$
דעות

בונים פחות, משלמים יותר: התייצבות מחירי הדיור היא עניין זמני

לפי כל הסימנים בשטח, חזרתן של עליות המחירים היא רק שאלה של זמן. האם הבחירות הקרבות, שתפסו את שוק הנדל"ן בהפתעה, ישהו את המגמה המסתמנת? אולי הן דווקא יזרזו אותה? הבעלים של חברת הגלגל יזום ובנייה, שי איפרגן, עם כל התרחישים

שי איפרגן 09:3103.06.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

אחרי שבמהלך 2018 נרשמה לראשונה זה עשור כמעט ירידה – אם כי מזערית ביותר במחירי הדיור – עתיד מחירי הדיור לוט בערפל. הבחירות המפתיעות לכנסת בספטמבר לא שינו את מה שהסתמן בעת המשא ומתן הקואליציוני שאך הסתיים – עיצוב מדיניות הדיור יתפצל בין כמה שרים, במקום ריכוז הסמכויות שהיה בידי שר האוצר היוצא משה כחלון.

 

עוד מוקדם לומר איך תשפיע על המחירים יציאתם מידי משרד האוצר של רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון, אולם כבר כעת ברור כי יישומה של מדיניות אחידה בשוק המורכב הזה יהיה מסורבל הרבה יותר וידרוש משאבים גדולים מבעבר.

 

 

לא רק עניינים מיניסטריאליים משפיעים על שוק הדיור ומגמותיו. כידוע, היצע וביקוש הם הכוחות העיקריים בשוק הזה. על כן הירידה המתמשכת והרציפה של ההשקעה בבנייה למגורים במשק לא מבשרת טובות. לפי נתוני הלמ"ס, מרכיב זה בתוצר יורד כבר שמונה רבעונים ברציפות, מתחילת 2017, כולל הרבעון הראשון של 2019. כלומר, זה יותר משנתיים שהקבלנים בונים פחות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו (מימין) ושר האוצר משה כחלון. מי יעצב את מדיניות הדיור? ראש הממשלה בנימין נתניהו (מימין) ושר האוצר משה כחלון. מי יעצב את מדיניות הדיור? צילום: אלכס קולומויסקי

 

גם בגזרת הביקוש הנתונים לא מעודדים: שיעור הריבוי הטבעי של מדינת ישראל הוא הגבוה במערב עם ממוצע של 3.1 ילדים לאישה – הרחק מהממוצע במדינות ה-OECD העומד על 1.7 ילדים. המשמעות של הנתונים הללו היא חד-משמעית: בשוק חופשי שבו היצע הדירות הולך ופוחת והביקוש עולה – המחירים מוכרחים לעלות.

 

למותר כמעט לציין שהישועה לא תבוא משינוי בסדר העדיפויות של הישראלים – שכירת דירות במקום רכישתן לא תהפוך לטרנד חדש במדינה שבה החזקת דירה בבעלות היא עניין בעל ערך תרבותי, סמל סטטוס ל"מסודרות" בחיים. מה גם שהתנאים לא ממש מסייעים לכך: החלופה לרכישת דירה היא אמנם אחת – שכירת דירה – אבל מחירי השכירות רק מזנקים בתקופה האחרונה.

 

הרגולציה מייקרת

גם מכת תאונות העבודה הקטלניות באתרי הבנייה מהעת האחרונה לא מוסיפה אופטימיות בכל הקשור למחירי הדיור. תיקון הליקויים הנדרש בדחיפות מהקבלנים יציל חיים, וטוב שכך, אבל בה בעת יגבה מחיר שיגולגל, איך לא, לכיסם של רוכשי הדירות. מספיק להביט על הצעדים שכבר סוכמו בין יו''ר ההסתדרות לשעבר, אבי ניסנקורן, ושר האוצר היוצא כדי להבין שרובם ככולם כרוכים בייקור עלויות: התקנת רשתות מגן באתרי הבנייה, מינוי של עוזרי בטיחות באתרי בנייה גדולים, ועוד.

 

שי איפרגן. "הישראלים יצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להגיע לדירה" שי איפרגן. "הישראלים יצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להגיע לדירה" צילום: באדיבות הגלגל ייזום ובנייה

 

נכונה היא טענתם של גורמים בענף הבנייה, שלפיה אין אפשרות להתמקח מול המדינה על גובה המסים כמו גם על מחיר הקרקעות, ולכן השוליים של הקבלן מצויים במקום אחר – עלויות הבנייה והחומרים הדרושים לה. שם חברות הבנייה מבקשות לחסוך – והתוצאות נראות בשטח.

 

לסיכום, אם ב-2006 הישראלי נזקק לפחות מ-100 משכורות כדי לרכוש דירה, ב־2018 המספר הזה טיפס ל־160, כלומר קצת יותר מ-13 שנות עבודה. על פי כל הסימנים הנראים כיום, בשנים הקרובות המגמה הזאת לא הולכת להשתנות, והישראלים יצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להגיע לדירה משלהם.

 

הכותב הוא הבעלים של חברת הגלגל יזום ובנייה המתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן