תערוכה: "פאנטסטיקו", מוזיאון העיצוב חולון
תערוכת יחיד של מעצב־העל הספרדי חיימה חיון. לצד הפרויקטים המונומנטליים מוצגות גם עבודות קטנות יותר מסוגים שונים
תערוכת יחיד של מעצב־העל הספרדי חיימה חיון.
דבר המבקרת: חיימה חיון רק בן 41 וכבר נחשב לאחד ממעצבי־העל הנחשבים בעולם. זה רק הגיוני אחרי שהוא כבש את לב קהילת העיצוב הבינלאומית כבר בגיל 24, כשעיצב פסלי ענק בצורות קקטוסים וחיות שונות בצבעי לבן וזהב בוהקים. הפסלים האלה, שגרסה שלהם בשם "בארוק דיגיטלי ים־תיכוני" מוצגת בתערוכה במוזיאון העיצוב בחולון כעת, מזכירים לא מעט את עבודותיה המאוחרות של האמנית היפנית יאיוי קוסאמה - שבזכותן היא נחשבת לאמנית החיה המצליחה ביותר בעולם היום.
התערוכה "פאנטסטיקו", שהוצגה קודם לכן במתכונת דומה בהולנד, מציגה עבודות של חיון מעשר השנים האחרונות. היא נחלקת לשני חללים במוזיאון. בחלל התחתון, ובדרך כלל גם הראשון שהצופים מגיעים אליו, מוצבת עבודתו האייקונית של משחק שח בקנה מידה אנושי, שבו נערך משחק שח אמיתי במסגרת פסטיבל העיצוב בלונדון בכיכר טרפלגר בשנת 2009. כלי השח של חיון עשויים מעץ וקרמיקה וצבועים ידנית, ויותר מכל אפשר לומר עליהם שהם מרשימים מאוד כבר ממבט ראשון.
לצד סט השח מוצגת העבודה "התרנגול הירוק" שיצר חיון כסוג של הכלאה בין פסל הפרשים הקלאסי וסוס הנדנדה. גם במקרה הזה בולטת משיכתו של חיון למשחקים, קו שאפשר לזהות במספר לא מבוטל של עבודות בתערוכה.
בחלל העליון והמרכזי מוצגים פרויקטים רבים זה לצד זה. החלל מנוצל באופן מקסימלי, ועבודותיו של חיון תלויות על קירותיו, לצד אובייקטים רבים שמוצבים במרכזו. למי שמורגל בצפייה בעבודות אמנות במוזיאונים זה יכול להיות קצת מבלבל בתחילה, מעין תחושה של עומס שאולי מפחיתה קצת מערכו של כל פרויקט בפני עצמו. סביר להניח שמדובר בהחלטה אוצרותית שנלקחה עקב מידותיו של החלל הנתון במוזיאון, אבל סביר להניח שלו היו עבודות הקיר מקבלות חלל אחד והאובייקטים היו מוצגים בחלל משלהם, היה אפשר להתרכז בכל אחת מהן קצת יותר לעומק.
העבודות של חיון נעות במשך השנים על הקו שבין המסחרי לאמנותי, וכך גם אלה שבתערוכה. בין הפרויקטים המרכזיים נמצאת "טירה אמריקאית", שיצר עם האמנית נינקה קלונדר. זוהי בעצם פרודיה על אוסף של "חלומות אמריקאיים" כמו מכוניות גדולות, נקניקיות וניתוחים פלסטיים, והיא מגולמת באוסף של פסלים וציורים מרהיבים בצבעי פסטל רכים שמשתלבים מצוין זה עם זה. המוצלחים ביותר הם הפסל של הטירה עצמה, שהיא בעצם כוננית מעוצבת בצורת גורדי שחקים, ונדנדת הנקניקייה הסגלגלה שבה חיון שוב מוכיח את עצמו כבעל חוש הומור בלתי מבוטל.
לצד הפרויקטים המונומנטליים מוצגות גם עבודות קטנות יותר מסוגים שונים, בתוך ויטרינות זכוכית. דווקא בהן באה לידי ביטוי היכולת של חיון לעבוד בקני מידה שונים, ולעתים הן אפילו מוצלחות יותר מהעבודות גדולות הממדים. הקיר הרחוק ביותר מהכניסה לחלל מוקדש לסדרה של כיסאות שעיצב חיון במשך השנים לחברות רהיטים שונות, רובם מפתים מאוד לשבת עליהם, וקצת חבל שאי אפשר לעשות זאת באמת.
פרטים: עד 30 באפריל. מוזיאון העיצוב, פנחס אילון 8, חולון. 35 שקל.
שורה תחתונה: לעתים עמוס ומרצד, אבל כדאי להתמקד.