לכל טיימליין יש סוף
מסימני התקופה: החברה הישראלית Willook משיקה רשמית אפליקציית פייסבוק הממנה יורשים לחשבון הרשת החברתית
החברה הישראלית Willook השיקה השבוע שירות שבא לענות על צורך כאוב במיוחד: להודיע על פטירתו של משתמש בפייסבוק, ולהוריש באופן מכובד את פרופיל הנפטר לדור הבא.
החברה, פרי יוזמתם של ערן אלפונטה, מיכל פורת ויו"ר אגודת הסטודנטים לשעבר ארז אשל, מאפשרת למשתמש לבחור שלושה אנשים קרובים שבמקרה פטירה יעדכנו את פרופיל הפייסבוק שלו. Willook נחשבת כיום לשחקנית היחידה בתחום הזה, מלבד פייסבוק עצמה, ובימים אלה מנהלים מייסדי החברה מו"מ עם הרשת החברתית על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי.
החברה הישראלית השיקה לפני כחצי שנה את השירות, המוצע כאפליקציית פייסבוק, בגרסת אלפא תחת השם "If I Die", ועד כה נרשמו לו 100 אלף איש מכל העולם. Willook מאפשרת למשתמש להקליט הודעה לקרוביו ולחבריו, כשאת הרווחים מקווה החברה לעשות משירותי פרימיום, הכוללים הודעות טקסט או וידיאו שיישלחו אל החברים והקרובים במועד לבחירתם.
הנוהל של פייסבוק עצמה לגבי טיפול בנפטרים הוא מסורבל למדי, כולל דרישה להוכחת הפטירה על ידי הצגת מסמכים. גם אז מתירה הרשת רק לשמר את הפרופיל כפי שהוא ולא לעדכן אותו או להופכו לדף הנצחה.שירות If I Die, לעומת זאת, פונה באמצעות מסר אל המשתמש ומבקש ממנו לחזור אליו, למקרה שמדובר בהודאת שווא. אם המשתמש לא חזר, השירות מניח שהוא נפטר, כמובן לאחר שכבר התקבלה הודעת שלושת ה"נאמנים".
"כמו לעשות ביטוח חיים"
Willook מעודדת את המשתמשים להקליט דווקא הודעה משעשעת, או אפילו בדיחה. "אנחנו מנסים להמנע מלשווק את היישום הזה כאפליקציה של מוות", אומר ל"כלכליסט" אלפונטה. "אנחנו קוראים לה 'האפליקציה של החיים', בדיוק שעושים ביטוח חיים או הולכים לעורך דין כדי לחתום על צוואה. אנחנו משתמשים בהומור כדי להנגיש את הנושא הכאוב בצורה נעימה ונוחה, ולא רוצים להפוך אותו למשהו מפחיד ומאיים".
"עד סוף השנה הנוכחית מספר המשתמשים ברשתות החברתיות יגיע למיליארד איש שעושים הכל ברשת: נולדים, מתחתנים, מולידים ילדים. אלא שאנשים גם מתים ברשתות החברתיות ואנחנו מציעים להם שירות למורשת הדיגיטלית שלהם, שתישאר אחריהם הרבה יותר מכל אבן שאי פעם הוצבה".
מודל ההכנסות של Willook ייגזר מאפליקציית פרמיום שתגבה תשלום על השארת הודעות טקסט או וידיאו עבור חברים וקרובים, בכלל זה גם שליחת מסרים מותאמים אישית לכל אחד. לדוגמא, אם חד הורית בת 42 לילדה בת שנתיים חלתה בסרטן השד, והותירה בפייסבוק 18 מסרים לביתה, שייפתחו עבורה בכל יום הולדת. למרבה המזל, האם החלימה מאז והשתיים צפו יחד בסרטון שהוקרן ביום ההולדת השלישי של הילדה.
בכל זאת, לאפליקציה מספר מגבלות: היא לא מאפשרת הודעה על מוות של משתמש שלא נרשם מראש לשירות, בדומה לאפשרות לתרום איברים לאחר המוות שמחייבת חתימה מראש על כרטיס אדי. כך, משפחתו של משתמש שאינו רשום לשירות תצטרף לפנות ישירות לפייסבוק ולספק לה תעודות ולינקים רלבנטיים. בנוסף לכך, השירות אינו מאפשר לנהל את דף הזכרון. הדף פתוח לכל אחד שמעוניין לכתוב הספד לנפטר, אך אינו מאפשר, למשל, מחיקה של הערות נאצה.
Willook ממוקמת בחיפה ומונה כיום חמישה עובדים, בהם שלושת המייסדים: ערן אלפונטה, מיכל פורת וארז אשל, מי ששימש כיו"ר אגודת הסטודנטים בסוף שנות התשעים והנהיג את הפגנות המחאה נגד העלאת שכר הלימוד. בצוות מועסקים גם הקופירייטרים דורי בן-ישראל וארז רובינשטיין. החברה גייסה מאות אלפי דולרים בודדים ממספר משקיעים פרטיים בישראל ובארה"ב. היא שוקלת השקת שירות דומה גם עבור רשתות חברתיות אחרות, אך בשלב זה ממקדת את כל פעילותה על גבי פייסבוק.