קצת זמן פנוי: איך תשפיע חופשה ביום ראשון על עובדי ההייטק?
אנשי התעשייה יפסידו את ארוחת השבת בגלל שיחות ועידה לחו"ל גם אם ראשון יהפוך ליום מנוחה, ועדיין זאת תהיה הקלה עבורם. ככה זה כשהעבודה ביום שישי כבר הפכה לחובה בענף
הוויכוח על הרחבת סוף השבוע אל יום ראשון מתחיל רק עכשיו. מרבית החוקים והתקנות המועברים כאן בשנים האחרונות אינם נוגעים לאיכות החיים, לא כל שכן לכיס של עובדי ההייטק, אך נדמה שהפעם מדובר בהצעה שמנהלי חברות ההייטק יאהבו לשמוע.
גם אם זה לא כתוב בשום מקום, העבודה בימי שישי היא בגדר חובה לעובדים בתעשיית ההייטק הישראלית, המתנהלים באופן יומיומי מול שווקים בחו"ל. בו זמנית, גם העבודה בימי ראשון היא בגדר חובה לכלל העובדים על פי חוקי העבודה בישראל. עבור האנשים האלה, יום חופש נוסף בשבוע הוא רעיון לא רע בכלל, והסיפור הבא ידגים למה הרעיון ישמח מאוד את עובדי התעשייה.
במשפחתו של איש ההייטק הישראלי הממוצע, ארוחת שישי בערב היא נושא מורכב. בעוד שהעובד ומשפחתו מתכוננים לארוחת השבת והריחות נישאים בחלל הבית, מנהל המכירות בחברת ההייטק יודע כי רוב הסיכויים מצביעים על כך שגם את הארוחה הזו תעבור המשפחה בלעדיו.
עוד מעט הוא יצטרף לעוד שיחת ועידה עם משתתפים בארצות אחרות, שעבור תושביהן יום שישי הוא יום עבודה לכל דבר ועניין. חלקם אפילו נמצאים בתחילת יום העבודה שלהם ומתפלאים מאוד על הישראלי שמדווח להם על ארוחת סוף השבוע שהוא מפספס כרגע.
ביום ראשון, כאשר עמיתיו מעמק הסיליקון נחים ומתכוננים לשבוע העבודה שלהם, ההייטקיסט חייב להגיע לעבודה, תופעה שהיא בגדר חילול קודש עבור מקביליו בחו"ל. למעשה, עובד ההייטק הישראלי מנותק כמעט לחלוטין מלקוחותיו, מספקיו או ממעבידיו בניכר. הנתק הזה מתחיל בחמישי בערב, עת מתפנה לו אחרון העובדים הישראלים לסוף שבוע, ונמשך עד יום שני אחר הצהריים, אז מגיעים ראשוני העובדים בארה"ב למשרדיהם.
ויש גם חסרונות
לכן, איש לא יתפלא אם התעשייה הישראלית תחבק בחום את יוזמתו של סילבן שלום, שעתידה לשחרר את אנשיה משבוע עבודה גדוש בן שישה ימים. המנוחה ביום ראשון עבורם היא מצרך מבוקש ביותר.
אמנם, החוק לא חף מחסרונות עבור המגזר הטכנולוגי. גם אם יום שישי ייהפך ליום עבודה, הוא לא יימשך אל מעבר לשעות אחר הצהריים, שעה שבה החפיפה עם לקוחות אמריקאים מצומצמת למדי. נוסף על כך, חברות זרות הנסמכות על המשרדים הישראלים ככאלה שעובדים בימים ובשעות לא מקובלים, כלומר משלימים בימי ראשון או בשעות היום את מה שלא ניתן לעשות בחו"ל בימי ראשון או בלילות, עלולים להיפגע.
בכל זאת, אם ישראל תעשה זאת, היא לא תהיה הראשונה או היחידה. קחו למשל את הודו, מלזיה או סינגפור. אלה מדינות מוסלמיות-הינדוסטניות שביצעו את המעבר ועברו לשבוע עבודה אירופי. כשבארה"ב דופקים כרטיס והולכים הביתה, בהודו מתחילים לעבוד על אותם הפרויקטים, וחוזר חלילה. במצב שבו ישראל נאבקת על מקומה בתעשיית ההייטק והטכנולוגיה העולמית, יש מקום ליישור קו עם שארית העולם.