פרויקטים
מילון כלכליסט
יורקשייר, אנגליה
יורקשייר, אנגליה  
צילום: DokaRyan/Pixabay
מניות קשורות לכתבה
     

    גלאון השקעות: זו המדינה שהותירה מיליוני פנסיונרים ללא דיור מוגן

    מספר בתי האבות בבריטניה צנח במהלך 10 השנים האחרונות בלא פחות מ-50%. המדינה חוששת להכניס את היד לכיס, והמשקיעים הפרטיים כבר מזהים את ההזדמנות: "ביקוש אדיר למיטות בקרב מעמד הביניים"

    דב כהן

    20.10.19, 09:42

    בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן


    לפחות 1.3 מיליון פנסיונרים בבריטניה נותרו ללא דיור מוגן או סיעודי נגיש באזור מגוריהם, כך מלמד מחקר שתוצאותיו פורסמו באחרונה בעיתון "טלגרף" הבריטי. המחקר, של עמותת Age UK, מזהיר מפני קטסטרופה לאזרחים בני הגיל השלישי, בהצביעו על כך שרבע מהמחוזות במדינה לא מסוגלים לספק לאותם תושבים שירותי מגורים נאותים.

     

    המשבר בשוק הדיור המוגן בבריטניה הוא במהלך שביצעה הממשלה המקומית ב-2008 להפרטת השוק הזה והפסקת הסבסוד שלו על ידי המדינה, שהביא לגירעון של 15 מיליארד ליש"ט בשנה. כתוצאה מכך נחתך מספר בתי הדיור המוגן בבריטניה ביותר מ-50%, והוא עומד כיום על קצת יותר מ-20 אלף.

    כך למשל, בעיר האל שלגדת הים הצפוני, יותר משליש מהמיטות בבתי האבות "נעלמו" במהלך שלוש השנים האחרונות. גם בעיר יורק צנחה זמינות המיטות ב-18% ובמחוז נורת'מברלנד ב-10%. באזור העיר טוטנס הדרומית פועלים רק שני בתי דיור מוגן במרחב של 10 מייל רובעים, אשר באחד מהם נרשמה תפוסה של 100% בעת הבדיקה של Age UK.

     

    בניין הפרלמנט בלונדון. הממשלה מעכבת את יישום תוכנית ההבראה למערכת הרווחה
    בניין הפרלמנט בלונדון. הממשלה מעכבת את יישום תוכנית ההבראה למערכת הרווחה

     

    ההזדמנות מחכה

    כדי להבין את עומק המשבר יש לזכור כי בבריטניה, שלא כמו בישראל, המעבר לדיור מוגן בקרב המעמד הבינוני והעליון הוא כמעט בגדר סטנדרט. לאור העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה במדינה – כיום חיים בבריטניה יותר מ-14 מיליון איש מעל גיל 65, 18% מכלל האוכלוסייה – הביקוש למגורים בבתי אבות מוסיף לגדול בהתמדה. לפי ניתוח של Knight Frank, הביקוש למיטות בדיור מוגן יזנק ב-60% עד 2023 וב-150% עד 2043.

     

    לפי דיווחים בתקשורת הבריטית, הממשלה בלונדון מעכבת זה זמן רב את יישומה של תוכנית להבראת מערכת הרווחה לקשישים במדינה, שעלותה נאמדת ב-3 מיליארד ליש"ט לפחות. כרגע לא ברור עדיין האם ומתי תיושם התוכנית השוכבת במגירה מטעמים כלכליים, אך באחרונה מתרבים הקולות הקוראים לממשלה לפעול.

     

    "יש כיום 4 מיליון קשישים בבריטניה שרוצים ויש ביכולתם לעבור לדיור מוגן, אך המחסור במיטות מאפשר את זה רק ל-800 אלף מהם", אומר יוסי גלאון, נשיא גלאון השקעות בנדל"ן, חברה הפועלת זה עשור בענף הדיור המוגן בבריטניה. לדבריו, משיכת ידה של המדינה מסבסוד הענף פגעה בעיקר בשכבות החלשות: "שכבת הביניים הרחבה באוכלוסייה מממנת כעת את הדיור המוגן מכיסה, אך במחוזות העניים יותר אכן המצוקה גדולה, במיוחד לאור התרבות המקומית שרואה במעבר לדיור מוגן דבר מובן מאליו".

    יוסי גלאון. "המשקיעים מבינים שהמדינה לא תשוב עוד לסבסד את הענף"
    יוסי גלאון. "המשקיעים מבינים שהמדינה לא תשוב עוד לסבסד את הענף"

     

    גלאון מוסיף כי המשבר בשוק הדיור המוגן יצר גם הזדמנויות למשקיעים: "את החלל שהותירה המדינה בשוק הדיור לקשישים, תפס באופן טבעי השוק הפרטי, שנהנה הן מביקוש אדיר למיטות בדיור מוגן והן מההיצע החסר. בין אם תאושר תוכנית הבראה כזו או אחרת, היא תיגע רק באוכלוסייה הסיעודית שנזקקת לטיפול יומי שוטף. מכל מקום, המשקיעים מבינים שהמדינה לא תשוב עוד לסבסד את הענף אחרי הגירעון העמוק שזה הביא עליה, ובהתחשב בעלייה המתמדת בתוחלת החיים של האוכלוסייה".

     

    קאולין אברמס, מנהלת קרן הצדקה ב-Age UK, מאמינה שהתערבות הממשלה ויישום תוכנית ההבראה דווקא כן עשויות לשנות המצב העגום בשוק: "קשה להפריז בחשיבותה של התוכנית, אם אכן תמומש, לבני הגיל השלישי בבריטניה ולמערכת הבריאות בכלל, שהיא, אחרי הכל, מקום המוצא האחרון של אלה שלא נותרה להם מיטה בדיור מוגן".

     

    לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

     

    פרסום ראשון: 17.10.19, 14:01

     

    [Calcalist300600b]