שיחת ועידה
"העסקים שקרובים לבית עלו במכירות"
כך לדברי רון שלי, מומחה שיווק וחדשנות, שותף בקבוצת דבי, נציגת סוכנות Edelman הבינלאומית בוועידת קמעונאים קטנים של כלכליסט ובנק לאומי; לדבריו, "הקרבה האישית מייצרת הזדמנות לעסקים קטנים לתת את היתרון שלהם ביחס לרשתות הגדולות"
משבר הקורונה יצר הזדמנות גדולה לעסקים הקטנים שמבוסס על קהילתיות. לדברי רון שלי, מומחה שיווק וחדשנות, שותף בקבוצת דבי, נציגת סוכנות Edelman הבינלאומית, הריחוק החברתי שחווינו בקורונה גרם לתגובה טבעית, של חיפוש קרבה אישית.
- מנכ"ל טרנזילה: "עסקים שבאו מוכנים לסחר האלקטרוני - קיבלו חמצן בימים הקשים"
- "חברות יכלו להתפנות להשקיע את כל המשאבים בניהול פעילות אונליין"
- דודו וקנין: "50% מההפרשה של לאומי על הפסדי אשראי - על עסקים קטנים"
"ראינו שברבעון השני, העסקים שקרובים לבית עלו במכירות, גם בסופרמרקטים וגם בעסקים שכונתיים אחרים. הקרבה האישית מייצרת הזדמנות לעסקים קטנים לתת את היתרון שלהם ביחס לרשתות הגדולות שהבחינו בתופעה הזו ונכנסות היום לתוך שכונות ומציעות משלוחים מהירים לשכנים.
"עסק קטן לא יכול להלחם עם רשת גדולה במחיר ולא בלוגיסטיקה, הנשק העקרי של הקמעונאי הקטן זה הקשר האישי שלו והרצון, שעלה במשבר הקורונה להגיע אליו בזכות הקרבה הפיזית והאישית".
שלי טוען כי עסקים קטנים יכולים לגבור על רשתות קמעונאיות בפעילות אונליין מקומית: "גם לעסק קטן יש כלים שבעבר היו זמינים בעיקר לעסקים הגדולים. הקמעונאי הקטן יכול לנצל את הקרבה האישית גם באונליין. לדוגמא, ילדים שהולכים לצופים וקונים בחנות השכונתית את כל הציוד למחנה הקיץ, כי בעל העסק מכיר ויודע מה הם מחפשים וזה סל שהוא יכול להעלות עם מבצעיים יחודיים לשכונה בחנות הפיזית ובאונליין. הצורה ההיברידית, היא הדרך שבה עסקים צריכים להתנהל בניו נורמל. לעסק מקומי יש יכולת קשב גבוהה בהרבה מרשת ארצית.
"להיכרות עם הקהל יש יכולת לפתוח הזדמנות להיות מעורב לקהילה. מכירות בגאז', שהתחילו בתקופת הקורונה, הגיעו מאותו מקום של אנשים עם עסקים קטנים שנכנסו לקבוצות פייסבוק של שכונות שונות והתחילו להציע את מרכולתם, קבעו תאריך בו הגיעו לשכונה ומכרו מהרכב. למנהל רשת, אין אפשרות להכנס לעשרות קבוצות פייסבוק בפריסה ארצית ולייצר את הדיאלוג הזה שעסק קטן יכול".
שלי טוען כי דווקא משבר הקורונה, יצר הזדמנות לעסקים הקטנים לגייס מומחי שיווק בעלויות נמוכות. "בתקופת הקורונה נוצרו הזדמנויות גם נגישות למשאבים שהיו בעבר יקרים והפכו לזמינים יותר. לדוגמא, מומחי אונליין ושיווק שעבדו בחברות גדולות והיום יושבים בבית בחל"ת ובונים עצמם מחדש להציע את השירותים כפרילנסרים והם המשאב שעסק קטן צריך ויחד הם יוכלו לפתח פעילות מקצועית ובמחירי פוסט קורונה. הזמן הניהולי שנדרש מצדיק את ההשקעה".
שלי מעריך כי השינויים בהרגלי הצריכה כאן כדי להשאר, גם אחרי שיחלוף משבר הקורונה: "אין ספק שהתחזקות האונליין לא התחילה בקורונה, אלא רק תפס תאוצה. המצב לא יחזור אחורה, גם פגישות הזום לא יעלמו אחרי הקורונה, אלא יווצר מודל היברידי וחלק נעשה בזום וחלק במשרד. גם הקניות יתנהלו כך: חלק יעשו בצורה פיזית וגם אז, העסקים המקומיים יוכלו להנות מזה".