$
אינטרנט

Obama Style: זעם בארה"ב על תמונה פרטית שפרסם קצין בדובר צה"ל

אתרים בארה"ב תקפו קצין שמנהל את תחום הניו-מדיה בדובר צה"ל. זאת, לאחר שפרסם בעמוד הפייסבוק האישי שלו תמונה בעלת אופי פוגעני כלפי שחורים. הקצין התנצל והסביר שפרסם אותה בתם לב

עומר כביר 15:2325.11.12
תמונה שפרסם ראש מדור ניו-מדיה של דובר צה"ל, סגן סשה דרטווה, בחשבון הפייסבוק האישי שלו מעוררת מאז סוף השבוע ביקורות קשות בעולם - בטענה שהיא כוללת מסרים גזעניים ופוגעניים. בעקבות הפרסומים מיהר דרטווה להסיר את התמונה, להתנצל ולהסביר שלא הבין את המשמעויות הפוגעניות האפשריות שבצילום.
בתמונה, שפורסמה במקור ב-29 בספטמבר, מצולם דרטווה כשפניו מרוחים בבוץ, ככל הנראה בעת ביקור בים המלח. תמונה תמימה זו הייתה כנראה עוברת ללא ביקורת, אלמלא הכיתוב שהוצמד לה באנגלית: Obama style (אובמה סטייל).

 

התמונה הפוגענית - מתוך הפייסבוק של סשה דרטווה התמונה הפוגענית - מתוך הפייסבוק של סשה דרטווה

 

השילוב בין הצילום לכיתוב עורר אצל גולשים רבים אסוציאציות ל-Blackface - כינוי לנוהג שרווח בתעשיית הבידור האמריקאית בארה"ב לאורך המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, במסגרתו בדרנים לבנים צבעו את פניהם בשחור על מנת לגלם דמויות קריקטוריסטיות וסטריאוטיפיות של אפרו-אמריקנים. כיום, נתפס נוהג זה כאחד הסמלים לגזענות הקשה שפשתה בארה"ב באותה תקופה, וההתייחסויות לביטויים אלו ואחרים שלו הינן בהתאם.

 

אף שפורסמה לפני קרוב לחודשיים, התמונה זכתה לתפוצה רחבה ולמודעות ציבורית רק בסוף השבוע, כשאתר Gawker פרסם כתבה על חשבון הפייסבוק של דרטווה - וכן בעקבות מספר כתבות נוספות על יחידת הניו-מדיה של צה”ל.

 

הכתבות לא הזכירו את התצלום המדובר, אבל נראה שהן משכו לחשבון הפייסבוק גולשים רבים שנברו בפוסטים והגיעו לתמונה המדוברת. כמה מהם אף כתבו קללות ומסרים אנטי ישראליים. “אתה יודע שזה גזעני כן?" כתב אחד הגולשים. "מה אני אומר, אתה חי במדינת אפרטהייד, כמובן שאתה יודע”.

 

טעות תמימה - ולא גזענות

 

הזעם חצה במהירות את גבולות פייסבוק והגיע לאתרים שונים שביקרו בחריפות את התמונה. באתר YourBlackWorld.net כינו את התמונה "בלקפייס בסגנון ג'ים קרואו" (כינוי לחוקי ההפרדה הגזעניים שקוימו ברבות ממדינות דרום ארה"ב עד שנות ה-60 של המאה שעברה), וקישרו את התמונה ליחס השלילי ששורר בישראל כלפי מהגרים מאפריקה.

 

הדיון המקוון סביב התמונה הגיע לאתרים נוספים כמו Al-Akhbar, ו-Democratic Underground, לבלוגים בטאמבלר ועורר תגובות גם בטוויטר שם כונה דרטווה "גזען".

 

תמונות של סשה דרטווה, כפי שפורסמו בכתבת Gawker תמונות של סשה דרטווה, כפי שפורסמו בכתבת Gawker

 

למרות התקיפות האישיות הקשות, נראה שדרטווה לא היה מודע לאסוציאציות הקשות שמעוררת התמונה שפרסם - והעלה אותה לפייסבוק בתום לב ומבלי להבין את הרגישות שהיא מעוררת בשיח האמריקני. בעקבות הביקורת הקשה מיהר דרטווה להסיר את התמונה, להפוך את התמונות האישיות שלו לפרטיות ולפרסם הודעת התנצלות.

 

"נעשו ניסיונות להשתמש בתמונות פרטיות מחשבון הפייסבוק שלי על מנת להציג את דעותיי באופן שאינו נכון", כתב. “לאור כמות תשומת הלב הציבורית שנוצרה בימים האחרונים החלטתי להגביל את הגישה לעמוד שלי, על מנת להגן על פרטיותי ולמנוע ניצול ציני נוסף של המידע בו. תמיד הייתי גלוי לחלוטין בנוגע לאמונותיי ואין לי מה להסתיר - כפי שניתן לראות בחשבון הפייסבוק שלי, שעד לאחרונה היה פתוח לכולם. התמונות המדוברות לא משקפות את אמונותיי ואינן נוגעות לעבודתי בצה"ל".

 

מדובר צה"ל נמסר ל"כלכליסט" בתגובה: "מדובר בפרופיל הפייסבוק האישי של סגן סשה דרטווה. אין כל קשר בין דף זה לבין תפקידו המקצועי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x