פורצי הדרך: המנוע שיקח אתכם לנופש בחלל וישנה את הכלכלה העולמית
הכירו את SABRE, מנוע סילון/רקטה חדש. הוא צפוי להוריד את צריכת הדלק של תעשיית התעופה העולמית ב-10%, לאפשר לחברות לשנע מטען בתוך 24 שעות לכל מקום בעולם ולפתוח את החלל לתיירים
החברה הבריטית הזעירה Reaction Engine וסוכנות החלל האירופאית טוענות כי הגיעו לפריצת הדרך המשמעותית ביותר בתחום ההנעה מאז המצאת מנוע הסילון. השתיים פיתחו מנוע שמסוגל לתפקד הן באטמוספירה והן בגבול החלל - בצורה פשוטה וחסכונית.
אמש (ד'), ערכו החברה וסוכנות החלל ניסוי מעשי מוצלח במנוע, SABRE שמו, עבור מטוס החלל העתידי "סקיילון" ולמטוס האזרחי "לאפקאט" - שהחברה מקווה שייכנסו לשימוש תוך עשור. החברה מסרבת לחשוף את הפיתוחים מאחורי המנוע - ואף לא רשמה עליהם פטנט מחשש להעתקות, במיוחד מצד חברות סיניות.
פיליפה אולדהם, ראש משרד התחבורה הבריטית, אמרה כי המנוע יכול להוריד את צריכת הדלק של תעשיית התעופה העולמית ב-10%. אלן בונד, מייסד החברה, אמר כי טיסה על-קולית לא תהיה "משחק לעשירים בלבד" וכי המחיר יהיה דומה לכרטיס טיסה במחלקת עסקים כיום.
לוויינים לכל, משלוחים בתוך יום מכל מקום - ותיירות לחלל
מטוסים בעלי מנועי SABRE יוכלו לשנות מהותית את הכלכלה העולמית. למשל, חברות יוכלו לבצע משלוחי אקספרס בתוך 24 שעות לכל מקום בכדור הארץ ברמה גבוהה של בטחון ואחריות. האפשרות לשנע מטענים במהירות תוכל לתת מענה מהיר יותר לביקוש מוצרי צריכה בשווקים רבים.
מטוס כזה יוכל להציב לוויינים במסלול נמוך בחלל בצורה זולה לאין שיעור, מה שביחד עם תעשיית הלוויינים הזעירים, יוכל להפוך את הלוויין למוצר שכל חברה יכולה להחזיק ולהפעיל. תחום חשוב אחר שעשוי לזנק הודות למנוע ה-SABRE היא תיירות החלל - ואף מלונות בחלל - שוק בעל פוטנציאל עצום.
עד כה, טיסות במהירות על-קולית ושיגורים לחלל היו יקרים במיוחד, אבל מנוע ה-SABRE - שמספק פתרון מכני פשוט, יעיל וזול - יכול לשנות את כל זה. טיסה במטוס על-קולי (מאך 5, לפי החברה) עם מנוע SABRE לא תעלה הרבה יותר מאשר מטוס סילון רגיל, אבל תיקח עשירית מהזמן. כך יוכלו חברות התעופה לחסוך בעלויות צוות, להפעיל את המטוסים שלהם בתדירות גבוהה יותר ולייעל את כל מערך התעבורה.
SABRE: מנוע היברידי מסוג אחר
המנוע של Reaction Engine פותר את הבעיה הגדולה ביותר במנועים עתירי ביצועים - ההתחממות. על ידי שימוש ב-50 קילומטר של צינורות דקיקים במיוחד, בקוטר של פחות ממילימטר, המנוע מסוגל לפזר ולהעביר חום של למעלה מאלף מעלות צלזיוס בתוך מאית השניה, אבל בו זמנית ללא יצירת מעטפת קרח - הבעיה הגדולה ביותר בעת ביצוע שינוי טמפרטורה מהירים בגבול החלל.
באטמוספרה, יפעל SABRE כמנוע סילון עד לגובה של 30 קילומטר. בשלב זה, יעבור למצב רקטה על מנת לבצע גיחה לחלל. הניסוי זכה לשבחים מצד שר המדע הבריטי וסוכנות החלל האירופאית והחברה מנסה לגייס כעת כ-380 מיליון דולר מהשוק האזרחי על מנת לייצר את אבות הטיפוס למטוסים.
בונד: "זה הרגע הכי מרגש בחיים שלי. הפיתרון שלנו יכריח את התעשייה לחשוב מחדש. זה יפתח הזדמנויות חדשות לחלוטין לטיסה אזרחית במהירות גבוהות ובמחירים נמוכים ויכולת שיגור לחלל רב-פעמית. אנחנו ניסינו לפתור את הבעיה הזו במשך שלושים שנה וסוף סוף הצלחנו".