חצי שעה ממרכז הארץ: דירה ב-1.1 מיליון שקל
זוגות צעירים שמתקשים להגיע לדירה מוצאים באחרונה אלטרנטיבה ביישובי יהודה ושומרון, שבנוסף למחירים אטרקטיביים מציעים גם סביבה ירוקה ופסטורלית - ובתים צמודי קרקע. "הגענו בלי ציפיות - ונכבשנו"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
רבות כבר דובר על מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר, המבקשת לשנות את כללי המשחק בשוק הנדל"ן הישראלי, ולקרב את צעירי הארץ לחלום הדירה. אלא שנכון לעכשיו, הכוונות הטובות סימנו מגמה אך טרם שינו את המציאות, כשפרויקטים רבים מתעכבים, ההיצע ממשיך לשמור על מרחק מהביקוש, והמחירים מסרבים לרדת.
אז האם זה הזמן לארוז את המזוודות ולחפש עתיד במקום אחר? כלל לא בטוח. בזמן שהמדינה מנסה להוריד את מחירי הדירות, ובלי שהדבר ידוע לזוגות צעירים רבים, במרחק של כ-30 דקות נסיעה בלבד ממרכז הארץ ניתן למצוא אלטרנטיבת מגורים קורצת - בתים צמודי קרקע של 4 ו-5 חדרים, במחיר שפוי ובלב אזור ירוק ופסטורלי.
"בדומה למשפחות צעירות רבות בישראל, גם אצלנו סוגיית המגורים תמיד עמדה על הפרק", מספרים בני הזוג חזקי והילה הומינר, בני ה-30. "אחרי שנים ארוכות של שכירויות ועם התרחבות המשפחה - כיום יש לנו ארבעה ילדים - הרצון לבית משלנו גבר. חיכינו להזדמנות הנכונה לעשות את הצעד הזה".
באמצעות מכרים התוודעה משפחת הומינר לשכונה המתפתחת כרם רעים שבחבל בנימין, ומה שהחל כביקור תמים לשבת, הפך תוך זמן קצר להחלטה לרכוש בשכונה בית. "לא הגענו עם ציפיות גבוהות מדי, אבל מהר מאוד נכבשנו", משחזרים השניים. "התרשמנו גם מהמרקם האנושי וגם מהחזון. להקים שכונה מאפס זה לא עניין של מה בכך, והחלוציות הזו בהחלט שבתה אותנו. התחברנו למה שיש למקום להציע, לתנופת העשייה והיצירה. קפצנו על העגלה ודי מהר גם חתמנו על חוזה".
תוכניות בינוי ל-400 יחידות דיור
כרם רעים היא שכונה הכלולה בגוש טלמונים המשתייך למועצה האזורית מטה בנימין. השכונה הוקמה בתחילת העשור, לזכרם של החיילים שמואל וייס, עמיחי מרחביה ויוני נתנאל ז"ל, שחבריהם נמנים על גרעין ההקמה.
כיום מתגוררים בשכונה 40 משפחות, אבל מבחינת אנשי כרם רעים זוהי רק יריית הפתיחה. "בכרם רעים ובאזור כולו מתקיימת בנייה בלתי-פוסקת ובהיקפים נרחבים", אומר מזכיר היישוב, דובי גרינפלד. "רק בכרם רעים יש כבר תוכניות בינוי ל-400 יחידות דיור, וזו רק ההתחלה. בכלל, הפוטנציאל הן בכרם רעים והן בגוש טלמונים הוא עצום - זהו אזור שכבר כיום 'עף' קדימה, וברור לכולנו שעם הזמן הוא רק יתפתח, יתרחב וישתדרג".
רוב תושבי השכונה דתיים, אבל חברי כרם רעים מקפידים להדגיש את שאיפתם לגבש בו קהילה הטרוגנית. "מי שבא ברוך הבא", מצהיר גרינפלד. "חשוב לנו מאוד שתהיה פה קהילה מגוונת, בלי תוויות ובלי קטלוגים. אין אצלנו ועדת קבלה אלא ועדת קליטה - ואני גאה לומר שעד כה 100% מהפניות להתגורר בכרם רעים נענו בחיוב. נכון, העובדות הן שאת השכונה הקימו משפחות בעלי אוריינטציה דתית, אבל בהדרגה גם משפחות חילוניות מתחילות להצטרף אלינו. הרצון הוא בפירוש לבטא את המאחד והמשותף, וליצור פה קהילה חזקה ומפרגנת". גם בני הזוג הומינר מסכימים כי "השילוב בין אוכלוסיות שמגיעות ממקומות ומרקעים שונים הוא דבר מבורך".
בעוד רבים ממבני המגורים בישראל הם ותיקים ונשענים על תשתיות רעועות, מציגה כרם רעים תמונה הפוכה. "כל התשתיות הן חדשות, ולעניין הזה יש משמעות גדולה. אנו בונים מאפס ויוצקים את הבסיס ואת היסודות", מרחיב גרינפלד. "הכל פה נעשה בראייה לטווח הרחוק - מתוכנן, מאורגן מחושב קדימה וברמה גבוהה ואסתטית. השקענו בתכנון ארוך טווח כבר בשלב הראשון, בסיוע משרד הבינוי והשיכון והמועצה האזורית, וזאת כדי שלא תהיה בכרם רעים בנייה של טלאי על טלאי".
בכרם רעים מבטיחים מרחב תוסס המורכב ממבני ציבור לצד ריאות ירוקות, כשהיעד המרכזי כעת הוא השלמתו של אולם רב-תכליתי ומעליו בית כנסת. פרויקט נוסף שמתוכנן הוא בנייתו של מרכז קהילתי, שיציע עירוב שימושים וימזג בין פעילויות ספורט, חברה ותרבות למוקדי מסחר.
על הפרויקט בכרם רעים אחראית בתי אמנה, החתומה על כ-70 מיזמי בנייה ברחבי יו"ש. "אנו מציעים למעשה שני מודלים", אומר הראל באסל, משווק הפרויקט. "הדגם האחד הוא של בית דו-משפחתי ובו 4 חדרים, בשטח של 114 מ"ר ובמחיר של 1.1 מיליון שקל. הדגם השני הוא של בית חד-משפחתי עם 5 חדרים בשטח של 147 מ"ר, היושב על מגרש של כחצי דונם ומחירו 1.3 מיליון שקל".
את אלה החוששים ממעמדו החוקי של הבית, באסל מרגיע: "לפרויקט בכרם רעים יש היתר בנייה מלא ותב"ע מאושרת בתוקף. מעבר לכך, צריך להבין שהיום בתים צמודי קרקע, באזור הזה ובטווח המחירים הזה, כבר כמעט ולא נבנים. הדגש ברבים מהפרויקטים ביו"ש הוא על בנייה רוויה ולגובה. הביקוש הרב לדירות בכרם רעים הוא העדות הכי טובה לאטרקטיביות של הפרויקט. זוגות צעירים מבינים היטב שהם מקבלים כאן דירות מצוינות, במחיר מצוין".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>