$
התעשייה

סיפור גדול: חברות הסטארט-אפ שחולמות להיות יבמ הבאה

תשעה סטארט-אפים מהודו, סין, ישראל, רומניה וברזיל התחרו ביניהם על תואר "הסטארט-אפ הנבחר של יבמ" בכנס שארגנה ענקית הטכנולוגיה בסן פרנסיסקו. המטרה המשותפת של כולם: להפוך לענקית אמיתית ולהחליף יום אחד את סיסקו, מיקרוסופט או גוגל

מאיר אורבך 16:4908.02.12

סיני, ישראל, הודי, רומני וברזילאי נפגשים בכנס — זה נשמע אולי כמו התחלה של בדיחה עם רקע בינלאומי, אבל מתאר באופן מדויק לגמרי את הנציגים מכל העולם שהשתתפו בשבוע שעבר בכנס הסטארט־אפים של חברת יבמ שנערך בסן פרנסיסקו.

 

הכנס היה למעשה תחרות בין תשע חברות סטארט־אפ שהגיעו לסן פרנסיסקו במטרה אחת: לזכות בתואר "הסטארט־אפ הנבחר של יבמ". הענקית העולמית, שרשמה ב־2011 מחזור מכירות של 107 מיליארד דולר והעסיקה 427 אלף עובדים, לא מתעניינת בסתם סטארט־אפים קטנים, שמפתחים אפליקציות זניחות. כשהיא כבר פותחת את העיניים, היא מחפשת סטארט־אפים עם פוטנציאל להפוך לחברות ענק.

 

החברות שהגיעו לכנס באו לסן פרנסיסקו בדיוק מהסיבה הזו: כדי לנסות להפוך יום אחד לענקיות טכנולוגיה כמו יבמ, מיקרוסופט וסיסקו. ממש לא המקרה של החלום על אקזיט מהיר.

 

קצת כמו תחרות יופי

 

כנס "IBM Smart camp" נערך השנה בפעם השנייה והתקיים לאורך שלושה ימים. בכנס השתתפו פרט לנציגי הסטארט־אפים המשתתפים, גם משקיעים בולטים מעמק הסיליקון.

 

ביום הראשון לכנס זכו נציגי הסטארט־אפים להרצאות מהמשקיעים, וביום השני נפגשו עם מנטורים עסקיים שהעבירו להם הערות על המצגות ששלחו. ביום השלישי לכנס נערכה מעין תחרות יופי בין החברות: כל חברה שלחה לבמה נציג מטעמה שנדרש להציג במשך עשר דקות את החברה שלו. מיד לאחר מכן הופנו אליו שאלות על ידי חבר השופטים, אשר כלל פרט לבכיר מיבמ גם נציג של הזוכה בשנה שעברה, הסטארט־אפ סטריט־ליין המתמחה באיתור מקומות חניה פנויים, ונציג של בנק הסיליקון ואלי (SVB) המתמחה בהשקעות בטכנולוגיה ופעיל מאוד לאחרונה בישראל.

האולם המרכזי של הכנס. לכל חברה ניתנו 10 דקות להציג את עצמה האולם המרכזי של הכנס. לכל חברה ניתנו 10 דקות להציג את עצמה

 

אחד האורחים הבולטים בכנס היה פרומוד האק, שותף בקרן נורווסט ונצ'ר פרטנרס, שמכר בעבר ליבמ כמה חברות וזכה בעבר לתואר "המשקיע בעל מגע ידי הזהב" של "פורבס". האק עקב אחר הסטארט־אפים שהשתתפו בכנס ונתן לנציגיהם עצות מעשיות שונות. בשיחה עם "כלכליסט" הוא הסביר כי אינו מתלהב מהתופעה החדשה ששוטפת את עמק הסיליקון - תופעת האנג'לים.

 

"אם אתה רוצה להקים חברה גדולה של מאות מיליוני דולרים אתה לא יכול לסמוך על הכיסים של משקיעים קטנים שלרוב מעדיפים להשקיע בחברות שמביאות אקזיטים מהירים של עשרות מיליוני דולרים. אנחנו בונים חברות גדולות ומשקיעים רק בחברות שרוצות להיות כאלה", הסביר.

 

לדברי האק, עצם העובדה שתשעת הסטארט־אפים הגיעו לכנס בסן פרנסיסקו כבר נותנת להם תוקף מסוים. "חברה שיבמ בחרה בה להגיע לכאן עברה מבחינתנו סינון רציני ואיכותי. התחום האנליטי שמאפיין כמה מהחברות שהגיעו לכאן מהווה עבורנו כיום את אחד התחומים החמים ביותר להשקעה".

 

בין החברות שהשתתפו בכנס היו שתיים מסקרנות במיוחד: ConnectM ההודית המתמחה בניצול מערכות אנרגיה על ידי חברות תקשורת ו־Palmap הסינית המפתחת מערכות מיפוי למבנים. שתי החברות מייצגות זן חדש של סטארט־אפים הפונים בעיקר אל השוק המקומי במדינות מוצאן. ויוק קומאר, היזם שעומד מאחורי ConnectM, הסביר ל"כלכליסט" כי לחברה שלו אין כלל שאיפות לפעול בתקופה הקרובה מחוץ להודו. "יש לנו רק בהודו שוק של מיליארד דולר שממנו אנחנו שואפים לתפוס נתח של כ־30% בשנים הקרובות".

 

כאשר נשאל ויוק על התנאים להקמת חברת סטארט־אפ בהודו הוא מעיד שכיום יש אווירה טובה להשקעות בחברות שם: "אנחנו גייסנו מקרן הון הסיכון של IDG הפועלת בהודו וממשקיעים מקומיים. כיום רמת השכר שאנחנו מציעים היא כ־10,000 דולר בשנה למתכנת עם שנתיים ניסיון". כאשר שומע ויוק על רמת השכר הנהוגה בישראל, הגבוהה בהרבה, הוא מבין מדוע הוא רואה חברות ישראליות רבות מקימות פעילויות בעיר מגוריו בנגלור.

 

קלאודיה פון מינס, סגנית נשיא בכירה ביבמ. "מרגש לראות יזמים שבוחרים לקחת סיכון" קלאודיה פון מינס, סגנית נשיא בכירה ביבמ. "מרגש לראות יזמים שבוחרים לקחת סיכון" צילום: ibm

 

ובסוף זוכים הרוסים

 

ביום השלישי מכריזים אנשי יבמ על הזוכה בתחרות: חברת פרופיטרו האירית שמציעה לשחקנים בשווקים קמעונאיים כלים לניתוח אסטרטגי. בסיס החברה הוא אמנם בדבלין, אבל מרבית אנשיה - כך מתברר - הם בכלל יוצאי אוקראינה וביילרוס, שם גם נמצא מרכז הפיתוח של החברה.

 

"אף שלא זכינו בתחרות קיבלנו כאן הצעות מאוד מעניינות ממשקיעים בכירים בעמק הסיליקון והבנו טוב יותר איך נוכל לשתף פעולה בעתיד עם ענקיות כמו יבמ"אמר פרופ' עירד בן־גל, מייסד חברת C-B4 מהרצליה, שמייצגת את ישראל בכנס. "כאשר אני מסתכל על חברות סטארט־אפ מכל העולם ומשווה אותן לחברה שלנו אני רואה שההבדל העיקרי הוא העומק הטכנולוגי שלנו והיכולת של חברות ישראליות להגיע לתוצאות במהירות רבה".

 

"מאוד מרגש לראות כאן יזמים שמוכנים לקחת סיכון לדרך שאינה ברורה עבורם", סיכמה קלאודיה פון מונס, סגנית נשיא בכירה ביבמ. "אנחנו מחפשים חברות שיכולות לעשות שינוי אמיתי ולהתחבר אלינו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x