אישה מוכה - מגיעה לך הגנה
החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לבית המשפט לתת צו הגנה לאישה מוכה, להרחיק את הבעל ולהטיל עליו מספר מגבלות. אבל כדי שזה יקרה על האישה לפעול ולהתלונן
אמבולנס מד"א היה בדרכו לעוד קריאה שגרתית. מקופת חולים מאוחדת בעיר רעננה התקבלה בקשה לאמבולנס לצורך פינוי נער צעיר שנקע את רגלו. שלוש דקות לפני שהגיעו ליעד הבחין אחד המתנדבים ברכב מפואר שנעצר בשול הכביש ומתוכו מושלכת בחורה צעירה, בטרם הספיק המתנדב לעכל את שראו עיניו הסתלק הרכב מהמקום, מותיר מאחוריו שובל עשן ואשה מושפלת, כאובה והמומה.
נהג האמבולנס הודיע על כך למוקד וביקש שישלחו אמבולנס אחר במקומו, הוא עצמו ירד וניסה לתחקר את האשה לפשר הדבר. הבחורה, שפניה חבולות, סיפרה לו בבכי שהיא בת זוגו של אחד האנשים החזקים במשק וכי הוא מכה אותה ומתעלל בה. כל ניסיונותיו להבין מי הוא הגבר המכה עלו בתוהו. לאחר מספר דקות התאוששה האישה, עצרה מונית ועזבה את המקום.
סיפור זה הנו אחד מיני רבים. על פי דו"ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת בשנת 2015 בין החודשים ינואר לאוקטובר נפתחו במשטרת ישראל 19,100 תיקים בגין תלונות על אלימות במשפחה, מהם 12,333 תיקים בגין תלונות על אלימות כלפי נשים, מקרב התיקים שנפתחו בגין תלונות נשים על אלימות במשפחה בחודשים ינואר-אוקטובר 6,519 תיקים נפתחו בגין עבירות נגד גוף ובכלל זה תקיפה, חבלה גופנית חמורה ועוד(כ-%54), 2,124 תיקים נפתחו בגין עבירות כלפי רכוש (%18), 267 תיקים נפתחו בגין עבירות מין במשפחה ו-24 תיקים נפתחו בגין עבירות נגד אדם דוגמת רצח, ניסיון רצח והריגה.
"בעל מכה" הוא מונח מתעתע. רבים נוטים לחשוב שיזהו גבר אלים תיכף כשיפגשהו, הם מציירים אותו בדמיונם כאדם בריון, חדל אישים, שיכור, שמכה את אשתו ואת ילדיו לעיני כל. אך לא כך הם פני הדברים. גבר מכה עשוי להיראות כלפי חוץ כגבר נורמטיבי, משכיל, אוהב אדם ונח לסביבה, אך בתוך הבית פנימה התנהגותו תהיה ההיפך הגמור.
גם "אישה מוכה" הוא מונח מטעה, בעוד רובנו מדמיינים אישה מוכה, כאשה לא מוצלחת שלרוב ספונה בביתה, מקרים רבים מוכיחים כי לדמיון זה אין אחיזה במציאות. נשים מוכות יכולות להיות מוצלחות מאד כלפי חוץ אך כשהן עוברות את מפתן ביתן הן חוזרות לבעל שמכה ומשפיל אותן.
להבנה שגברים מכים ונשים מוכות קיימת בכל שכבות האוכלוסיה יש חשיבות רבה בטיפול בבעיה. מעמד סוציו-אקונומי, השכלה, דת ושייכות לאומית אינם מדד ביחס של גבר כלפי בת זוגו.
האלימות כלפי נשים יכולה ללבוש צורות שונות, אך כלל אחד מחבר את כולן - הרצון של הגבר בשליטה. אין זה חשוב אם מדובר באלימות מילולית, פיזית או רגשית, הגבר האלים מבקש להטיל את שליטתו המוחלטת, מבלי שיוכל איש להטיל בה ספק.
מזהה עצמי כאשה מוכה, מה עלי לעשות?
קודם כל חשובה ההבנה שאם לא תפעלי בנידון המצב לא ישתנה מעצמו, זו לא מעידה ברגע של חולשה - מדובר בדפוס התנהגות פסול שחייב להיגדע באיבו.
החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לבית המשפט לתת צו הגנה לאישה המוכה, להרחיק את הבעל ולהטיל עליו מספר מגבלות שתכליתן כי הבעל יורחק מהאשה ולא יפגע בה עוד. בין יתר הסנקציות הקבועות בחוק יכול בית המשפט לאסור על החשוד:
● להיכנס לדירה בה מתגורר בן משפחתו או להימצא בתחום מרחק מסוים מאותה דירה, אף אם יש לו זכות כלשהי בה.
● להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום.
● לפעול בכל דרך המונעת או המקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו והוא אף אם יש לו זכות כלשהי בנכס.
● לשאת או להחזיק נשק.
בנוסף, קבע המחוקק בחוק העונשין התשל"ז- 1977, כי אלימות בתוך המשפחה אינה יכולה להיות כלולה תחת עבירת תקיפה סתם (סעיף 379) ו/או תקיפה הגורמת חבלה ממשית (סעיף 380) שעונשן עד שנתיים ושלוש שנות מאסר בהתאמה, ולכן קבע המחוקק בסעיף 382 (ב) ו-(ג) כי – אם בוצעו העבירות בסעיפים אלו בתוך המשפחה אזי הדין הינו עד כפל העונש. ההשלכות לכך הן שאם עד עתה היו גברים מכים נידונים לעונשי מאסר של עד שלוש שנות מאסר בגין התקיפה אותה ביצעו עכשיו יכול בית משפט לדון גברים מכים לעונש של עד שש שנות מאסר.
לסיכום:
לצערינו, עבירות אלימות בתוך המשפחה הינן דבר נפוץ, אם את מזהה עצמך כאשה מוכה, אל תשתהי. טעות גדולה לחשוב שהייתה זו מעידה חד פעמית שתחלוף. גשי לתחנת המשטרה הקרובה לביתך ובקשי שיספקו לך הגנה, החוק מבין את צרכייך ולרוב ידע להגן עלייך.
עו"ד מור ברכה ועו״ד יהונתן קמיל עוסקים בדין הפלילי.