$
נדל"ן בינ"ל
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

המבנים שהגדירו מחדש את תחום האדריכלות בעולם

אולם קונצרטים, בניין מדע בקמפוס ומגדל משרדים: שלושה מבנים שהביאו את מקצוע האדריכלות לקצה בשנת 2017

דניאל דותן 09:5407.01.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

שנת 2017 הסתיימה בתקווה מרעננת למומחי האדריכלות בזירה הבינלאומית בזכות מבנים רבים שקוראים תיגר על חוקי היסוד, מרשימים ביופיים ומשלבים את מיטב החדשנות הטכנולוגית. חלקם עוצרי נשימה מבחינה ויזואלית, אחרים מביאים את האדריכלים שעיצבו אותם אל הקצה. בחרנו שלושה מבנים יוצאי דופן בגרמניה, ארצות הברית והפיליפינים שמסכמים בצורה טובה את החדשנות האדריכלית בשנה החולפת.

 

 

אולם הקונצרטים אלבפילהרמוני בהמבורג. עשור של המתנה אולם הקונצרטים אלבפילהרמוני בהמבורג. עשור של המתנה צילום: Thies-Rätzke

 

אולם הקונצרטים בהמבורג

אולם הקונצרטים אלבפילהרמוני (Elbphilharmonie) בהמבורג, גרמניה, יפתח ב־11 בינואר השנה, עשור מאוחר יותר מהמתוכנן ובתקציב גדול פי עשרה מהתקציב המקורי. בכל זאת, אין ספק שהיה שווה לחכות. המבנה אשר תוכנן על ידי האדריכלים הרצוג ודה מרון (Herzog & de Meuron), זכה לשבחים אדירים ממבקרי האדריכלות ולהתלהבות אדירה מצד תושבים מקומיים שחששו בעבר כי הפרויקט לעולם לא יגיע אל סיומו (מישהו אמר לה סגרדה פמיליה?). המבנה תוכנן במקור בתקציב של 77 מיליון אירו, אך בסופו של דבר הסתכם בעלות מופרכת של 789 מיליון אירו ועתיד להיות אחד ממבני העל של שנת 2017 שיזכרו לעד.

 

לדברי המבקרים, מדובר בפרויקט שאפתני בקנה מידה חסר תקדים. הכרך המונומנטלי הגלי של אולם הקונצרטים ו־600 עמודי הזכוכית המעוגלים שלו אשר ניצבים על גבי בניין לבנים, מעניקים למבנה נוכחות דרמטית. מדובר במחסן לשעבר שניצב על המים ושינה את תכליתו לאולם הקונצרטים, בעודו מעניק למבקרים נוף מרהיב של הנמל הנשקף מן הסיפון. עיצוב הפנים אף הוא ללא רבב: האולם הגדול, אחד משלושת אולמות הקונצרט, מכיל מנורות זכוכית וכ־10,000 לוחות אקוסטיים נפרדים, וחדרי השירותים מצוידים במברשות טואלט בשווי 300 אירו.

 

על אף חדשנות המבנה שעולה אל קו הרקיע של המבורג, האלבפילהרמוני מושרש במורשת האדריכלית של העיר ושומר על העיצוב האקספרסיוניסטי של הלבנים עם צבעים וטקסטורה שזיכו את המבורג במוניטין אדריכלי בן כמעט 100 שנים.

 

מרכז המדע ג'רום ל. גרין בניו יורק

בעשור האחרון, אוניברסיטת קולומביה הייתה הכוח המניע מאחורי מספר פרויקטים מונומנטליים בניו יורק שהובילו כמה מן האדריכלים המשפיעים ביותר של המאה ה־21, תוך שינוי המבנים המוסדיים של הקמפוס ששינו את הזהויות האדריכליות של הארלם ואת האפר ווסט סייד. באביב 2017, הבניין הגבוה באוניברסיטה התרחב עם חנוכת מרכז המדע ג'רום ל. גרין Jerome L. Greene)). לקמפוס החדש לא יהיו שערים או מחסומי רחוב בין בנייני אוניברסיטת קולומביה לבין העיר הסובבת אותו. באוניברסיטה מתכננים להרחיב את הקמפוס במנהטן במהלך שני העשורים הבאים, על פי תכנית אב שתוכננה על ידי האדריכל רנצו פיאנו (Renzo Piano), זוכה פרס פריצקר (הנחשב לפרס נובל לאדריכלות), וזאת במטרה להפוך את הקמפוס לעכשווי ולמזג את האוניברסיטה עם הקהילה הסובבת אותה.

 

המבנה בעל תשע הקומות נפרש על שטח של כ-42 אלף מ"ר, והוא המבנה הגדול ביותר שאוניברסיטת קולומביה אי פעם בנתה ובניין המדע האקדמי הגדול ביותר בניו יורק. האדריכל רנצו פיאנו יצר חללים חדשניים שיזמינו לתוכם מפגשים חברתיים של אנשי סגל וסטודנטים לחלוק רעיונות, לשמוע פרספקטיבות חדשות וליצור תובנות חדשות. גרמי מדרגות שמשדכים יחד זוגות של קומות, רווחים משותפים עם מתקנים קהילתיים ומד גובה בכל קומה, יבטיחו כי קבוצות של מדענים עם תחומי חקר משותפים יישבו בין החללים ויטפחו רעיונות תוך שיתופי פעולה. קומת הקרקע של מרכז המדע הירוק ובר הקיימא תוכננה עם אפשרויות לשטחי קמעונאות ומסעדות, שישרתו הן את הקמפוס והן את הקהילה המקומית. בקומת הקרקע של הבניין ישנו מסדרון שישמש גם אתר לאירועים ציבוריים ומפגשים אינטראקטיביים של אנשים מכל הגילים העוסקים במדעי המוח. המסדרון ישמש גם מרכז בריאות קהילתי ויספק שירותי בריאות לקהילה, כגון: מדידת לחץ דם, בדיקות כולסטרול והעלאת המודעות לסכנות שבץ ולבריאות הנפש. מעבדה חינוכית תארח מגוון רחב של תכניות שיעניקו אפשרויות תעסוקה לסטודנטים מקהילת הארלם המערבית וניסיון מעשי, כולל התמחות ייחודית אחת לתלמידים מבתי ספר תיכוניים.

 

מגדל Caza במנילה. הימנעות מסימני ההיכר של אדריכלות ארגונית מגדל Caza במנילה. הימנעות מסימני ההיכר של אדריכלות ארגונית צילום: Frank Callaghan

 

מגדל סיטי סנטר במנילה

האדריכל ששינה באופן המשמעותי ביותר את דימוי הערים הפיליפיניות הוא בכלל מברוקלין. קרלוס ארנייז (Carlos Arnaiz) העניק לפרויקט מגדל מרכז העיר מודרניזציה שמגיעה מערים גדולות. המשרדים הראשיים של ארנייז (CAZA) ממוקמים בברוקלין בניו יורק, ומחזיקים משרדים בשלוחות במנילה בפיליפינים, בוגוטה בקולומביה ולימה בפרו. מגדל Caza במרכז העיר במנילה נחשב למהפכני של ממש מבחינת מבנהו. זהו בניין משרדים חדש עם 27 קומות אשר יכיל את משרדי גוגל בפיליפינים וישמש מפקדה ראשית עבור מספר חברות טכנולוגיה אחרות. ארנייז נמנע משימוש בסימני ההיכר הרגילים של אדריכלות ארגונית ובמקום זה עשה שימוש בטכניקות וטכנולוגיות מיוחדות לבניין, כגון: קיר מסך הזכוכית המתוח במקום מרפסות גסות המפריעות לשלווה. ערכת הצבעים שבחר אף היא מהווה נסיגה מהגוונים הרגילים של האדריכלות הארגונית, ישנה נסיגה ממבנה סטנדרטי בקו ישר והמרפסות דמויות הסנפיר בולטות בייחודן.

 

הכתבה תורגמה מאתר Artsy.net

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן