חדשות האלכוהול: "הכל משחק של מותגים"
אפילו היו"ר והשותף בחברה המייצרת את וודקה ואן גוך הופתע מהפופולריות של המשקה בטעמים בישראל, שהצעידה את המותג לראש הקטגוריה. לעומת זאת, את חיזוק מעמדה של הוודקה הנקייה שלו מגדיר נורמן בונצ'יק כאתגר
הבקבוק שנשבר
האגדה מספרת שהוודקה, ששווקה בתחילה בדוכני טעימה בדיוטי פרי בנתב"ג, לא זזה מהמדפים עד שיום אחד נשבר בטעות בקבוק של וודקה בטעם אננס, והניחוחות שהציפו את האזור פיתו את הנוכחים לטעום ולקנות. מאז צומחות מכירות המותג בארץ בעשרות אחוזים בשנה, ואיתן קטגוריית הוודקה בטעמים.
ההצלחה של ואן גוך בישראל הפתיעה אפילו את נורמן בונצ'יק (70), יו"ר ושותף בחברת לוקטור, בעלת המותג, שהגיע לביקור בזק פה כדי להכיר מקרוב את אחד השווקים החזקים ביותר שלו והשני בגודלו בצריכה לנפש אחרי השוק האמריקאי.
נכון להיום מיובאים לארץ 12 טעמים של ואן גוך, ובהם אסאי אוכמניות, דאבל אספרסו (הטעם הנמכר ביותר של הוודקה בארץ ובעולם), בננה וקוקוס, ואילו בעולם משווקים 23 טעמים, חלקם די ביזאריים כמו חמאת בוטנים וג'לי, טעם פופולרי מאוד בארצות הברית.
בעוד מותגי וודקה אחרים נמכרים בחלוקה של יותר מ־80% וודקה נקייה ופחות מ־20% וודקה בטעמים, במותג ההולנדי הצעיר החלוקה הפוכה - 93% מהוודקה הנמכרת היא בטעמים ורק 7% מהמכירות הם של מותגי הפרימיום (קלאסיק) והאולטרה־פרימיום (בלו) הנקיים של החברה. "ואן גוך היא קוקטייל בבקבוק", מסביר בונצ'יק את סוד ההצלחה של הוודקות המתובלות, המתוקות ולעתים גם הצבעוניות של החברה, "גם עבור ברמנים מקצועיים וגם עבור הלקוח בבית. צריך רק למזוג לכוס, להוסיף משקה קל, ויש לך קוקטייל בצבע וטעם".
למה לקרוא לזה וודקה ולא ליקר?
"אנחנו מייצרים וודקה עם תוספת מהפירות והתבלינים המובחרים ביותר שיש. המזקק שלנו הוא דור שני למזקקים, אביו היה מזקק ג'ין, משקה עתיר טעמים, והוא מבין בזה. יש לנו דירוגי ארבעה וחמישה כוכבים יותר מלכל וודקה אחרת".
הייחוס של הוודקה אכן מרשים. היא מיוצרת במזקקה המלכותית ההולנדית Dirkzwager משנת 1982, ומייבאת אותה לישראל חברת ארודן, שבבעלות דן שקל (בעבר מנכ"ל דיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון) ורותם נרדי־בוטל, המחזיקים גם בחברות המייבאות את המותג לספרד, טורקיה ויוון.
מחיר גבוה
בונצ'יק לא נפגע כשאני מצהירה שקשה יהיה לשכנע אותי להזמין ואן גוך בבר. לא רק בגלל הטעם המתוק, אני מודה, אלא גם בגלל הדימוי של הוודקה, שלמרות מחירה הגבוה (שיכול להגיע ל־70 שקל למנה בתוספת משקה קל) היא נחשבת משקה לצעירים מתלהבים.
כשאני שואלת אם הדימוי כוודקת חתונות אינו פוגע בקטגוריות הוודקה הנקייה של המותג, הבלו והקלאסיק, הוא ניגש לבר בלובי המלון שבו נערכה פגישתנו וחוזר עם שתי כוסות וודקה. באחת מהן ואן גוך בלו ובשנייה מותג של וודקת אולטרה־פרימיום מתחרה.
בטעימה עיוורת ואן גוך בלו לוקחת בגדול: היא חלקה יותר, נעימה ומחליקה בגרון באלגנטיות. אבל מי כמוהו יודע שוודקה היא קודם כל תדמית ורק אחר כך טעם. "חיזוק מעמדה של הוודקה הלבנה שלנו הוא אתגר", הוא מודה. "לקהל שמחפש וודקה לבנה אנחנו פונים בדרכים אחרות, ממוקדות יותר, בעיקר דרך מועדוני לקוחות וחנויות משקאות. אין לי ספק שכל אחד שיטעם את ואן גוך בלו יעדיף אותה על פני מותגים אחרים. אבל בוודקה הכל משחק של מותגים. אנשים שותים מה שנחשב פופולרי, לאו דווקא מה שטעים להם".
טעימות בירה ויין
• פופ־אפ של דובל. חברת נורמן פרימיום, המתמחה ביבוא בירות מיוחדות, פותחת מחר חנות פופ־אפ לבירת דובל הבלגית. בחנות, שתפעל במשך שמונה ימים, אפשר יהיה לטעום דובל טרייה מהחבית (30 שקל לשליש, 20 שקל בשעות 16:00–20:00) ולשתות את המהדורה החדשה של דובל טריפל הופ, העשויה משלושה סוגי כשות, והשנה גם כשות יפנית. כל ערב ב־18:00 ייערכו במקום הדרכות בירה ללא תשלום. פרטים: 28–20 ביוני, 22:00–11:00 (שישי עד 18:00), דיזנגוף סנטר, בקומה השנייה, בין פיצה עגבניה לקפה גרג.
• לבנים של ספרה. ביסטרו בר יין Bin281 יארח את יקב ספרה החדש לאירוע טעימות ללא תשלום. היקב, שפתח לפני כמה חודשים היינן דורון רב הון (בעבר יינן עמק האלה), מייצר יינות לבנים שכבר זכו לשבחים. פרטים: מחר מ־17:00, דיזנגוף 281 ת"א.