mobile 2013
"כשמדברים על השקעות במובייל אי אפשר להתעלם ממצב ההשקעות בהון סיכון"
ורד חורש יניב, שותפה במחלקת ההייטק, שבלת ושות' אמרה בוועידת המובייל של "כלכליסט" כי בארבע השנים האחרונות חלה ירידה מצטברת של 3 מיליארד דולר בהשקעות בהון סיכון
16:3015.10.12
"השקעות במובייל הן סגמנט מתוך כלל השקעות הון סיכון בישראל ולכן כשמדברים על השקעות במובייל אי אפשר להתעלם ממצב ההשקעות בהון סיכון באופן כללי". כך אמרה ורד חורש יניב שותפה במחלקת ההייטק, שבלת ושות', בוועידת המובייל 2013
של "כלכליסט" ומכון הייצוא.
"השקעות בהון הסיכון בישראל מבוצעות על ידי קרנות הון סיכון ישראליות, משקיעים פרטיים - אנג'לים, ומשקיעים זרים, לרבות קרנות הון סיכון זרות. מתחילת שנות האלפיים ועד שנת 2008 גייסו קרנות הון הסיכון הישראליות בממוצע קצת מעל מיליארד דולר לשנה. סכום דומה גוייס על ידי הקרנות הישראליות בארבע השנים האחרונות ביחד, היינו נפילה מצטברת של כ-3 מיליארד דולר".
קראו עוד בכלכליסט:
- "אפליקציות ישראליות ועוד איך יכולות לכבוש שווקים עולמיים"
- נעם לניר: "המרתי את דתי לאייפון"
- עודד סלומי: "מחצית מהצרכנים רוצים לשלם דרך הנייד"
חורש יניב אמרה כי הקושי הגדול ביותר שתעשיות הון הסיכון הישראליות בכלל ובתחום המובייל בפרט בימים אלו הם מציאת מקורות חלופיים לגשר על הפער הזה - "גם הפירמה שלנו מתמודדת עם העניין הזה באופן יומיומי ומחוייבת לפתרון שלו על מנת להביא לשרידות של האקוסיסטם הזה".
חורש יניב מציינת כי כשמדברים על ההשקעות במובייל - מדובר בעולם רחב של השקעות. "אם להניח בצד את כל מה שנוגע למכשיר המובייל עצמו - ההנדסט - ולרשת הסלולארית, הרי שאנחנו מדברים על פי רוב על שירותים ומוצרי תוכן מסוגים שונים הנצרכים באמצעות המובייל. וגם בתוך העולם הזה הגיוון הוא אדיר: רק על המכשיר שלי יש אפליקציות 'קטנות' שמבצעות פעולות טריוויאליות כמו אפליקציה שבה אני משתפת את רשימת הקניות לסופר עם בעלי ואפליקציות מורכבות יותר כגון: וייז שאני לפחות לא יכולה לדמיין את החיים לפניה או whatsapp שרובנו משתמשים בה באופן יומיומי.
ורד חורש יניב בוועידה צילום: אוראל כהן
"ובכל זאת על רובן המכריע של האפליקציות הללו ניתן לומר את הדברים הבאים: הטכנולוגיה שעומדת בבסיסן היא מורכבת פחות מהטכנולוגיות בלב הסקטורים האחרים של עולם הון הסיכון המסורתי בישראל - כגון סמיקונדוקטור או התקשורת, היקף ההשקעה הנדרש בהן הוא נמוך יחסית לתחומים אחרים, והזמן עד האקזיט הוא קצר יחסית.
חורש יניב מציינת כי כתוצאה מהמאפיינים הייחודים האלה, שלושה סוגים של משקיעים שאינם קרנות הון סיכון הופכים להרבה יותר זמינים לסקטור המובייל מלסקטורים אחרים. "ה-Friends, Family & Fools - אלו הם המשקיעים חסרי הניסיון בתחום הון הסיכון. אלו נפוצים הרבה יותר במובייל מכיוון שההבנה הטכנולוגית הנדרשת היא בדרך כלל נמוכה ולכן מחד קל מאוד להסביר את המוצר או השירות ומאידך, למשקיע קל יחסית להתחבר או להזדהות עם הצורך. האנג'לים - רבים מהם בוגרי הסטארטאפים בתחום המובייל שכבר עשו אקזיט, אחרים הם ממגזרים שונים של תעשיית ההון סיכון והזמן הקצר יחסית לאקזיט בתחום המובייל מושך אותם. וסוג שלישי של משקיעים הם האקסלרטורים שצצים לאחרונה כפטריות אחרי הגשם ומציעים תוכניות קצרות יחסית שמתאימות למובייל, עם מימון צנוע וחשיפה רחבה למנטורים מכל הסוגים והמינים".
"בהשקעות בסקטורים אחרים של הון הסיכון, צורת ההשקעה הנפוצה ביותר היא השקעה upfront לפי שווי חברה נקוב. לעומת זאת בתחום המובייל אנחנו רואים הרבה יותר מנגנונים שנועדו להתמודד עם העובדה שבזמן קצר יחסית שווי החברה עשוי לנסוק בצורה משמעותית עם העלייה במספר המשתמשים - מנגנונים כאלו הם השקעה לפי אבני דרך ובוואליואציה משתנה או הלוואה המירה למניות שנמנעת בכלל מקיבוע שווי לחברה. עוד דבר שמאפיין השקעות בתחום המובייל הוא הפער הגדול יחסית בין סיבוב הסיד לסיבובים הראשון והשני שם כבר מדובר בהשקעות גדולות יחסית על מנת לאפשר חדירת שוק והמשך שיווק של המוצר או השירות".