דעה
מדוע כדאי שנשים ישקיעו בסטארט-אפים
נשים משקיעות בסטארט-אפים הרבה פחות מגברים. אם הן ישקיעו יותר, יגדל באופן טבעי היקף הכסף המושקע בסטארט-אפים - ובעיקר באלו המפתחים מוצרים בעלי השפעה חברתית רבה יותר
נשים משקיעות פחות מגברים. זו לא דעה, זו עובדה קיימת: כמות הגברים המשקיעים בסטארט-אפים כאנג'לים, גבוהה בהרבה מכמות הנשים המשקיעות. נתונים של ה-angel capital association בארה"ב מראים כי מבין כל האנג'לים, רק כ-22% הן נשים. המספרים באירופה, למשל, מראים כי רק 14% מכל האנג'לים בבריטניה הן נשים, ובצרפת רק 5%.
מבדיקה קצרה ב-startupnation finder הישראלי, ניתן לראות כי מבין עשרות האנג'לים המופיעים ברשימה ניתן לספור את מספר הנשים על יד אחת, ובין קבוצות האנג'לים יש קבוצה אחת המורכבת מנשים בלבד ("נעמי").
- "להיות אישה בין גברים זה אתגר"
- אירית קאהן: "התפקיד שלנו הוא להביא יותר ויותר נשים לתוך קהילת המשקיעים"
- הרשות לחדשנות חושפת: כמה אנשים חסרים באמת להייטק הישראלי
מדוע זה כך? הרבה טענות נשמעו בעבר: נשים זהירות יותר עם כסף, והשקעה בסטארט-אפ כרוכה לרוב בסיכון רב; לנשים יש באופן עקבי פחות הון שניתן להשקיע; שהרבה משקיעים הם בעצם מייסדים לשעבר של חברות סטארט-אפ שעשו אקזיטים, ועושים היום שימוש בכסף שלהם כדי להשקיע; ואף שנשים פחות מבינות או מתעניינות בעולם ההשקעות מאשר גברים ו"ההוכחה" לכך היא שיש יותר גברים העובדים בפיננסים ומבינים בתחום ההשקעות מאשר נשים. טענה זו נתמכת, אגב, בנתון לפיו בקרנות ההון הסיכון בארה"ב יש רק כ-10% שותפות שהן נשים.
אם נשים ישקיעו יותר, תגדל באופן טבעי כמות המשקיעים, וכך גם כמות הכסף המושקעת בסטארט-אפים. קיימים היום הרבה יותר סטארט-אפים מאשר כסף להשקיע בהם. סטארט-אפים מעניינים וטובים לא תמיד מצליחים להגיע להשקעות, או למספיק השקעות, בגלל כסף, אך גם בגלל המספר המוגבל של משקיעים ויכולת הגישה אליהם. יש לזכור גם שככל שמגדילים את מספר המשקיעים, מגדילים את מספר המשקיעים האסטרטגיים הקיימים, שיכולים לעזור לסטארט-אפים בהיכרות ובשיתופי פעולה עם גורמים שונים.
מחקרים טוענים שמשקיעים נוטים להשקיע במי שדומה להם. כלומר, על אף שמשקיעות לא בהכרח ישקיעו רק בנשים, עדיין קיים סיכוי טוב כי ישקיעו ביותר סטארט-אפים המובלים על ידי נשים, או בכאלו בהם נמצאת אישה בצוות המייסד. לא רק זאת: pitchbook פרסמו דו"ח בפברואר האחרון שמראה כי מכל הכסף של קרנות שהושקע ב–2019 בסטארט-אפים, רק 2.8% הושקע בכאלה שיש להם נשים מייסדות בלבד ו–17% בהם יש גם מייסדת אישה אחת לפחות. כל שאר הכספים הושקעו בסטארט-אפים עם מייסדים גברים בלבד.
מחקר שפורסם ב-2013 ב-Harvard Business Review קבע כי גיוון בכוח העבודה מוביל לחדשנות ולהצלחה רבה יותר. הדבר נכון גם בנוגע למשקיעים בסטארט-אפים וגם למייסדי סטארט-אפים. כלומר, אם יהיו יותר משקיעות, הגיוון והחדשנות בהשקעות יגדלו, תחומים נוספים ייפתחו להשקעות שאולי השקיעו בהם פחות בעבר (תחום הפמטק בולט היום בכך), וגם סוג הצוותים בהם יושקע כסף יתרחב.
כך למשל, בדו"ח The American Angel, בשיתוף בית הספר וורטון למנהל עסקים וה-ACA (או ה-Angel Capital Association), נמצא כי הנשים האנג'ליות נוטות לתת חשיבות להשפעה החברתית של סטארט-אפ והמוצר שלו פי 2 יותר מהגברים האנג'לים. המשמעות: לנשים משקיעות תהיה גם השפעה חיובית על האנושות כולה. נשים, צאו להשקיע.
הכותבת היא שותפה במחלקה המסחרית במשרד עורכי הדין ש. פרידמן ושות', ומשקיעה בסטארט-אפים במסגרת קבוצת המשקיעות נעמי.