$
מוזיקה

פסטיבל "שאון חורף": תשעה קבין של קוּל

סדנת גילוח זקנים, מסיבת פופ־טראש חסידית, מספרי סיפורים בהמבורגרייה וגם טל פרידמן והחתולים: הפסטיבל שרוצה שתדעו שירושלים יכולה להיות מגניבה

מאיה נחום שחל 08:1004.02.19

תערוכת אמנות על סקייטבורדים, מצעד סצנות הסקס הגרועות בתולדות הקולנוע, הופעות ספוקן וורד של חירשים במוסכים וציור על פוקאצ'ות במפגש השיח' הם רק טיפה בים האירועים הלא שגרתיים בפסטיבל "שאון חורף" שיתקיים החל מהערב ובכל יום שני החודש בירושלים. הפסטיבל, שחרת על דגלו לפני שמונה שנים יצירת מפגשים בין אמנים לקהלים בחללים לא שגרתיים וחיבור בין עסקים לתרבות, מציע תוכן מעולמות המוזיקה, מחול, תיאטרון, אמנות פלסטית, והכל ללא תשלום. בין האמנים שישתתפו: טל פרידמן, תומר יוסף, לונא אבו נסאר, הראפר מיכאל סוויסה ורננה רז.

 

 

 צילומים: הדר באשרי דניאל אליאור, דין אהרוני, אתי נמיר

 

 

"כל ירושלמי צריך להרגיש שיש לו מקום בעיר הזאת", מספרת עינת גומל, מנהלת המחלקה לאירועי צעירים באגף תרבות של עיריית ירושלים, שמארגנת את הפסטיבל. "יש פה מגוון תרבותי משוגע, חרדים וערבים ואנשים על ספקטרום רחב של דתות. אין עושר כזה בשום מקום. לפעמים זה מוביל לקונפליקטים ולפעמים לדברים יפים. אני יוצאת מהבית ורואה אנשים לא מהמשבצת שלי וזה מגניב ונוכח מאוד בתרבות. אנחנו נאלצים לפתוח את הראש לדברים שונים. בכל אירוע אני נתקלת ברעיונות שונים מאלה שהייתי רגילה לצרוך בתל אביב".

 

את המחלקה לצעירים, המתוקצבת ב־2.8 מיליון שקל בשנה, מנהלת גומל כבר שלוש שנים, ובמהלכן כבר התחלף ראש העיר החילוני ניר ברקת משה ליאון חובש הכיפה. "יש מקום לכל מה שעשינו עד היום וזה משמח. אבל אני יודעת באיזה מרחב אני חיה ופועלת. אם יש אירוע בעיר העתיקה, שבה רוב העסקים הם של נוצרים או מוסלמים, אני אנסה להתאים את התוכן. זה לא תמיד עובד ויש כאלה שלא ישתפו פעולה כי בשבילם אני העירייה ואני לא מוסלמית, אבל אנחנו כן מנסים".

 

באשר לחלקם של החרדים בפסטיבל, בשנים קודמות הועלה בו מופע מחול של גברים חרדים, ובתחום הקולינריה נערכה סדנת עוגיות מזרחיות שנאפו בבית תמחוי. ומה לגבי שבת? "אין גמישות", עונה גומל. "אף פעם לא עשינו ולא נעשה אירועים בשבת. גם מסיבות הרחוב שלנו בימי שישי נסגרות לפני כניסתה".

 

 

זמרת הסול־פופ אבבה דסה. תופיע בבלאק בר בורגר זמרת הסול־פופ אבבה דסה. תופיע בבלאק בר בורגר

 

 

אבל עם כל ההרמוניה, "שאון חורף" כבר ידע קשיים וקונפליקטים שנובעים מהמרקם האנושי בעיר. לפני שנתיים ארגוני ימין דרשו לבטל את המופע של שושקה (זאב אנגלמאייר) המעורטלת, וחבר מועצת העיר אריה קניג אף איים בהתפטרות. "לשמחתי קיבלנו גיבוי מלא מהעירייה, היא הוציאה הודעה שהיא לא מתערבת בתוכן והאירוע התקיים כמתוכנן, פרט למאבטחים שדאגנו להם. אני יושבת במערכת שנחשבת אולי לאפורה, כבדה ולא מאפשרת, אבל מאפשרים לי מרחב יצירה ותוכן חופשי".

 

בשנה שעברה הקונפליקט הזה פגש אותה כשלהקת הרוק האלקטרונית WC סירבה להופיע באירועי "אינדי סיטי", לאחר שביקשו מהם להחליף את השיר "סאטיריקנים" בטענה שהוא פוליטי מדי. "ביקשנו שיבחרו שיר אחר מתוך הבנה שירושלים היא מקום מורכב ומהשיר עלולים להשתמע מסרים שאולי חלק מהאנשים יראו כמסיתים או מניעים לפעולה שלילית. הם סירבו ולא השתתפו. אבל השנה הם חלק מהליין־אפ של 'אומן 17' המיתולוגי בתלפיות. אני משתדלת להלך בין הטיפות בעולם הזה, רוב הזמן זה עובד ואנחנו עושים דברים מאוד לא סטנדרטיים בארגון שנחשב בירוקרטי או לא מאפשר".

 

הגיוון והיצירתיות מתאפשרים לא מעט בזכות מוסדות הלימוד האיכותיים בירושלים, שלוקחים חלק באירועים, בהם בתי הספר בצלאל, מוסררה, סם שפיגל והדסה, והפסטיבל הוא הזדמנות לאמנים בתחילת דרכם לחשוף את האמנות שלהם. "'שאון חורף' נחשב לילד הבועט בעיר, כי יש בו הרבה מאוד חופש ודברים ניסיוניים שנחשבים יצירה בשוליים. לירושלים יש הרבה מאוד שוליים, ושאון זה אחלה פלטפורמה לתרגל את היצירה הזאת. זו יוזמה שנולדה מהשטח מתוך החוסר. יש פה הרבה אקטיביזם ופעילות אזרחית שאין באף עיר אחרת, כל דבר פה הופך להיות עם אג'נדה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x