$
תשתיות

החברה להתחדשות ירושלים הבינה מה רוצים בעירייה – פינוי-בינוי

בזמן שהבירה ממצבת את מעמדה כאחת הערים העסוקות בתחום הפינוי-בינוי, בחברה הירושלמית מיישרים קו עם המדיניות העירונית וכבר פועלים לקידומם של שבעה פרויקטים: "המיזמים הללו מייצרים שינוי לא רק ברמת המגורים אלא במעטפת כולה"

מאת רונן ניב 09:4404.02.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

ענף ההתחדשות העירונית בירושלים סיים זה עתה עשור מוצלח באופן יחסי, עם קידומם של עשרות פרויקטים בפינוי-בינוי ובתמ"א 38. כעת, היעד המוצהר של העירייה הוא להמשיך במגמת הפיתוח עם הקמתן של עוד עשרות אלפי יחידות דיור חדשות ברחבי הבירה, תוך הגברת קצב הבנייה וייעול הביורוקרטיה.

 

בעירייה מדגישים כי ההעדפה היא להתחדשות עירונית באמצעות מיזמי פינוי-בינוי, אך "במקומות שהדבר אינו מתאפשר יקודמו היתרים לפרויקטים בתמ"א 38". עוד אומרים שם כי "הדבר נכון גם למזרח העיר, שם מקודמות מספר תוכניות אב ומתאר שמטרתן חידוש עירוני וניצול יעיל יותר של הקרקע".

 

ואכן, בהתאם למדיניות העירייה בירושלים מקודמות נכון להיום כ-70 תוכניות פינוי-בינוי, עם כ-26 אלף יחידות דיור בהליכים שונים (מהן כ-18,000 יחידות דיור תוספתיות) – גידול של 52% ביחס לשנה הקודמת. ב-2019 לבדה נפתחו עוד תשע תוכניות פינוי-בינוי בהיקף כולל של כ-3,200 יחידות דיור.

 

גם בענף התמ"א 38 מורגשת תכונה ערה, כשנתוני העירייה מצביעים על כך שבחמש השנים האחרונות קודמו בירושלים כ-3,000 יחידות דיור במסגרת זו. אשתקד הוצאו היתרים לתוספת של כ-650 יחידות דיור, ואושרו בוועדה כ-450 יחידות דיור.

 

נתונים: עיריית ירושלים נתונים: עיריית ירושלים

 

"תהליכי התחדשות עירונית הם נתיב משמעותי לתוספת יחידות דיור בירושלים בטווח הזמן המיידי", אומר ראש העיר, משה ליאון. "לפני כשנה התחלנו את פרויקט הפינוי-בינוי הראשון בעיר, במתחם המקשר, שהיווה את 'יריית הפתיחה' לקראת פרויקטים רבים שיאושרו בקרוב". את הגידול בתוכניות ההתחדשות העירונית מסביר ליאון ב"הבשלה של תוכניות אב שקודמו, ערכי קרקע גבוהים, המשך פעולות הסברה וליווי דיירים, כמו גם פעולת צוות התחדשות עירונית שמגבירה את הוודאות בשוק וגיבוי מצד העירייה".

 

חתימת הסכם הגג במרץ 2019 בין עיריית ירושלים למשרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל, עתידה לתת עוד רוח גבית לתחום ההתחדשות העירונית בבירה. לפי ההסכם תוקדם בנייתן של 20 אלף יחידות דיור במהלך חמש השנים הקרובות. ההערכות הן כי עד תום העשור יתווספו לעיר לא פחות מ-40 אלף יחידות דיור, רבות מהן בפרויקטים של התחדשות עירונית.

 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון. נערכים להוספת 20 אלף יחידות דיור ב-5 השנים הקרובות  ראש העיר ירושלים, משה ליאון. נערכים להוספת 20 אלף יחידות דיור ב-5 השנים הקרובות צילום: עמית שעל

 

רק דרך אחת

"בעיר בעלת עתודות קרקע מצומצמות כמו ירושלים, התחדשות עירונית היא הכלי המיטבי להתפתחות ולצמיחה מאוזנת", קובע אסף חרש, מנכ"ל החברה להתחדשות ירושלים, המקדמת שורה של פרויקטים בבירה. "העיר הזו מתאפיינת במבנים ישנים בני עשרות שנים שזקוקים באופן מיידי להתחדשות ולמיגון. בשכונות רבות אנו עדים למציאות של דירות קטנות, צפופות ומתפוררות, שלא מתאימות לצורכי הדיירים ואינן מספקות עוד מגורים הולמים. מעבר לזה, לא מדובר רק במבנים עצמם אלא גם בתשתיות הרעועות שמקיפות אותם, שגם הן מחויבות בהתאמה לרוח הזמן".

 

כמי שמכיר את השטח היטב, חרש שותף לקו שמובילה העירייה, הדוגל בהעדפה של מיזמי פינוי-בינוי על פני פרויקטים של תמ"א 38. "פינוי-בינוי מייצר שינוי חיובי לא רק באיכות המגורים אלא גם באיכות החיים של התושבים", הוא מבהיר. "היות ומדובר בשטח גדול ההסתכלות והתכנון מקיפים יותר ולכך יש השפעה ישירה לא רק על הדירות עצמן אלא גם על המעטפת – חניה, שטחים פתוחים וגינות, מבני ציבור ונגישות תחבורתית. מפרויקטים כאלו כולם מרווחים".

 

חרש מתייחס גם להסכם הגג ולהיערכות לקראת בנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור בעיר בשנים הקרובות. לדבריו, "הדרך להגדלת היצע הדיור בירושלים היא באמצעות התחדשות עירונית, ואני שמח שכלל הגורמים הרלוונטיים מבינים זאת. העיר הזו זקוקה להתחדשות עירונית – רק כך ניתן לספק מענה ראוי למספר התושבים הגדל והולך".

 

אסף חרש. "התחדשות עירונית היא הכלי המיטבי להתפתחות ולצמיחה מאוזנת של ירושלים"  אסף חרש. "התחדשות עירונית היא הכלי המיטבי להתפתחות ולצמיחה מאוזנת של ירושלים" קרדיט: החברה להתחדשות ירושלים

 

משנים מתחמים

עם שבעה מיזמים בקנה, שלושה מתוכם בהליך הכולל שינוי תב"ע, החברה להתחדשות ירושלים היא אחת החברות הפעילות בתחום ההתחדשות העירונית בבירה. בין מיזמיה הבולטים פרויקט פינוי-בינוי רחב היקף ברחוב הצוף בשכונת גילה, שם יפונו שלושה מבני רכבת ובהם 182 יחידות דיור וחנות, ובמקומם יתרומם מתחם מודרני הכולל חמישה מבנים בבנייה מרקמית – שני מגדלים של 30 קומות ושלושה בניינים של 15 קומות – ובסה"כ כ-800 יחידות דיור. כחלק מהפרויקט, שטח של 3,000 מ"ר יוקדש למסחר, לצד גני משחק וריאות ירוקות, ובסמוך לו תעבור הרכבת הקלה.

 

מיזם נוסף שכבר מייצר התעניינות רבה הוא זה שברחוב ברזיל בשכונת קרית היובל, כשאת מקומו של בניין ותיק ובו 30 יחידות דיור יתפוס בניין חדיש של 12 קומות וכ-120 יחידות דיור. "זה פרויקט שמבטא הלכה למעשה את המהות של התחדשות עירונית", מרחיב חרש. "הפרויקט נבנה על צלע הר ותוכנן כך שישקיף מכל קומה ומכל מרפסת על הנוף המרהיב של עין כרם".

 

ברחוב שלום יהודה בשכונת ארנונה, מקדמת החברה פרויקט פינוי-בינוי נוסף. בתוכנית: הריסת 68 יחידות דיור והקמת בניין עם 15 קומות ו-250 יחידות דיור, וכ-300 מ"ר למסחר ותעסוקה. "ארנונה היא שכונה שערכה הנדלני נמצא בעלייה", מפרט חרש. "אנו לוקחים כאן מתחם ישן ומשנים אותו מקצה לקצה. הפרויקט הזה מאפשר לנו פיתוח של שטח ציבורי לרווחת הדיירים, כולל גינה ענקית והרבה ירוק בעיניים. תהיה פה חווית מגורים יוצאת דופן".

 

החברה להתחדשות ירושלים מוחזקת בבעלותם של שני גופי נדל"ן מנוסים ורבי מוניטין – החברה להתחדשות עירונית ו- ISA GROUP. החברה להתחדשות עירונית נוסדה ב-2009 על ידי טל גולדשטיין ועמי כחלון, והיתה מהראשונות בארץ להיכנס לתחום ההתחדשות העירונית. ברזומה של החברה פרויקטים מאוכלסים לצד פרויקטים בביצוע, בסדרי גודל שונים, בגוש דן, השרון והשפלה. החברה להתחדשות עירונית כבר הוכיחה את יכולתה להביא לשינויי תב"ע ולבצע פינוי של מאות דיירים, על כל הכרוך בכך.

 

הפרויקט ברחוב הצוף. פינוי מבני רכבת ישנים לטובת הקמת מתחם מודרני עם כ-800 יחידות דיור  הפרויקט ברחוב הצוף. פינוי מבני רכבת ישנים לטובת הקמת מתחם מודרני עם כ-800 יחידות דיור הדמיה: איוולב מדיה

 

ISA GROUP המנוהלת על ידי עקיבא זוריבין ושלום גריבה, בעלי החברה, מתמקדת בפיתוח וייזום נדל"ן בגבולות גזרה נרחבים: מבנייה למגורים לאורך הטווח שנע בין מגורי יוקרה לפרויקטים בתוכנית מחיר למשתכן, דרך נדל"ן מסחרי ומלונאות ועד עיסוק בקרקעות. חלק ניכר מפעילותה של החברה הוא בירושלים וביישובים שבסביבתה.

 

"החברה להתחדשות ירושלים מנקזת אליה את האיכויות של שתי החברות הללו", מסכם חרש. "פעילות רבה של החברה מתבצעת ברחבי ירושלים ולא בכדי. אנו מכירים היטב את הדנ"א של העיר ואת המערכות והגופים הפועלים בה. פינוי-בינוי זו המומחיות שלנו, ואנו מקפידים להביא בפעילות שלנו ערך מוסף: חברה שהיא גם הזרוע היזמית וגם הזרוע הקבלנית-מבצעת, בלי גופים מתווכים ושחקני משנה, שיודעת איך להביא את הפרויקטים לכלל מימוש. האג'נדה שלנו דוגלת בשיתוף פעולה הדוק עם בעלי הדירות, שבהם אנו רואים שותפים מלאים לדרך. לעניין הזה יש חשיבות רבה בפיזור אי-הוודאות ובשיפור האמון, הדיאלוג ושיתוף הפעולה בין בעלי הדירות ובינינו".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן