יותר הבנה של חשיבות הקיימות ויותר חללים רב שימושיים
פרויקטים בולטים מהשנה החולפת, תיעוש הבנייה ולאן מועדות פניו של ענף האדריכלות ב־2018? סיכום השנה החולפת באדריכלות
בשיתוף משה צור אדריכלים בוני ערים בע"מ
שנת 2017 התאפיינה בהאטה בענף בנדל"ן, שעליה לקח קרדיט שר האוצר, ולמרות זאת נמשכה העלייה במחירי הדיור. בתחום האדריכלות ניסו להירתם למאמץ להוזלת מחירי הדיור באמצעות בנייה מתועשת ובנייה טרומית.
"כשהתחלנו לעבוד בתחום האדריכלות לפני 40 שנה, עסקנו רבות בתיעוש הבנייה לצורך בניית דירות איכותיות במחיר נמוך בשיטה של בנייה מתועשת ובנייה טרומית. המשרד שלנו היה מהמובילים שעבדו בשיטות הללו", אומר האדריכל משה צור, שמשרדו דורג שני בגודלו ב־ DUN'S 100לשנת 2017. "עם השנים אני יותר ויותר סבור כי כדאי לחזור ולהתרכז בשיטות האלה שמוזילות את עלויות הבנייה ומקצרות את משך הבנייה באופן משמעותי. יש בארץ בעיה של כוח אדם בענף הבנייה והשיטות הללו מאפשרות לסיים פרויקטים מהר יותר ועם פחות כוח אדם, תוך שליטה רבה יותר על העבודה".
משרד משה צור אדריכלים ובוני ערים נוסד על ידי צור בשנת 1978 וחוגג החודש 40 שנה, ועם 90 עובדים בשני משרדי החברה, בחיפה ובתל אביב, המשרד מוביל את ענף האדריכלות בישראל. המשרד טיפל עד כה ביותר מ־1,000 פרויקטים, בהם פרויקטים מסחריים, תעסוקה ומשרדים, מגורים ברמות וסוגים שונים, מבני אקדמיה וקהילה וכן תכנון ערים ועיצוב פנים. בשנים האחרונות מתמחה המשרד בתכנון מגה-פרויקטים ומגדלים, ובאחרונה פורסם ב"כלכליסט" על פרויקט בתכנונו על שטח מפעל דפי זהב במתחם הבורסה ברמת גן, זאת בנוסף לעשרות פרויקטים אותם הוא מתכנן היום.
מהם האירועים הבולטים שקרו בענף השנה לדעתך?
"השנה התבלטו תהליכי האצה של תכניות בניין ערים גדולות שהמטרה שלהן ליצור קרקע זמינה יותר לשימוש, והתחלת יישום של פרויקטים גדולים עם שימושים מעורבים, שזה העתיד, והוא מתחיל להתממש".
מהם קווי האדריכלות המובילים לשנת 2017?
"שנת 2017 התאפיינה במיוחד בהבנה של חשיבות הקיימות והבנייה הירוקה, עם חסכון באנרגיה והשקעה באיכות הפרויקטים. זהו תהליך שהולך וגובר ויגלוש גם לעבר השנים הבאות. אנו רואים לדוגמה שימוש גובר של קירות מסך כפולים וחיפוש אחר פתרונות של אנרגיות מתחדשות, כגון פתרונות סולאריים.
"יחד עם זאת, התחזקה ההבנה שהשקעה באיכות פרויקט מביאה תועלת גם ליזם, גם למשתמש וגם לציבור. נושא החללים השיתופיים אף הוא מרכזי בשנה האחרונה וחברות, כגון WeWork ו־WeLive מאפשרות אכלוס בשטחים גדולים. בערים צפופות, השימוש במודלים אלו נותן מענה לניצול יעיל יותר של שטחי תעסוקה ומגורים, ומענה לדור שלם חדש של אנשי מקצוע שיכולים להשתמש יחד בשטחים לעבודה וזה מקל עליהם תקציבית וגם מאפשר להם עבודה משותפת ושיתופי פעולה. נושא נוסף שמתפתח מאוד זה משרדים לשימוש זמני – חברות כמו ריג'ס שמספקות משרדים לשימוש זמני, וכל אלו יחד מובילים את תחום גמישות השימושים במבנים ללא הצורך להתחייב לקנייה או להשכרה ארוכת טווח.
"אלמנט במגורים שהולך חזק וימשיך לנסוק הוא נושא של גמישות על ידי חלוקת חללים משתנה. אני באופן אישי חסיד של גמישות מרבית, ומודולים של מחיצות הזזה מאפשרים להפוך דירה של ארבעה חדרים לשלושה ולשני חדרים, אלו פתרונות גמישות מעולים ואנו גם מיישמים את זה בפרויקטים שלנו. נושא הרב שימושיות של חללים הוא נושא מוביל ששווה להתעמק בו ומספק ערכים טובים".
מה הוביל לטרנד זה?
"אני חושב שמה שהוביל לטרנד הזה היא ההבנה של כל ציבור העוסקים בתכנון: מתכננים, רשויות ויזמים, להשקיע בבניינים טובים ואיכותיים יותר וכמובן יש גם את האינטרס הציבורי שמוביל לפרויקטים איכותיים והאינטרס היזמי בהם גבוה יותר. כיום חלחלה ההבנה שיש לדאוג לבניין איכותי בעזרת אדריכלות איכותית תוך דאגה למרקם העירוני, כלומר כל המארג של הרחובות: סמטאות, דרכי הליכה, כבישים ובניינים שיושבים עליהם".
אילו פרויקטים מיוחדים משרדכם הוביל השנה?
"בינואר אנו חוגגים 40 שנה למשרד אשר בו שותפים אשתי ארנה צור ואנוכי, וארבעה שותפים נוספים: מנדי רוטברד, אורי גת, דני אוחנה ושמעיה צרפתי. עד כה תכננו יותר ממאה פרויקטים מסחריים בישראל וברחבי העולם ביותר מ־30 ארצות. התחלנו במזרח ובמערב אירופה, והמשכנו לקפריסין, הבלקן, מרוקו, ברזיל, תאילנד ובארצות רבות נוספות. תכננו מרכזי קניות גדולים, האחרונים היו בפולין ובברזיל וכעת אנו נמצאים בשלבי בנייה של פרויקטים בתאילנד ובמוסקבה.
פרויקט בולט שחנכנו השנה הוא עזריאלי שרונה – הבניין המפותל, שהוא פורץ דרך מבחינת צורתו וגודל הקומות, ובנוי בטכנולוגיה מתקדמת של מעטפת כפולה שחוסכת אנרגיה. תכננו אותו יחד עם דוד עזריאלי ז"ל, והוא כרגע בשלבים של אכלוס.
"אנו נמצאים לקראת סיום של חלק המידטאון בפרויקט מידטאון/ עזריאלי טאון. מדובר בקומפלקס של עירוב שימושים. בניין המשרדים כבר אוכלס ואנו בשלבי סיום של בניין המגורים. יש במקום אולם ספורט עירוני, גני ילדים ושטחים מסחריים – כולם בשלבי סיום. מה שמיוחד בפרויקט זה שהוא מגובש סביב פארק מרכזי שנותן לו את הזהות ואת האיכות שלו כמוקד ירוק פנימי שסביבו הפרויקט בנוי. הפרויקט הזה בעדיפות להולכי רגל ולמרחב ציבורי, וכולל רחובות הליכה קטנים ואינטימיים וחלל ירוק. בהמשכו של פרויקט מידטאון מתוכנן פרויקט עזריאלי טאון שבנייתו כבר החלה".
אירוע אדריכלי משמעותי נוסף, לדברי צור, הוא התב"ע שאושרה באחרונה להמשך פרויקט עזריאלי – מגרש "ידיעות אחרונות". מדובר במגדל של 80 קומות עם עירוב שימושים שמהווה המשך למרכז עזריאלי וכולל מסחר ומגורים, מלון ומשרדים, כמו גם שטחים שיוקצו לעיריית תל אביב, עם חיבור לרכבת הקלה. "פרויקט נוסף משמעותי שסיימנו השנה", מוסיף צור, "הוא בניין משרדים לחברת מנורה ברחוב ז'בוטינסקי ברמת גן ובניין מגורים ברחוב ארלוזורוב 17 בתל אביב, על מגרש מוסך דן לשעבר. כמו כן, מגדל מגורים נוסף בפרויקט, הכולל שימור, בשטח בית החולים אסותא לשעבר, ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>