חמש טעויות נפוצות בעריכת צוואה
לכל אדם מומלץ לערוך צוואה כדי להעניק תוקף חוקי לחלוקת נכסיו ולקיום רצונותיו לאחר
חייה של מיכל (שם בדוי) החלו להתדרדר. היא פוטרה מעבודתה, המינוס בבנק תפח וילדיה לא התבלטו בלימודיהם. הקש ששבר את גב הגמל היה המחלה שהתגלתה והחלה מתפשטת בגופה. היא החליטה לעשות מעשה וכתבה מעין ״מכתב פרידה״ ובו ניסחה צוואה מאולתרת על דף מחברת. במכתבה נפרדה מבעלה, מילדיה ומשאר בני משפחתה וחילקה את מעט הנכסים שהיו ברשותה להוריה. לאחר מכן נסעה לגשר ההלכה ברמת-גן ומשם לצערנו, קפצה אל מותה.
"לא לחינם אני בוחר לשתף אתכם בסיפור המצער הזה." מסביר עו"ד קורץ העוסק בדיני ירושות וגירושין מזה למעלה מעשרים שנים. "במקרה שלפנינו, עתרו ילדיה של מיכל בבקשה לביטול הצוואה בטענה שהיא לא נכתבה כראוי ובהעדר שיקול דעת והוכח לבית המשפט כי מסתמן ומיכל לא הייתה בצלילות מלאה בעת כתיבת הצוואה. במכתב לא היה תאריך מדויק ולא הופיעה חתימתה של המנוחה וכמו כן הועלו מגוון טענות באשר לחוסר בהירות כללי. בית המשפט קיבל את עתירת הילדים ופסל את הצוואה מקיום.
על מנת שלא להגיע למצבים מעין אלה, מייעץ עו"ד קורץ להקפיד על כתיבת צוואה מדויקת ונכונה ולהימנע מטעויות החוזרות על עצמן ואשר עשויות להוביל בסופו של דבר לפסילת הצוואה.
לפניכם מספר טעויות נפוצות שלו נדע להימנע מהן, נגיע בבטחה למימוש וקיום הצוואה בבוא העת:
1. צוואה בכתב יד: במקרה בו החליט אדם לערוך צוואה בכתב יד, על הצוואה כולה להיכתב בכתב ידו של המצווה בלבד בציון תאריך עריכת הצוואה ובצרוף חתימת ידו של המצווה. בכל מקרה אחר, הצוואה עלולה להיפסל ולא לקבל תוקף משפטי.
2. צירוף חוות דעת רפואית: במקרה וכותב הצוואה מבוגר או חולה, מומלץ מאוד לצרף חוות דעת רפואית מפורטת ותקפה, על מנת למנוע התנגדויות לצוואה בטענת חוסר כשירות של המצווה בשעת כתיבת הצוואה.
4. פירוט רצון המצווה באופן מפורט ובהיר: לעיתים קרובות הצוואה נכתבת בראשי פרקים או בפירוט מנימלי. מקרה כזה עלול לפתוח פתח לטענת אי בהירות הצוואה, אשר עשוי להוביל בסופו של יום לביטול הצוואה. לאור זאת על הצוואה להיות כתובה באופן מפורט ככל שניתן, חד משמעי וברור לכל אדם.
5. תנאי קיום סבירים: טעות נפוצה מאוד בקרב כותבי הצוואות מתרחשת כאשר מפורטים תנאים קשים ובלתי סבירים לקיום הצוואה, לדוגמא: אב שלא אהב את המציאות לפיה בנו יוצא עם בחורה הצעירה ממנו בעשור ובחר להתנות את קיום צוואתו בכך שבנו ייפרד מחברתו, שאחרת הרכוש יחולק לכל האחים מלבדו. ההתנגדות שהוגשה ע"י הבן, התקבלה בטענה שהתנאי מופרך ובלתי ניתן לאכיפה.
לסיכום ממליץ עוה״ד רועי קורץ לכל אדם הניגש למלאכת כתיבת צוואה, להתייחס לכתיבתה בכובד ראש וברצינות הראויה, להיות ער ובקיא בכללים וזאת על מנת למנוע עוגמת נפש עתידית לאנשים היקרים מכל. ולזכור כי על אף האלמנטים הרגשיים הכרוכים בצוואה, הרי שמדובר במסמך משפטי לכל דבר ועניין.
עו"ד רועי קורץ עוסק בדיני משפחה.