סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: חשופים ברחובות
יחד עם השקת האייפון 4 ומערכת ההפעלה הניידת החדשה של אפל התברר שהחברה שמרה לה את הזכות למסור למפרסמים מידע על מיקום המשתמשים; ושערוריית הריגול של Google Street View מתחילה להגיע לבתי המשפט
חידושי האייפון
iOS 4, מערכת ההפעלה הניידת של אפל, הושקה השבוע וזכתה לשבחים, ומאוחר יותר החלו מכירות המכשיר שיריץ אותה בצורה המיטבית - אייפון 4. אבל לא כולם זכו לאחוז השבוע במכשיר - לאור הביקוש ההיסטרי (600 אלף הזמנות נרשמו בתוך יממה), נדחה בפעם השלישית מועד הגעת האייפון הרביעי למזמינים מראש, והוא יגיע לידיהם רק ב-14 ביולי. מי שכבר זכו למשש אותו הם כמה עיתונאי טכנולוגיה שאפל חפצה ביקרם (והם מצידם מיהרו לספק את הסחורה ויצאו מגדרם), ו-iFixit, שפירקו את המכשיר לגורמים.
ויש בשורות טובות לכל מי שחיפש סיבה לא לרכוש אייפון חדש ולא הצליח למצוא אפילו אחת: הסכם תנאי השימוש של מערכת ההפעלה החדשה כולל סעיפים שמתירים לאפל לאסוף מידע על אודות מיקומו של המשתמש ולעשות איתו כרצונה; נניח, למכור אותו למפרסמים שהיא מעוניינת למשוך אל פלטפורמת הפרסום הנייד שלה, iAd. ואם כבר iAD, הרי שאפל כן מתירה לכם להחליט אם ברצונכם לצפות במודעות רלבנטיות לתחומי העניין שלכם, אבל כמו שמציינים ב-All Things Digital, הצעד הזה לא יעלים פרסומות - רק יחזיר אותן להיות לא רלבנטיות כתמיד.
ובעוד יהונתן קלינגר מלא אמונה בכוח הרצון וההיגיון של המשתמשים, ומשוכנע שהגנים הנעולים לא יחזיקו מעמד לאורך זמן, כדאי לזכור שאפל לא לבד; גם גוגל אוספת מידע גיאוגרפי ממשתמשי אנדרואיד - היא פשוט ניסחה מסמך משפטי מעורפל יותר.
הרשויות בארה"ב מתקרבות להכרעה בשאלה האם פריצה של האייפון תיחשב כפעולה חוקית (בעקבות בקשה שהגיש ארגון זכויות הגולשים ה-EFF), ובמגזין Wired מקדימים את המאוחר ומגישים מדריך וידיאו למתעניינים.
סקר שפירסמה חברה המספקת אחריות לאייפונים מגלה כי יותר משליש מהם נזקקים לתיקון אחרי שימוש של שנתיים.
למרות הפופולריות הגוברת של מכשירי אנדרואיד, מרבית המפתחים עדיין משליכים את יהבם על האייפון. לטומי אהונן, יועץ לענייני סלולר ולשעבר מנהל בנוקיה, יש חדשות בשבילם: פיתוח עבור אייפון (או כל סמארטפון אחר לצורך העניין), הוא שיקול עסקי מוטעה.
נזקי האייפד
השבוע דיווחה אפל כי מכרה שלושה מיליון מכשירי אייפד, המסוגלים גם הם להריץ את iOS 4 ולשמש לצורכי ריגול אחרי לקוחות. אחד מהם, פיטר ברגמן, החליט להחזיר את הטאבלט הנערץ לחנות בגלל סיבה יוצאת דופן: המכשיר כה נהדר, שברגמן התמכר אליו ובדרך איבד את היכולת להשתעמם ולהקדיש זמן ללא לעשות כלום.
השעמום הוא לא האויב היחיד של האייפד. באינפוגרפיקה הזו אפשר לראות לא מעט יריבים מתחומים שונים: יצרני נטבוקים שיש הטוענים שייעלמו בקרוב (או שלא), משווקי ספרים אלקטרוניים (שמסוכסכים בינם לבין עצמם, ואום מאליק חוזה כי אמזון תגבר על כולם), יצרני סלולר אחרים ויצרני טאבלטים מתחרים (שלעיתונאי סטיבן לוי יש כמה טיפים בשבילם).
אליזבט סטארק, ממייסדי ארגון Open Video Alliance, המקדם שימוש בטכנולוגיות פתוחות, מזהירה מפני עולם הנשלט בידי סטיב ג'ובס ומארק צוקרברג. וכאן המקום לציין שהשבוע נחשפה זהות הדמות בלוגו הישן של פייסבוק: מדובר באל פצ'ינו. באתר The Big Money מציעים כמה סיבות לבחירה בשחקן, שגילם את דמותו של מייקל קורליאונה.
פרטיות באינטרנט: אין על מי לסמוך
כזכור, גוגל הודתה לפני זמן מה כי רכבי הצילום של פרויקט Street View שלה אכן שימשו לא רק למיפוי, אלא גם לגניבת נתונים מרשתות WiFi סמוכות (ב-The Atlantic מעלים כמה השערות לגבי השימוש האפשרי של גוגל במידע רב הערך). כעת, משנעתרה ענקית החיפוש להעביר חלק מן הנתונים שאספה ושמרה לרשויות הצרפתיות, מסתבר כי הם כוללים סיסמאות, חשבונות דואר אלקטרוני ושאר עניינים פרטיים לגמרי של משתמשי הרשתות הללו.
הרשות להגנת הפרטיות בצרפת אמנם תשלים את בחינת החומרים רק בדצמבר (ואז תכריע אם לנקוט צעדים כלשהם נגד גוגל), אבל בארה"ב העניינים מתקדמים בקצב מהיר יותר, ושבע תביעות כבר הוגשו נגד החברה. ייתכן שזה הזמן שחברת "זוגבי אינטראקטיב" תערוך מחדש את הסקר שפרסמה השבוע, שלפיו האמריקאים רוחשים אמון רב יותר לאפל וגוגל, וסומכים עליהן שתשמורנה על פרטיותם.
מצד שני, מוטב לאמריקאים לא לסמוך יותר מדי גם על הממשלה; זו אמנם דנה בשאלה אם חיבור לאינטרנט הוא זכות יסוד של כל אזרח, אבל במקביל, מקדמת הליך חקיקה מואץ, שיאפשר לנשיא להכריז על מצב חירום לאומי שמקורו בהתקפה מקוונת, ואף לנתק את ארה"ב כולה מהאינטרנט למשך חודש. מתנגדי החוק טוענים בין השאר כי הרשות לביטחון מקוון, שתוקם כחלק מהוראות החוק, תשמש בקלות גם לחסימה וצנזור של אתרים שאינם לרוחה; כמו וויקיליקס, האתר שמייסדו, ג'וליאן אסאנג', מבוקש על ידי הפנטגון. אסאנג', שיצא השבוע ממחבואו כדי לנאום בפרלמנט האירופי, לא יבקר בקרוב בארה"ב, אבל באיסלנד מבטיחים להגן עליו.
המונדיאל הוא האירוע הנצפה ביותר בהיסטוריה הקצרה של האינטרנט, וטוויטר מלא בעדכונים המוקדשים לגביע העולם בכדורגל (כ-3,000 הודעות בשנייה על פי ההערכות). ב-Esquire ביצעו ניתוח מדעי למחצה של כמה מהציוצים הללו והגיעו למסקנה שרובם חסרי ערך. ובכל זאת, באתר המגזין New Scientist מפרסמים ממצאים של מחקרים שונים, שמצביעים על כך שאפשר להשתמש בטוויטר על מנת לחזות את העתיד, לפחות בהיבטים מסוימים.
והנה מה שהופך אט אט לטרנד: אחרי מרגרט אטווד ורוג'ר אברט - עיתונאי זוכה פרס פוליצר מדווח באתר The New Republic כיצד התמכר לטוויטר.
בפינצטה
לא רק העיתונים סובלים מהתחזוקתה של הרשת - גם פורטלים דוגמת MSN, יאהו ו-AOLהולכים ומאבדים נתח שוק וכמות צפיות, אך הדרך שבה הם מתמודדים עם התחרות מצד פייסבוק, גוגל ודומיהם - מזכירה מאוד את זו של העיתונות המודפסת.
ה-BCS, ארגון בריטי לקידום הטכנולוגיה והמדע, השיק את קמפיין Information Pioneers, הכולל סרטוני וידאו קצרים ומאירי עיניים המוקדשים לחמישה מחלוצי התחום, ביניהם איאן טיורינג, עדה לאבלייס, טים ברנרס- לי ועוד. ואפרופו טיורינג, ב-Wired מציינים את יום הולדתו, שחל השבוע.
מה קורה כשילד בן ארבע משחק בכותר הידוע לשמצה GTA? מסתבר שרק דברים טובים.
בלי קשר בכלל, מנתוניה של חברת האבטחה Optent עולה, כי 37%מדפי האינטרנט כוללים תוכן פורנוגרפי; עלייה של 17% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
סיפורו של Mondo 2000, מגזין הטכנולוגיה הקלאסי שיצא לאור בראשית שנות ה-90. ובאותו הקשר בדיוק, המגזין המקוון FEED, שהחזיק מעמד שש שנים (1995-2001), ואירח את מיטב הכותבים - העלה לרשת את הארכיון שלו, הזמין לעיון לחובבי הנוסטלגיה והרטרוספקטיבה.
סטיבן ג'ונסון (אחד ממייסדי FEED, אגב) מסביר מדוע ניק קאר שוגה כשהוא מייחס חשיבות גדולה כל כך לחוסר הריכוז שהאינטרנט גורם לנו.
ג'ון נוטון, פרופסור באוניברסיטה הפתוחה (בבריטניה) מסביר (כמעט) כל מה שצריך לדעת על האינטרנט בתשעה פרקים קצרים.
כריס ארקנברג, חוקר ב-Institute for the Future, מהרהר בשאלה המעניינת כיצד תראה המציאות בעולם הנשלט על ידי AR (ראשי תיבות של Augmented Reality או על פי החלטת האקדמיה - "מציאות רבודה"). באותו הקשר אבל בנסיבות אחרות, עידו הרטוגזון, שארבעה מהבלוגים שלו נפרצו על ידי האקר טורקי, מלא מחשבות נוגות על אובדן, התמכרות לאינטרנט וריחוק מהמציאות.
ג'ונה לרר מסביר מה גורם לו לנהוג בסובלנות כלפי ה-GPS שלו, מדוע הוא מאניש ולא מעניש אותו, ועל הדרך נותן כמה טיפים לארגונים שמעוניינים לעורר בלקוחות את אותה תחושה.
בפודקאסט של Surprisingly Free שוחחו עם אדריאן ג'ונס, פרופסור באוניברסיטת שיקגו המתמחה בהיסטוריה של המדע, על תולדות חוקי הקניין הרוחני, פיראטיות, עתיד הספרות ועוד.
ראיון עם צמד ההיפסטרים שהקימו את Longform.org, אתר שכל תכליתו להמליץ על כתבות ארוכות לקריאה ברשת.
ולידיעת הבלוגרים: וורדפרס 3.0 בעברית זמינה להורדה.