הרמת סינוס: הטיפול לעיבוי העצם לקראת ההשתלה הדנטלית
ההליך משלב טכנולוגיות מתקדמות ומספק את הבסיס לקראת השתלת השיניים העתידית. באיזה דרכים הוא מתבצע ומתי נעשה שימוש בעצם מלאכותית?
בשיתוף חיוכים– מרכז להשתלות שיניים
הטיפולים הכרוכים בהשתלות שיניים נמצאים בעלייה ניכרת בישראל במהלך השנים האחרונות.הסיבה לכך פשוטה: מדובר בפתרון רפואי ואסתטי לטווח ארוך המציע יתרונות רבים בניגוד לסרבול הכרוך בהתנהלות עם שיניים תותבות.
אם כך, מהו שתל דנטלי? השתל הוא סוג של בורג המקובע לעצם הלסת. רובם המכריע של השתלים עשויים מטיטניום. בין השתלים עצמם יש כמה וכמה הבדלים, הבאים לידי ביטוי בצורתם החיצונית, באורכם ובהתאמתם לחלקי השיקום הפנימיים.
כחלק מהליך השתלת השיניים מחדיר הרופא לעצם הלסת את השתל, ומעליו מניח כתר חרסינה. ניתן להציב את השתל במקום כל שן חסרה, אולם בכדי שהשתל ייקלט על עצם הלסת להיות בריאה. זה אולי נשמע כמובן מאליו, אבל לאמיתו של דבר, תנאי הכרחי זה פוסל לא מעט מטופלים הסובלים ממגוון רחב של בעיות המונעות ביצוע אפקטיבי של התהליך.
במידה ועצם הלסת איננה בגודל המתאים או במצב הבריאותי המתאים יש לבצע הליך המוכר בשם הרמת סינוס או השתלת עצם. הסינוסים (המוכרים גם בשם מערות הפנים) נמצאים משני צדי הלסת העליונה. הרמת סינוס היא הליך כירורגי שבמסגרתו משתיל רופא השיניים עצם בין הסינוס לבין עצם הלסת העליונה על חשבון חלל הסינוס– וזאת במטרה לסייע לשתל הדנטלי להיקלט. זהו למעשה טיפול תומך לטיפולי ההשתלה, כאשר מילוי וחיזוק החלל בין הסינוס לבין הלסת העליונה מספק את המענה לחוסר העצם.
הרמת סינוס מתבצעת בכמה שיטות. השיטה האחת היא הרמת סינוס סגורה, המבוצעת מתוך אתר ההשתלה, שהוא גם הפתח שדרכו יוחדר השתל. שיטה נוספת היא הרמת סינוס פתוחה, המבוצעת כאשר כמות העצם השארית ברכס היא פחותה מחמישה מילימטרים ומבוצעת דרך פתח בעצם הלסת שדרכו מוחדרת העצם. בכל אחת מהשיטות מתבצעת כניסה אל תוך חלל הסינוס, הרמת הרירית (המצפה אותו מבפנים), והשתלת עצם כתושה –סינתטית או טבעית.
בדרך כלל משתמש רופא השיניים בעצם מלאכותית, שלאחר מספר חודשים מסייעת להצמיח עצם טבעית חדשה אצל המטופל. כאמור, ישנם מקרים שבהם ניתן להשתמש בעצם שניטלה ממקום אחר מגופו של המטופל או בעצם של תורמים. כך או כך, מטרת הטיפול היא זהה – לייצר עצם לסת רחבה וארוכה מספיק שתהווה בסיס לטיפולי השתל העתידיים.
קיימות טכנולוגיות רפואיות מתקדמות נוספות המגבירות את הסיכוי להצלחת השתל, ביניהן ניתן למנות את (Platelet Rich Fibrin (PRF, או בתרגום חופשי: פיברין עשיר בטסיות דם. לפיברין ולטסיות הדם תפקיד חשוב בתהליכי הריפוי. הגברת הנוכחות של טסיות הדם ברקמה המטופלת מקדמת את הריפוי שלה ומשפרת את סיכויי ההצלחה של טיפול הרמת סינוס.
עוד חשוב לציין כי לשם הצלחת הטיפולים נעזר רופא השיניים בצילומי סי.טי הבוחנים את גובה העצם. הצילומים מעניקים מבט תלת ממדי של האזור ומאפשרים לרופא לאבחן מבנים רגישים ותעלות עצב, וכך לתכנן את ההשתלה מבלי לפגוע בהם במהלך ההליך. כמו כן,ידע מוקדם על גובה ורוחב העצם מאפשר לרופא לבחור את השתל המתאים ביותר עבור המטופל.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>