נמשכות הירידות בגיוסי הון להייטק: "שנת 2012 צפויה להיות ענייה מקודמתה"
לפי חברת PwC, חלה ירידה חדה בהשקעות של קרנות ישראליות בארץ וקרנות זרות מנצלות את החלל ונכנסות לשוק. סכום ההשקעות ירד מ-904 מיליון דולר בשנה שעברה ל-514 מיליון בלבד השנה.
- "כשמדברים על השקעות במובייל אי אפשר להתעלם ממצב ההשקעות בהון סיכון"
- פיטנגו וכרמל שיפרו קלות את התשואות ברבעון הראשון
- לאחר ההפסד ל-RIM: אם-פורמיישן של קרן כרמל מוכרת את נכסיה
נתון מדאיג זה, מוביל את רובי סולימן, שותף וראש מגזר ההייטק ב-PwC, לציין כי השנה צפויה להסגר ברמת השקעות המוכה משמעותית מקודמתה. סולימן מציין כי בתשעת החודשים הראשונים של 2012 הושקעו 591 מיליון דולר לעומת 904 מיליון בתקופה המקבילה ב-2011.
השקעה זעומה בשלב הסיד
"הנתון המטריד מכל עולה מההשקעה המזערית בחברות בשלב ה'סיד', כלומר בשלב הראשוני שלהן, 2% בלבד מכלל ההשקעות", הוסיף סולימן. "בעוד שכיום ההייטק הישראלי עתיר חברות בוגרות, הרי שדור העתיד של החברות מתקשה לגייס את הכספים הדרושים לו". עוד ציין סולימן כי התנודתיות הגבוהה ברמות ההשקעה בין הרבעונים היא בין היתר נגזרת של המחסור בכספי השקעה בהון סיכון. "לאור התנודתיות כאמור, קשה להסיק מסקנות בהתבוננות בכל רבעון בנפרד".
סולימן אמר הבוקר בכנס ה-DLD של יוסי ורדי ו-PwC כי "הקרנות הישראליות משקיעות פחות כסף, וזו הזדמנות לקרנות זרות למלא את החלל שנוצר. הקרנות הישראליות מצליחות להשיג תשואות ששוות לקרנות האמריקאיות, אולי מעט פחות".
"אבל יש כאן כמה קרנות הון סיכון, קרנות פרטיות ואנג'לים שהצליחו להשיג תשואות יפות מאוד ובקנה מידה עולמי. אפשר להתנחם כרגע בהיקף האקזיטים: עד כה מאז תחילת השנהרשמו חברות ישראליות אקזיטים בהיקף של 4 מיליארד דולר, ואנחנו בדרך לעבור את היקף האקזיטים של 2011 שעמד על 5 מיליארד דולר, היקף גבוה כשלעצמו".
הקרנות הפרטיות ממלאות את החללים בשוק
בראייה מגזרית, חלה ירידה גדולה בהשקעות בתחום האינטרנט מ-23 מיליון דולר שהושקעו ברבעון המקביל ו- 83 מיליון שהושקעו ברבעון הקודם ל- 18 ברבעון הנוכחי. זוהי ירידה של 78% לעומת הרבעון הקודם וירידה של 23% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. גם מגזר המוליכים למחצה (שבבים) ממשיך להראות מספרים קטנים, למרות שענף זה דורש השקעות הון גדולות. כך, ברבעון החולף הושקעו 12 מיליון דולר לעומת 52 ברבעון הקודם ו- 6.5 ברבעון המקביל.
את החלל שמותירות הקרנות הישראליות ממלאות באדיקות קרנות הון סיכון של משקיעים פרטיים כגון Innovation Endeavors של אריק שמידט ודרור ברמן וקרן Horizons של לי קה-שינג וסולינה צ'או.
בהתבטאות ראשונה בציבור דיבר גלעד נוביק, נציג קרן הורייזונס של לי קה-שינג בישראל. נוביק חשף כי הקרן השקיעה ב-15 סטארט-אפים ישראלים במשך 18 חודשים. "אנחנו מסייעים לחברות שלנו עם השותפים והלקוחות שלנו וכן עם הזרועות העסקיות של החברות אליהן אנחנו קשורים ברחבי העולם", אמר נוביק.
קה-שינג, בעל הקרן, הוא גם בעליו של תאגיד התקשורת האצ'יסון - לו זרועות בהונג קונג, סין ובבריטניה. "אנחנו מחברים את החברות שלנו עם מפעילות תקשורת בעולם, חבורת מסחריות בסין וארה"ב ועם קרן משותפת לנו ולסקייפ שפעילה בסין ומשקיעה 100 מיליון דולר בסטארטאפים. בישראל אנחנו משקיעים בעיקר בחברות שמפתחות רעיונות חדשנים שישנו את תעשיית המובייל".