mobile 2013
אפריקה בדרך להגשמת פוטנציאל ההייטק שלה
עם קצב צמיחת הסטארט-אפים הגבוה בעולם והשקעה של 70 מיליארד דולר מצד חברות בינלאומיות, הפכה אפריקה לשוק מרכזי גם עבור חברות התקשורת הישראליות. בכירי התעשייה מציגים את ההזדמנויות שפתחה בפניהם היבשת, שבה הטלפון כבר משמש כאמצעי תשלום מרכזי
"חברות כבר לא חושבות 'האם צריך להשקיע באפריקה'. הן שואלות 'האם אנחנו יכולות להרשות לעצמנו לא להשקיע באפריקה'?". כך אומרת מנכ"ל אינטל אפריקה וידשה פרות'וירג' בראיון ל"כלכליסט" לקראת כנס מובייל 2013 שמתקיים היום.
פרות'וירג' מדברת על יבשת שמתעוררת מחדש לחיים בעזרת טכנולוגיה, שיוצרת בדרך גם הזדמנויות עסקיות חדשות לחברות ישראליות ובינלאומיות. אינטל מפעילה מרכזים ביוהנסבורג, מצרים, ניירובי ולגוס, ומשקיעה בתוכניות חינוך מקומיות.
באפריקה אפשר למצוא כוח עבודה זול ואוכלוסייה צעירה שהופכת למשכילה, אורבנית ואמידה במהירות, עם ירידה חדה בכמות העוני והבערות. מכיוון שאין ביבשת פריסה של תשתיות קיימות, הם מדלגים ישר אל תשתיות תקשורת מתקדמות, ללא צורך בעלויות שדרוג יקרות.
מיקי אדמון, מנהל מחלקת ההייטק במכון היצוא הישראלי, אומר כי "שינינו את סדרי העדיפויות שלנו אחרי שהבנו את הכוח שיש בשוק האפריקאי. למדנו דברים חדשים ומרשימים מאוד". אדמון רואה את המהפכה האפריקאית מגיעה מכיוון הסלולר, שיביא סוף סוף את האינטרנט ליבשת שבה עד כה רק 10% מהאוכלוסייה התחברו לרשת. הוא מציין כי השנה המכון ישתתף לראשונה בכנס התקשורת האפריקאי ביוהנסבורג, עם 21 חברות ישראליות שייפגשו עם מפעילות מקומיות.
"רק 7% מכל הטלפונים ביבשת הם טלפונים חכמים כיום, אבל בתוך כמה שנים מספרם יקפוץ ל-50%", אומר אדמון, שבטוח שבשנים הקרובות יימכרו מאות מיליוני טלפונים חכמים עם חיבור אינטרנט באפריקה בלבד.
המעבר לטלפונים החכמים הוא שינוי שקורה בד בבד עם עלייה עצומה בכמות המנויים הסלולריים באפריקה. בשלוש השנים הקרובות, למשל, כמות המנויים הסלולריים באתיופיה צפויה לגדול ב־180%. בשנתיים האחרונות זינק מספר מנויי הסלולר במדינות כמו זימבבואה וניגריה ביותר מ־300%, ובאפריקה כולה חדירת הסלולר גדלה ב־120%.
היצוא הישראלי יוכפל תוך שנתיים
השינויים החדים האלה דורשים הקמה של תשתית מתקדמת. "השנה ישקיעו באפריקה 11 מיליארד דולר בהקמת תשתיות סלולריות - לעומת 7.5 מיליארד דולר בלבד אשתקד", אומר אדמון. סך ההשקעות של חברות בינלאומיות באפריקה יעמוד על יותר מ-70 מיליארד דולר בשנה הבאה. בשנה האחרונה עמד היקף היצוא של חברות תקשורת ישראליות לאפריקה על 250 מיליון דולר. לפי אדמון, המספר הזה גם יכול להכפיל עצמו תוך שנתיים.
מומחים בתעשיית התקשורת מציינים את אפריקה ודרום אמריקה כיעדים שיכולים לזנק ולעקוף את המערב - בין השאר, מכיוון שהן לא צריכות לעשות את המעבר היקר מתשתיות קוויות לאלחוטיות. לפי אדמון, אפריקה תוכל ליישר את הקו עם העולם בתוך פחות מעשור.
רוני פרגר, מנהל אזור אפריקה בחברת התקשורת מוטורולה סולושיינס, מסביר: "הכניסה המאוחרת יחסית של אפריקה לעולם הדיגיטלי אפשרה למדינות היבשת לקפוץ כמה שלבים באבולוציה הטכנולוגית ולהגיע מהר מאוד לרמה גבוהה בכמה תחומים".
סטארט-אפ במימון ממשלתי
ניירובי, בירת קניה, זכתה לכינוי "עמק הסיליקון האפריקאי", והממשל המקומי משלם לצעירים שלומדים מקצועות טכנולוגיים ואף מסייע להם להקים סטארט-אפ משלהם. אפי דהן, המנהל האזורי של אפריקה וישראל ב-PayPal, מספר על ביקור אישי באחת החממות המתפתחות בניירובי, שהופכת גם למרכז של חוות שרתים ומרכזי מידע.
"אתה הולך בעיר שיש בה עניים בכל מקום וזבל ברחובות, ואז פתאום נכנס לבניין ורואה מאות אנשים על לפטופים. 10% מהם יקבלו מימון מהממשלה להקים את הסטארט־אפ שלהם. אי אפשר שלא להגיד 'וואו'. היום אנשים קוראים לקניה השוויץ של אפריקה".
פרות'וירג' מדברת על "רוח היזמות והחדשנות" שהיא חלק מהתרבות של היבשת - ואכן, קצב הצמיחה של סטארט־אפים וחממות באפריקה הוא המהיר בעולם, אף יותר מישראל או עמק הסיליקון.
רבים מהסטארט-אפים האלו עוסקים באפליקציות: מאפליקציות חינוכיות שמלמדות קרוא וכתוב, דרך אפליקציה שאומרת לחקלאים מה מחיר התבואה שלהם בשוק, ועד לשוק תשלומים סלולרי פעיל במיוחד. במדינות ללא תשתיות מסודרות, התיק הרפואי של רוב האזרחים נמצא במכשיר הסלולר והתלמידים שומרים בו את ספרי הלימוד שלהם. לפי אדמון, יש כאן הזדמנויות רבות לחברות ישראליות העוסקות בפיתוח אפליקציות.
עדיין אין תשתית חשמל בכל היבשת
"הפוטנציאל של תחום התשלומים באפריקה הוא פי שלושה מכל אירופה יחד", אומר דהן. "בקניה אנשים משתמשים בטלפון במקום הארנק שלהם. רק ל-3% יש חשבון בנק, אבל הם יכולים להעביר כסף ממכשיר למכשיר ובאמצעים טכנולוגיים שאנחנו היינו מגדירים כפרימיטיביים. זה שוק ענק, והוא רק הולך לגדול".
הפיצול בין ספקיות סלולר, מדינות ומטבעות רבים מקשה על חדירה לשוק לחברות בינלאומיות, שלרוב בוחרות לפעול על ידי נציגים מקומיים. למרות זאת, חברות כמו גוגל, יבמ ומיקרוסופט מקימות כיום מרכזי פיתוח בקניה. PayPal חותמת על הסכמים מקומיים במדינות רבות ובהן מצרים, טנזניה, מרוקו ואתיופיה, בעוד שמוטורולה סולושנס, שפעילה ביבשת כבר 40 שנה, מקימה כעת מרכזי פעילות ושירות מקומיים.
עם ההאטה בשווקים באירופה ובארה"ב וחוסר היציבות המרחף מעל סין, אפריקה נראית בעיני רבים כיעד חשוב במיוחד. "אפריקה נמצאת במצב הכלכלי הטוב ביותר אי פעם, ויש כאן הזדמנויות", מבהיר אדמון. "החברות הערביות שהיו פעילות מאוד חזק באפריקה, כמו חברת התקשורת Zain, יוצאות החוצה או נקנות. החברות הסיניות לוקחות בעלות על היבשת, רוכשות מכרות ומוכרות טלפונים חכמים זולים במיוחד - אבל יש נישה פנויה בתחום התשתיות והשירותים".
אחת החברות הפעילות באפריקה היא יצרנית ציוד התקשורת סרגון, החברה המובילה בעולם בציוד תקשורת בין תחנות. מנכ"ל החברה עירא פלטי אומר כי "יש הרבה מאוד השקעה בניגריה, טנזניה וקניה". החלק היחסי של אפריקה בהכנסותיה של סרגון גדל מ-4% ב-2010 ל-27% בתחילת 2012, והיבשת הפכה לשוק הגדול ביותר של החברה.
לדבריו, האתגרים הגדולים ביותר בכניסה לאפריקה הם "ההבדלים התרבותיים ונושא הביטוח. חברות הביטוח רואות את ההתנהלות של חברות אפריקאיות כלא אמינה, ויש שם פחות אחריות מינהלתית". האבטלה באפריקה עומדת על 17% בממוצע, ורק חלק מהמדינות באפריקה צומחות. המחסור החמור הנוכחי בפס רחב והיעדר של כבלים אופטיים מהירים המתחברים למערב הם בעיות נוספות, ותשתית החשמל עדיין לא מכסה את רוב היבשת.
פלטי דווקא מטיל מעט ספק בחזון האוטופי של חלק מהבכירים בתעשייה: "אני לא חושב שאפריקה תדביק את הפער, היא גדולה מדי ומסובכת. בסופו של דבר, כדי שתהיה התפוצצות של טלפונים חכמים, אתה צריך מכשיר ב-20 דולר, לא ב-100 דולר".
גם פרגר מסכים כי אספקת החשמל היא אחת הבעיות הגדולות ביותר באפריקה, שנפתרת כעת בצורה אטית על ידי הקמת תחנות סולאריות. הוא מוסיף כי בעיה נוספת היא סטנדרטים נמוכים יותר בהכשרת עובדים ותחזוקה של מערכות תקשורת, וחברות מערביות נדרשות בדרך כלל לאמן את העובדים המקומיים.
ולמרות כל הבעיות, פרות'וירג' חוזה עתיד ורוד במיוחד ליבשת: "אפריקה תהיה מחוברת. לכולם תהיה גישה לאינטרנט. התועלת שזה ייתן לקהילות שהיו מנותקות עד כה מהעולם היא אדירה. זה יאפשר למיליוני אנשים לקחת שליטה על חייהם ולבסס את עצמם כקולות עצמאיים ואנשי עסקים. אפריקה סוף סוף תגשים את הפוטנציאל שלה כמעצמה אמיתית בכלכלה העולמית".