשפחה שלמה נגררת בעל כורחה להליכים המשפטיים.
בעיה זו לא פוסחת אף על הגרושה וילדי החייב שאינם מתגוררים עימו.
חייב הנכנס להליכים, לרוב לא משלם מזונות אף בתקופה שקדמה להליכי פשיטת הרגל, אולם כאשר הוא נכנס להליכי פשיטת הרגל הוא חייב להפסיק לשלם את פסק הדין שנקבע לו. וכך, הגרושה והילדים שאוחזים בפסק דין כנגד החייב וסברו כי פסק הדין מעגן את זכויותיהם, מוצאים עצמם לפני מערכה נוספת.
מה הפיתרון?
פקודת פשיטת הרגל מאפשרת לגרושה לפנות לבית המשפט המחוזי בתיק פשיטת הרגל לשם קציבת מזונותיה. בית המשפט יתייחס ליכולת ההשתכרות של החייב ולפסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה /רבנות וייקבע סכום כסף חודשי (לרוב זעום יותר מפסק הדין המקורי) שיועבר לאישה.
חשוב לדעת כי מדובר על סכום מזונות שוטפים ולא על מזונות עבר. ככל שיש חוב למזונות עבר על הגרושה להגיש תביעת חוב המפרטת את חוב המזונות.
גרושות רבות יודעות כי הפטר לא חל על חוב מזונות ומשכך לא מגישות תביעת חוב. המשמעות של אי הגשת תביעת חוב - אפילו כשמדובר בחוב מזונות עליו אין הפטר, היא שיכולים לראות את הגרושה כמי שוויתרה על החוב ולאחר קבלת ההפטר יופטר החייב מתשלום חוב מזונות העבר והאישה תעמוד אל מול שוקת שבורה.
בתיק בו ייצגתי לאחרונה הגיעה אלי גרושה לאחר שלא הגישה תביעת חוב במועד וסמוך לדיון ההפטר. ילדם המשותף של בני הזוג היה בגיר כך שלא עתרה לקציבת מזונות והיה קיים חשש כי לא תקבל את מזונות העבר ובעצם החייב שהתחמק מתשלום מזונות כל חייו יופטר מהחוב.
לאחר שהגשנו תביעת חוב ובקשה לארכה להגשת תביעת חוב, הסכים הנאמן לקבל את תביעת החוב ומאחר והחוב היה חוב מזונות, הייתה האישה במעמד של נושה מובטח שמשמעותו היא שיש לה עדיפות בחלוקת הכספים ושהיא גוברת על הנושים האחרים. מאחר והיה מדובר בדיון לפני הפטר וחלוקת הכספים, קיבלה האישה בסופו של דבר את כל הכספים שנצברו בקופת תיק הכינוס.
תמיד מומלץ להיוועץ בעו"ד שעוסק בתחום על מנת לתכנן את האסטרטגיה המשפטית, גם אם נראה כי אין מה לעשות או שמדובר בחוב עליו אין הפטר, שכן אי פעולה יכולה להוביל לעתים לתוצאה ההרסנית של ויתור /מחיקת החוב כולו.
עו״ד הילה נדב עוסקת בתחום פשיטות הרגל והוצאה לפועל.