$
חדשות הבריאות

בשורה לחולי סוכרת מסוג 1: הורחבה הזכאות למד סוכר רציף

הרחבת הזכאות למד סוכר רציף במסגרת סל הבריאות 2018 תסייע גם לחולי סוכרת מסוג 1 מעל גיל 18 לשפר את איכות חייהם ולאזן את ערכי הסוכר בדם

שירלי שני 12:4109.02.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

 מסקנות הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2018 כוללות החלטה אשר תקל גם על חייהם של חולי סוכרת מסוג 1 מעל גיל 18 ותשפר את הטיפול במחלה. עד כה, מד סוכר רציף היה מאושר במסגרת סל הבריאות רק בעבור ילדים עד גיל 8 החולים בסוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים") או ילדים בגילי 18-8 אשר רמות הסוכר בדמם אינן מאוזנות למרות מתן אינסולין והם חווים לפחות שני אירועי היפוגליקמיה בשנה – ירידה חדה בערכי הסוכר. החלטת הוועדה מרחיבה את הזכאות לשימוש במד סוכר רציף עבור כל החולים בסוכרת מסוג 1, ללא קשר לגילם וללא קשר לרמות ההמוגלובין המסוכרר – HbA1C.

 

הטכנולוגיה שנכנסה לסל שירותי הבריאות של 2018 היא מד סוכר מסוג Flash לניטור רציף של רמות הסוכר בגוף. המכשיר כולל מדבקה לשימוש על הזרוע, ואליה מחובר חיישן. את החיישן סורקים באמצעות קורא אלקטרוני, המציג את רמת הסוכר העדכנית. יצוין כי על רכישת המדבקות חלה השתתפות עצמית של המטופלים.

 

 צילום: stevepb/Pixabay

 

בישראל מאובחנים כ־60 אלף איש ואישה הסובלים מסוכרת מסוג 1, מתוכם כ־6,000 מתחת לגיל 17. סוכרת מסוג 1 (Type 1 Diabetes Mellitus) היא מחלה אוטואימונית, המתבטאת בפגיעה של המערכת החיסונית כלפי תאי הבטא של הלבלב עד אשר הם אינם מפרישים אינסולין – הורמון שתפקידו לאזן את רמות הסוכר בדם. לכן זקוקים החולים למתן אינסולין חיצוני לכל חייהם על מנת לאזן את ערכי הסוכר בדם ולמנוע את סיבוכי המחלה. חלק מהחולים אינם מצליחים להגיע לאיזון של רמות הסוכר למרות מתן האינסולין, וכתוצאה מכך עלולה להתרחש ירידה חדה בערכי הסוכר, מצב הנקרא היפוגליקמיה והמתבטא בתסמינים, כגון דופק מואץ, רעד, חולשה, סחרחורת, ובמקרים הקשים, עילפון ופרכוסים. כאשר רמות ההמוגלובין המסוכרר HbA1C הן מעל 6.5 רמות הסוכר בדם גבוהות מאוד, ומעל 7.5 החולה ייחשב כסוכרתי שאיננו מאוזן.

 

ניטור מתמשך של רמות הסוכר בדם

לדברי פרופ' נעים שחאדה, נשיא האגודה הישראלית לסוכרת ומנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת והשמנה במרכז הרפואי רמב"ם, בהשוואה למדידת סוכר המבוצעת מספר פעמים במהלך היום ומספקת נתונים לאותו רגע נתון, מד סוכר רציף מנטר את רמות הסוכר 24 שעות ביממה. "המכשיר מספק לחולה בכל מדידה הן את ערכי הסוכר ברגע הנתון והן נתונים של שמונה השעות האחרונות, וכך ניתן לגלות את השינויים ברמות הסוכר במהלך כל שעות היום והלילה", מסביר פרופ' שחאדה. "העובדה שבכל זמן נתון ניתן לדעת מהם ערכי הסוכר בדם מסייעת למנוע מצבים של עלייה או ירידה חדה ולקבוע את זמני הארוחות וסוגי המזון בהתאם. המדידה הרציפה מספקת גם תמונת מצב לסיבה לשינויים ברמות הסוכר שיכולה להיות קשורה באוכל, פעילות גופנית, שינה וכדומה".

 

תחושת ביטחון ואיזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם

כאמור, אחד המצבים הקשים ביותר עבור חולים המטופלים באינסולין הינו מצב של היפוגליקמיה. פרופ' שחאדה מסביר: "המדידה הרציפה של רמות הסוכר בדם מספקת לחולה שקט נפשי ותחושת ביטחון היות שהוא ער לכל שינוי ברמות הסוכר ויכול למנוע את ירידת הסוכר החדה באמצעות הפסקת מתן אינסולין או שתייה מתוקה, או אכילת מזון מתוק, ברגע שהוא מבחין שערכי הסוכר יורדים מאוד. כמו כן, המטופל יכול להימנע מצריכה מיותרת של מזון מתוק בגלל החשש מהיפוגליקמיה. ללא השימוש במד סוכר רציף, מטופלים שחוו היפוגליקמיה נהגו לאכול ארוחה נוספת ומיותרת, בזמנים שונים במשך היום, למרות שלא היו רעבים, רק במטרה למנוע היפוגליקמיה. צריכת הקלוריות המיותרת היוותה מחסום לאיזון מטאבולי והובילה להשמנה. כמו כן יש לא מעט מטופלים אשר חששו להעלות את מינון האינסולין בגלל החשש מהיפוגליקמיה ולכן לא הצליחו להגיע לאיזון רמות הסוכר".

 

כיצד המדידה הרציפה מסייעת באיזון רמות הסוכר ובמניעת סיבוכי מחלת הסוכרת?

"הניטור והמעקב המתמשכים אחר רמות הסוכר, יתנו למטופל ולרופאים הבנה טובה יותר של השינויים הספציפיים לאחר אכילת מזון מסוים, צום מתמשך, פעילות גופנית ושינה. בהתאם לתובנות הללו יבוצע שינוי בתוכנית הטיפולית והיא תתאים לדפוסי התנהגות הסוכר אצל כל מטופל. כך נצליח להגיע לאיזון טוב יותר, מבלי לסכן את החולה בהיפוגליקמיה. לאיזון טוב יותר של ערכי הסוכר בדם יש השפעה גם בהפחתת הסיכון לסיבוכים הרבים של מחלת הסוכרת, בהם: פגיעה עצבית בעצבים ההיקפיים בגפיים (נוירופתיה סוכרתית), פגיעה בכליות, מחלות עיניים, כגון רטינופתיה סוכרתית וניוון מקולרי תלוי גיל, טרשת העורקים המעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, נטייה לזיהומים וכתוצאה מכך התפתחות של פצעים קשים לריפוי ונמק המצריך קטיעת גפיים".

 

יתרון נוסף למדידה הרציפה הוא בהפחתת הצורך במספר דקירות מדי יום, הגורמות לחולי הסוכרת לסבל מיותר, בעיקר כשמדובר בילדים קטנים.

 

כל היתרונות הללו משפרים את איכות חיי המטופל ואת מצבו הבריאותי, ועל כן הכנסת הטכנולוגיה של מדידה סוכר רציפה מהווה בשורה של ממש עבור חולי סוכרת מסוג 1 מעל גיל 18 וצפויה להעלות את שיעור הסוכרתיים המאוזנים באוכלוסייה.

x