$
הייטק והון סיכון

משקיעים במיקרוסופט נגד רכישת הענק של סקייפ; הרגולטור צפוי לאשר אותה

מניית ענקית התוכנה נחלשה בעקבות ההכרזה על קניית שירות השיחות ב-8.5 מיליארד דולר. משקיעים ואנליסטים: מיקרוסופט שילמה יותר מדי. לפי ההערכות רשות ההגבלים העסקיים תאשר את המהלך, מה שמעיד על היחלשות מעמדה של מיקרוסופט בשנים האחרונות

יוסי גורביץ ואיתי שמושקוביץ 11:0011.05.11

משקיעים במיקרוסופט ואנליסטים מבקרים את החלטת מיקרוסופט לרכוש את שירות השיחות סקייפ בעלות של 8.5 מיליארד דולר: מניית מיקרוסופט איבדה מערכה 1.4% במהלך המסחר בוול סטריט אמש, והגיעה לרמתה מלפני 10 שנים. לאחר מכן התייצבה מעט המניה וננעלה בהיחלשות של 0.6%.

 

וויטני טילסון, מייסד חברת T2 ומשקיע בענקית התוכנה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "הייתי מעדיף שהם לא יעשו את העסקה הזו", ואמר כי הוא "לא אוהב אותה". "כל מי שאני מכיר משתמש בסקייפ, ואני שמח שמיקרוסופט רכשה אותה, אבל היא שילמה ככל הנראה הרבה יותר מדי", תקף טילסון.

 

האנליסט קים פורסט, מחברת Fort Pitt Capital Group שמחזיקה במניות מיקרוסופט, אמר ש"הם יצטרכו להסביר מדוע החברה הזו היתה שווה את המחיר ששולם, ואיך הם מתכוונים להחזיר את הערך לבעלי המניות. אנחנו רוצים לראות מה הדרך לרווחיות.

 

"זה מריח כמו התקופה של 2000-1999, כששווי חברות היה נמדד במספר המשתמשים, לא על פי הכנסות או רווחים", הזהיר פורסט. אף על פי שסקייפ הגדילה את בסיס המשתמשים שלה ב-40% במהלך 2010, היא סיימה את השנה בהפסד של כשבעה מיליון דולר. אתמול נודע כי במסגרת העסקה תעביר סקייפ למיקרוסופט גם את חברת הזרמת הווידיאו Qik, שנרכשה על ידי סקייפ מוקדם יותר השנה תמורת 121 מיליון דולר.

 

מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר עם מנכ"ל סקייפ טוני בייטס. מיקרוסופט שילמה יותר מדי? מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר עם מנכ"ל סקייפ טוני בייטס. מיקרוסופט שילמה יותר מדי? צילום: בלומברג

 

הערכות: הרגולטורים יאשרו את העסקה, מיקרוסופט נתפסת כמאיימת פחות

 

מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, הגן על העסקה ואמר לרויטרס כי היא תאפשר למיקרוסופט למכור יותר קונסולות Xbox, וכן לשלב את סקייפ במערכת הדואר העסקית של החברה, אקסצ'יינג. נקודה לזכותה של מיקרוסופט, מבחינת משקיעיה, היא שהחברה השתמשה לצורך הרכישה בכסף שמוחזק מחוץ לארה"ב, כך שהיא לא תצטרך לשלם עליו מס שם.

 

באלמר ציין כי לדעתו רשות ההגבלים העסקיים תאשר את המהלך. ואכן, ההערכה הרווחת היא כי מיקרוסופט אכן תוכל להשלים את עסקת הענק - אולי תחת כמה מגבלות. הדבר מעיד על ההיחלשות במעמדה של מיקרוסופט בשנים האחרונות, ועל חילופי המשמרות בעולם הטכנולוגיה: החברה אמנם שולטת עדיין בהפרש ניכר בשוק מערכות ההפעלה למחשבים, וגם חבילת אופיס היא כמעט ברירת המחדל בשוק, אבל בתחומים רבים אחרים היא אינה מצליחה להתבלט.

 

עד פני כמה שנים נתפסה מיקרוסופט כמונופול הגדול והמאיים ביותר בעולם המחשבים, ובארה"ב בחנו ברצינות את הרעיון לפצלה לכמה חברות נפרדות, בין היתר על רקע התנהלותה הדורסנית ב"מלחמת הדפדפנים" מול סקייפ. על רקע זה, ברור כי אילו עסקת הרכישה של סקייפ על ידי מיקרוסופט היתה נבחנת באותם ימים, לא היה סיכוי רב שהיא תקבל אישור להשלמת המהלך.

ווינדוס פון 7. מיקרוסופט נאלצה לפתח את מערכת ההפעלה לאחר שנכשלה בכניסה לתחום הסמארטפונים ווינדוס פון 7. מיקרוסופט נאלצה לפתח את מערכת ההפעלה לאחר שנכשלה בכניסה לתחום הסמארטפונים צילום מסך: Microsoft.com

 

אלא שכיום המצב שונה: בתחום הטלפונים הסלולריים מיקרוסופט כשלה שוב ושוב, עד שנאלצה להוציא לפני כחצי שנה מערכת הפעלה חדשה לחלוטין, ווינדוס פון 7, שנראית מבטיחה מקודמתה אך עדיין מקרטעת הרחק מאחורי אייפון ואנדרואיד.

 

גם הניסיון להתחרות בנגני המוזיקה המצליחים של אפל כשל, ומיקרוסופט צפויה לגנוז את Zune, נגן המוזיקה היחיד שלה. בשוק הטאבלטים הבטיחה מיקרוסופט תשובה הולמת לאייפד עוד לפני שזה הושק רשמית, ובאלמר כבר הודה כי התחרות מול האייפד היא אחת המשימות החשובות ביותר של החברה, אבל ענקית התוכנה עדיין לא הציגה תחרות אמיתית, ובינתיים אייפד ואנדרואיד פותחים פער גם בתחום זה.

 

מיקרוסופט הוציאה בשנים האחרונות מיליארדי דולרים בניסיון להתחרות במנוע החיפוש של גוגל באמצעות בינג, ורק עכשיו מתחילה לראות תוצאות חיוביות בתחום הזה. כחלק מהמאמצים ניסתה ענקית המחשבים לפני שלוש שנים לרכוש את יאהו (שדחתה את ההצעה), ורשות ההגבלים העסקיים לא הביעה את דעתה על הצעד הזה. הניסיון של גוגל לחבור ליאהו במטרה להדוף את מיקרוסופט נפסל על ידי אותה רשות - עוד הוכחה שדווקא ענקית החיפוש היא זו שנתפסת כיום כמונופול מאיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x