ועידת הצפון
מנכ"ל תנועת אור מסביר כיצד להפוך את הצפון למטרופולין עצמאי בחמישה צעדים
רוני פלמר הסביר בוועידה לעסקים וצמיחה בצפון שנערכת היום: "ב-2048 יחיו 2.4 מיליון אנשים בגליל ו-1.6 מיליון אנשים בנגב לעומת 12 מיליון אנשים בתל אביב וירושלים. צריך ואפשר לעשות את זה אחרת"
"דווקא במדינה שהומצא בה את הוויז, אנחנו נוסעים ללא כיוון", כך אמר היום (ג') רוני פלמר מנכ"ל תנועת אור הפועלת ליישוב ופיתוח הגליל והנגב, בוועידה לעסקים וצמיחה בצפון. לדבריו הסיבה לכך היא התנהלות הפוליטיקאים "תחת עננה תמידית של בחירות. הם פועלים בעיקר בשביל חברי המרכז ועוד ועוד כותרות. אנחנו עם אותו ראש ממשלה ואותה מפלגת שלטון כבר ברצף הרבה שנים. אבל חיים בהיעדר רציפות שלטונית. אנחנו בפיגור: חברתי, תשתיתי, כלכלי, ומעל הכל - יצירתי. גם התקציבים ארוכי הטווח, כמו בהחלטות הממשלה 922 ובתוכנית הצפון, הינם בהחלט כוונות טובות, אך בעיקר צובעים תקציב קיים, בפריסה לעשור".
- מנכ"ל אינטל ישראל לאחר עסקת מוביליאיי: "אי אפשר לבנות על צמיחה בישראל רק מתל אביב"
- נשיא התעשיינים נגד ראש עיריית חיפה: "הוא פופוליסט, אל תקימו שם מפעלים"
- שר הכלכלה והתעשייה: "במקום שנהיה עסוקים בסגירת התאגיד, שנהיה עסוקים בפתיחת מפעלים"
על פי פלמר, ב-2048 צפויים לחיות 2.4 מיליון אנשים בגליל, 1.6 מיליון אנשים בנגב וכ-12 מיליון בגוש ירושלים תל אביב. ובעקבות זאת "הפערים שקיימים היום יתעצמו ויגיעו למדדים של מדינת עולם שלישית, שמקיפה שטח אדמה קטן שחי בצפיפות אוכלוסין של הונג קונג. האי תל אביב, שתשתיות התחבורה והשירותים בו נמצאים בפיגור, כמו גם פתרונות הדיור, אלו, יגרמו לזינוק גדול עוד יותר ביוקר המחיה ונחיה בפועל - במדינה אחת ל- 2 עמים".
פלמר רואה במצב זה הזדמנות "כי אפשר וצריך לחשוב ולעשות אחרת - בישראל שאנחנו חולמים עליה, יש להקים עוד 2 מרכזים חדשים. אחד בנגב ואחד בגליל. כאשר בצפון נוסיף כמיליון תושבים, מעבר לגידול הטבעי, ונגיע למרכז חדש, כולל מחוז חיפה, של 4.5 מיליון אנשים. ובדרום נוסיף עוד 1.5 מיליון תושבים, מעבר לגידול הטבעי, ונגיע למרכז חדש, של 3 מיליון אנשים".
פלמר מנה חמישה מהלכים לייצור מרכז עצמאי בצפון: ביסוס מטרופולין רב מוקדי בחיפה. בניית מוקדים בעלי מסה של אוכלוסיה וסממני תעסוקה ייחודיים. בניית קו רכבת שמחבר בין כל הערים פנימה בתוך הגליל ולא לכיוון תל אביב. הקמת שדה תעופה בינלאומי שני ברמת דוד והשמשת המנחתים האחרים בגליל. גיבוש מרחבים בעלי נכסים וערך מוסף בלעדי, בין ומסביב למוקדים. כל עיר תשוייך לקלסטר ייחודי, אשר יהיה מגנט ללימודים, השקעות ופיתוח יחודי-עולמי, בדגש על הקלסטרים הבאים: בריאות במרחב חיפה, היי טק עתיר עבודה, תעשיות מתקדמות במרחב כרמיאל -- תפן, פוד טק ואגרוטק באזור הגליל המזרחי והגולן ועוד. בכל קלסטר יש ליצור תשתיות לעבודה מהבית, כזאת שתמלא את הערים בחיים ותחסוך זיהום ורכבים. סגנון העבודה הזה יהיה משלח ידם של לפחות 10% מתושבי הגליל, לשם העולם הולך, ואנחנו מהגליל צריכים להוביל.
בבסיס החזון וכתנאי לכל מהלכי העל ותוכנית העבודה נמצא עתיד צפוני משותף ליהודים ולערבים. לדברי פלמר, תנועת אור גייסה כסף "להקמת מועצת הגליל, שתוביל את חזון הגליל המאוחד, בראשה של המועצה, יעמדו ביחד ערבי ויהודי".
בנוסף, לדברי פלמר, "תנועת אור מקדמת פרויקט פילוט בשם "שווים" ,לחיבור הנוער בתיכונים הערבים והיהודים בגליל, להישגים וגאווה מקומית משותפת. וכן, בתחום הדיור - נקדם שכונות חיים, מתחמי מגורים ייחודיים בערי הגליל. לאחר שנים של השקעות שהתמקדו בבנייה הכפרית, נאפשר לדור הצעיר להישאר ולחזור לעיר".