האם בועת האינטרנט עומדת להתפוצץ? המשבר הכלכלי מרחיק את גרופון וזינגה מהנאסד"ק
כמה חברות הודיעו השבוע על דחיית ההנפקות בנאסד"ק, ואנליסטים חוששים מההשלכות לגבי ההנפקות המתוכננות של חברות הטכנולוגיה. האופטימיים ביניהם מעריכים ששווי ההנפקות יירד
הורדת דירוג האשראי של ארה"ב והמסחר התנודתי בבורסות גורמים לדחיות בהנפקות בנאסד"ק. חמש חברות, שתיים מהן מתחום הטכנולוגיה, דחו את ההנפקה שלהן, שתוכננה לשבוע הזה. הדחיות עוררו דאגה שבועת האינטרנט צפויה להתפוצץ בקרוב, ושכמה מחברות הטכנולוגיה המבטיחות ביותר — כגון גרופון וזינגה — ידחו גם כן את מועד הנפקתן.
כמה מהחברות שספגו את הירידות החדות ביותר בימים האחרונים היו חברות הטכנולוגיה שהונפקו לאחרונה, שמשקיעים רבים גם הביעו ספקות רבים לגביהן ולגבי שווי ההנפקה הראשוני שלהן.
לינקדאין, הרשת החברתית לעסקים, היתה מבחינות רבות החברה ששמה את בועת ההייטק החדשה על המפה — אנליסטים רבים הזהירו שיש פער חריג במיוחד בין הכנסותיה ובין שווי השוק המיועד לה. מניית החברה איבדה לא פחות מ־22% ביום שני, ומורגן סטנלי הוריד את דירוג המניה.
מניות פנדורה, שירות המוזיקה המקוון שעורר גם הוא דאגות רבות מצד המשקיעים, צנחו ביום שני ב־17%, ואילו דימנד מדיה ו־Zillow, אתר השוואת מחירי נדל"ן, איבדו כל אחת 11%. כל החברות הללו הונפקו במהלך חצי השנה האחרונה.
מה יקרה להנפקות של פייסבוק וטוויטר?
שתי חברות הטכנולוגיה שדחו את ההנפקה שלהן — חברת InvenSense הקליפורנית, המפתחת חיישני תנועה למכשירים ניידים, וחברת הביוטכנולוגיה Cathay — אינן מוכרות מאוד בשוק. אבל הדאגה היא שהמצב בשוק יגרום לדחייה הן בהנפקות המרכזיות המתוכננות למחצית השנייה של 2011, כגון גרופון וזינגה, וכן את כוונתן של חברות מובילות כגון טוויטר ופייסבוק להנפיק את עצמן בעתיד, במהלך 2012.
אתמול הגישה גרופון מסמכים מעודכנים לרשות ניירות הערך האמריקאית, מהם עולה שלמרות צמיחה של 130% בהכנסות החברה ובכמות המנויים שלה, היא עדיין מפסידה. ברבעון השני של 2011 רשמה גרופון הכנסות בגובה 880 מיליון דולר, ודיווחה על הפסדים בגובה 100 מיליון דולר.
עם זאת, יש אנליסטים שדווקא חושבים שאתרי קופונים כגון גרופון דווקא ישגשגו בתקופה של חוסר יציבות כלכלית. רבים גם תולים את ההצלחה הבינלאומית של אתרי ההנחות הקבוצתיות במשבר הכלכלי העולמי.
"אנשים יושבים בשקט ומחכים לראות מה יקרה"
פיטר פלווי, מנהל בכיר בחברת הייעוץ מורגן קיגן, אמר: "אני חושב שבטווח הקרוב נראה כמה עיכובים. אני מאמין שנראה אנשים יושבים בשקט ומחכים לראות מה יקרה, האם השוק ימשיך להיות לא יציב".
אנליסטים אחרים מציינים שהדאגה מוגזמת, ומצב שוק מניות הטכנולוגיה טוב יותר מסקטורים אחרים בשוק.
פול דיננג'ר, מנהל בכיר בבנק ההשקעות אוורקור, אומר כי ברוב המקרים, הירידה במניות חברות הטכנולוגיה אינה התרסקות אלא תיקון. "הפגיעה בלינקדאין יכולה גם להראות שכוחות השוק מוציאים חלק מהאוויר במניה. הנפקות עתידיות לא חייבות להידחות — אבל החברות כן צריכות להיות זהירות במחירי ההנפקה שלהן, כדי שלא ייפלו לאותו בור".